1

Temat: opis okien do wymiany

Mam pytanie. ogłosiłam przetarg na wymianę okien i drzwi.  Wymian dotyczy wszystkich typów okien, również w kamienicach pod ochroną konserwatora zabytków. Do SIWZ załączyłam specyfikację techniczną wykonania i odbioru robót do każdego typu okna (PCV, drewnianych i skrzynkowych), dodatkowo załączyłam przedmiary, mówiące o metrach kw. potrzebnych do wykonania ofert. Jeden z wykonawców chce ode mnie wymiary ościeżnic i podział na lewe/prawe. Tych okien jest mnóstwo w różnych miejscach mojego miasta, czy ja muszę wykonawcy wymierzyć ościeżnice? Może ktoś miał taką sytuację!
Dziękuję za pomoc.

2

Odp: opis okien do wymiany

a co masz w SST? smile (szczegolowa specyfikacja techniczna)

3

szczerze powiem nie mam SST mam STWiORB (specyfikację techniczną wykonania i odbioru robót budowlanych). Wydaje mi się, że wymiary ościeży powinien wymierzyć sobie kazdy we własnym zakresie (różne są szkoły wymiarowania). podaam w przedmiarze metry kwadratowe okien i KNR. To są okna w lokalach mieszkalnych, budynkach zabytkowych i lokalach użytkowych. Do wymiany ponad 300 okien. Musiałabym mieć sztab ludzi aby to wszystko wymierzyć a poza tym ogromną ilość dokumentów. Tylko okna w budynkach zabytkowych mają projekty, reszta ma tylko STWiORB i Książkę przedmiarów

4

wydaje sie ze powinnas zalaczyc obmiary okien. skad wykonawca ma wiedziec jakich zadasz>? pozostawiasz dowolnosc?