1

Temat: warunki udziału a konsorcjum

Warunek udziału w postępowaniu - wykonanie 2 robot budowlanych o wartości X. Czy w przypadku konsorcjum dokumenty poświadczające spełnianie tego warunku (wykaz zamówień zrealizowanych) składa konsorcjum jako całość, czy też każdy z konsorcjantów???

2

Odp: warunki udziału a konsorcjum

mogą złożyć obie firmy  (każda swoje roboty) ale wystarczy że złoży jeden z nich jeżeli ten jeden spełni ten warunek

3

...moga zlozyc jeden wykaz (wspolnie) albo dwa oddzielnie.

4

Czyli w tym przypadku doświadczenie moze się sumować: jeden z konsorcjantów wykonał 1 zamówienie, a drugie - drugie - będzie oznaczało, że w sumie wykonali 2 zamówienia?

5

Taka jest idea konsorcjum, choć są tacy na tym forum co maja odmienne (błędne?) zdanie.

6

No właśnie przeglądam materiał ze szkolenia, gdzie jest napisane, że "nie można sumować doświadczenia wykonawców w ten sposób, iż, jeśli zamawiający wymagał wcześniejszej realizacji co najmniej 3 zamówien, to warunek został spełniony przez konsorcjum trzech firm, z których każda wykonała tylko jedno zamówienie. Takie konsorcjum ma tak naprawdę doświadczenie tylko w realizacji jednego zamówienia, bo każda z firm tylko raz wykonywała zadanie o podobnym charakterze czy złożoności". Co Wy na to? Bo mnie przekonuje ta logika.

7

mon.de napisał/a:

Czyli w tym przypadku doświadczenie moze się sumować: jeden z konsorcjantów wykonał 1 zamówienie, a drugie - drugie - będzie oznaczało, że w sumie wykonali 2 zamówienia?

Tak

8

mon.de napisał/a:

Takie konsorcjum ma tak naprawdę doświadczenie tylko w realizacji jednego zamówienia, bo każda z firm tylko raz wykonywała zadanie o podobnym charakterze czy złożoności". Co Wy na to? Bo mnie przekonuje ta logika.

A mnie - nie.

9

jak poszperasz w wyrokach KIO,  znajdziesz ptwirdzenia takiego stanowiska,-sumowania uczestników konsorcjum
a te odmienne (błędne) zdania to mniejszość

10

A nie macie na podorędziu jakiegoś wyroku? Byłabym bardzo wdzięczna!

11

np. UZP/ZO/0-62/07

12

Dzięki, ale ten wyrok mówi o doswiadczeniu w ogóle, a nie w odniesieniu do konsorcjum (tj. problemu sumowania badź nie doświadczenia konsorcjantów). Może jednak ktoś dysponuje odpowiednim wyrokiem???

13

wlasnie po to tworzy sie konsorcja - w przeciwnym wypadku jaki to bylby sens?

14

Już mam! Na chybił trafił sięgnęłam po wyroki z 2009 roku wg spisu tematycznego na stronie UZP. Wyrok nr 33/09 potwierdza, że wszystkie warunki udziału w postępowaniu w przypadku konsorcjum musza być spełnione łącznie. To oznacza, że przy żądaniu doświadczenia na poziomie 2 wykonanych zamówień, wszyscy członkowie konsorcjum muszą w sumie je spełnić, tj. jeden z nich jedno zamówienie, drugi - jedno zamówienie, a trzeci żadnego, bo np. w konsorcjum spełnia warunek potencjału finansowego.
Ot i logika mnie zwiodła!
Wszystkim dziekuję za zaangazowanie w rozwiązanie mojego problemu!