1 (edytowany przez Bimbol 2009-07-22 11:57:55)

Temat: Wadliwe wezwanie do uzupełnienia dokumentu

Witam,

Moja oferta ma najwięcej punktów. Zamawiający wezwał mnie na podstawie 26 ust
3 do uzupełnienia w przedłożonych przeze mnie referencjach zakresu robót,
złożyłam protest na wadliwą czynność wezwania, wskazując, że "dokument
potwierdzający" ma potwierdzić należyte wykonanie (co czynił) i wskazując
zamawiającemu, że powinnien był mnie wezwać do uzupełnienia lub wyjaśnienia
wykazu robót (oświadczenia), jednocześnie z ostrożności procesowej załączyłam poprawiony wykaz a także protokół odbioru końcowego potwierdzający należyte wykonanie roboty.

Z moich informacji wynika, że zamawiający chce uznać protest, ale jednocześnie
nie wie do końca co z nim zrobić.

Moje pytanie: jeżeli Zamawiający zaniecha czynności powiadomienia o proteście
i wezwania pozostałych wykonawców do przystąpienia na podstawie 181 ust 3, a
rozstrzygnięcie protestu prześle tylko mi, to czy po wyborze mojej oferty i
ogłoszeniu tego, któryś z wykonawców po sprawdzeniu protokółu może złożyć protest na
zaniechanie czynności przez Zamawiającego? co wtedy z postępowaniem?
unieważnienie?

2

Odp: Wadliwe wezwanie do uzupełnienia dokumentu

jakaś dziwna sprawa - a wykaz miełeś dobry czy też z niego nie wynikało że wykonałeś to co było warunkiem udziału w przetargu?
referencje nie muszą potwierdzać zakresu robót.

3 (edytowany przez Bimbol 2009-07-22 12:23:09)

w wykazie umieściłam nazwę roboty, zapomniałam wyszczególnić infrastrukturę, która była wymagana przez zamawiającego, uzupełniłam to jednocześnie z protestem - w nowym wykazie

4

moim zdaniem bez potrzeby wnosiłeś protest skoro uzupełniłes prawidłowo dokumenty mimo wadliwego wezwania ,skomplikowałes zycie zamawiajacemu. Zamawijacy musi powiadomic o protesci, wezwać do przystapienia, zawiesić bieg terminu,itp. Czy zaniechanie tych czynności jest wystarczjacym powodem do uniważnienia 93/1/7 nie wiem.

5 (edytowany przez Bimbol 2009-07-22 13:16:38)

musiałam oprotestować -żądał przedstawienia zakresu prac w referencjach a tego warunku nie mogłam spełnić więc  po uzupełnieniu tego co w domyśle chciał, ale nie napisał, mógłby mnie z przetargu wykluczyć, to raz, a dwa, że nie miał prawa tego żądać
przetarg jest duży (powyżej progów) i nie protestując ryzykowałam teź protest innych wykonawców po wyborze oferty - a walka jest ostra, już na zapisy siwz było odwołanie w kio (wygrane z resztą)

6

zdażało sie ze wykonawca dostarczł inne dokumenty niż wskazane w wezwaniu ( na temat oczywiście) i KIO nie widziało wtym błędu.  No to macie proteścik i wydłużenie postępowania

7

a to,  że rozstrzygnęło to KIO, to nie było wydłużeniem postępowania? z reszta wyroki KIO na dwoje babka wróżyła..

8

responder napisał/a:

zdażało sie ze wykonawca dostarczł inne dokumenty niż wskazane w wezwaniu ( na temat oczywiście) i KIO nie widziało wtym błędu.  No to macie proteścik i wydłużenie postępowania

i to nie raz smile

9

a co z moim pytaniem?
jeżeli Zamawiający zaniecha czynności powiadomienia o proteście
rozstrzygnięcie protestu prześle tylko mi, to czy po wyborze mojej oferty i
ogłoszeniu tego, któryś z wykonawców po sprawdzeniu protokółu może złożyć protest na
zaniechanie czynności przez Zamawiającego? co wtedy z postępowaniem?
unieważnienie?

