1

Temat: oferty dodatkowe

w "dogrywce" tylko jedna firma złożyła mi ofertę dodatkową ale podała tą samą cenę co we wcześniejszym etapie. Czy jak wybiorę tą firmę to nie zgłoszą pretensje inne formy, które mimo że nie złożyły oferty dodatkowej to ich oferta z tą samą ceną jest ciągle ważna?

2

Odp: oferty dodatkowe

Jak nie złożyli to ich problem - wybierasz firme która złożyła i koniec

3

Tak właśnie zrobiłam smile
dzięki

4

JoannaS napisał/a:

Tak właśnie zrobiłam smile
dzięki

A na jakiej podstawie wybrałas ta oferte?

5

No właśnie, też się zastanawiam na jakiej. Zrobiłam nowe ZP-12 i z tych ofert wybrałam najtańszą wink
tj jedyną złożoną,
Złożenie ofert dodatkowych traktuję jako kolejny etap do którego przystąpił już tylko jeden wykonawca.
A jak Ty to Piotrze rozumiesz?

6

Nie widze podstawy do wyboru 1 z 2 ofert o tej samej cenie, jesli kryterium wyboru miała byc cena!
Ja bym chyba uniewaznił postepowanie...

7

JoannaS napisał/a:

Złożenie ofert dodatkowych traktuję jako kolejny etap do którego przystąpił już tylko jeden wykonawca.

I słusznie - nie złożył dodatkowej to nie jest zainteresowany, oferte najkorzystniejszą wybrałaś spośród ofert dodatkowych bo tylko te mają teraz znaczenie.

8

Marko napisał/a:

oferte najkorzystniejszą wybrałaś spośród ofert dodatkowych bo tylko te mają teraz znaczenie.

Jesli tylko oferty dodatkowe "mają teraz znaczenie" to trzeba uniewaznic ze wzgledu na brak dwóch ofert.

9

Piotrek napisał/a:

Nie widze podstawy do wyboru 1 z 2 ofert o tej samej cenie, jesli kryterium wyboru miała byc cena!
Ja bym chyba uniewaznił postepowanie...

Sory że się wtrącę:
Art. 93. 1. Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli:
(...)
5) w przypadkach, o których mowa w art. 91 ust. 5, zostały złożone oferty dodatkowe o takiej samej cenie
Musiały by być minimum dwie dodatkowe oferty z jednakową ceną. Jeśli jest jedna - brak podstaw do unieważnienia postępowania.
Pozostaje  wybrać najkorzystniejszą ze złożonych ofert dodatkowych
Pozdrawiam

10

brechu napisał/a:

Musiały by być minimum dwie dodatkowe oferty z jednakową ceną. Jeśli jest jedna - brak podstaw do unieważnienia postępowania.

Są jeszcze inne przesłanki unieważnienia - np. pkt 2 i 7.

brechu napisał/a:

Pozostaje  wybrać najkorzystniejszą ze złożonych ofert dodatkowych

Ja natomiast nie widze podstawy do wyboru oferty.

11

Piotr napisał: Jesli tylko oferty dodatkowe "mają teraz znaczenie" to trzeba uniewaznic ze wzgledu na brak dwóch ofert.
To był przetarg nieograniczony więc dlaczego muszę mieć 2 oferty?

12

JoannaS napisał/a:

Piotr napisał: Jesli tylko oferty dodatkowe "mają teraz znaczenie" to trzeba uniewaznic ze wzgledu na brak dwóch ofert.
To był przetarg nieograniczony więc dlaczego muszę mieć 2 oferty?

Jesli przetarg, to wystarczy jedna, of course.

Ciekaw jestem jak sie zachował przegrany - nie protestował, nie dzwonił??

13

Przegrany milczy - więc się pogodził.