10 (edytowany przez hamerek 2009-07-22 14:00:01)

Bimbol napisał/a:

Witam,

Moja oferta ma najwięcej punktów. Zamawiający wezwał mnie na podstawie 26 ust
3 do uzupełnienia w przedłożonych przeze mnie referencjach zakresu robót,

- nie miał prawa!

złożyłam protest na wadliwą czynność wezwania, wskazując, że "dokument
potwierdzający" ma potwierdzić należyte wykonanie (co czynił) i wskazując
zamawiającemu, że powinnien był mnie wezwać do uzupełnienia lub wyjaśnienia
wykazu robót (oświadczenia),

- i dobrze!

jednocześnie z ostrożności procesowej załączyłam poprawiony wykaz a także protokół odbioru końcowego potwierdzający należyte wykonanie roboty.

- a to po co?
jeśli postawiłaś zarzut niewezwania do wyjaśnienia lub uzupełnienia wykazu i zażądałaś takiego wezwania to uwzględniając protest zamawiający będzie Cię musiał wezwać do złożenia wyjaśnień lub uzupełnienia dokumentów i tak, więc nie było takiej potrzeby

Z moich informacji wynika, że zamawiający chce uznać protest, ale jednocześnie
nie wie do końca co z nim zrobić.

Moje pytanie: jeżeli Zamawiający zaniecha czynności powiadomienia o proteście
rozstrzygnięcie protestu prześle tylko mi

- nie ma prawa tak postąpić... ma obowiązek poinformować o proteście i dać wykonawcom czas na przystąpienie

to czy po wyborze mojej oferty i
zaniechanie czynności przez Zamawiającego?

- może...

co wtedy z postępowaniem?
unieważnienie?

- hmmmm.... jeśli już to będzie miał tu zastosowanie 93.1.7
pytanie czy to zaniechanie należy podciągnąć pod wadę uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy.
Jest wyrok sądu który mówi, że wadą w rozumieniu tego przepisu jest nieusuwalna wada postępowania, która wywiera tak istotny wpływ na umowę w sprawie postępowania, że powoduje jej bezwzględną nieważność.

To zaniechanie to będzie nieusuwalna wada, ale czy będzie ona miała taki wpływ na umowę, że spowoduje jej nieważność? Wydaje się, że tak, bo wybór zostanie dokonany z rażącym naruszeniem ustawy, a w takim wypadku umowa jest nieważna

Takie jest przynajmniej moje zdanie.

11

Bimbol nie gorączkuj się. To ze podałem przykład decyzji KIO daje mozliwośc/konieczność uznania dokumentów (innych ) które nadesłał na wezwanie wykonawca. Co do uniweżnienia to art  ustawy j.w. Ale czy byłoby konieczne uniweznienie -zdaje się ze tak (na 70%)

12

gorączkuje się lekko, bo pierwszy siwz był pisany ewidentnie pod konkretnego wykonawcę (stąd protest na siwz i późniejsze odwołanie do KIO) i obawiam się że zamawiający będzie dążył do unieważnienia postępowania..
chyba pojadę do nich jutro spróbuje porozmawiać, jeżeli nic sensownego nie usłyszę, to biorąc pod uwagę, że protest dostali w poniedziałek a do dzisiaj nie przesłali nam zawiadomienia o zawieszeniu biegu terminu 181 ust 2 co powinni byli zrobić niezwłocznie, złożę protest na zaniechanie czynności..

13

Bimbol napisał/a:

gorączkuje się lekko, bo pierwszy siwz był pisany ewidentnie pod konkretnego wykonawcę (stąd protest na siwz i późniejsze odwołanie do KIO) i obawiam się że zamawiający będzie dążył do unieważnienia postępowania..
chyba pojadę do nich jutro spróbuje porozmawiać, jeżeli nic sensownego nie usłyszę, to biorąc pod uwagę, że protest dostali w poniedziałek a do dzisiaj nie przesłali nam zawiadomienia o zawieszeniu biegu terminu 181 ust 2 co powinni byli zrobić niezwłocznie, złożę protest na zaniechanie czynności..

jest wyrok ktory mówi, że niezwłocznie może oznaczać nawet 7 dni

14

udało się bez protestu, właśnie dostałam pismo o zawieszeniu biegu terminu.. :-)