Temat: wyjaśnienia w trybie art. 38 do przetargu ograniczonego
Mam pytanie, czy można zwrócić się o wyjaśnienie treści ogłoszenia w trybie przetargu ograniczonego?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → wyjaśnienia w trybie art. 38 do przetargu ograniczonego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie, czy można zwrócić się o wyjaśnienie treści ogłoszenia w trybie przetargu ograniczonego?
Nie, nie ma czegoś takiego jak pytania do ogłoszenia. Ewentualnie protest na jego treść niezgodną z ustawą Pzp.
Pozdrawiam
pakinsia
rzeczywiście, są tylko wyjaśnienia treści siwz, nie ma wyjaśnień treści ogłoszenia, jednakże ze swojego doświadczenia wiem, że w przeważającej większości zamawiający odpowiadają na pytania zadane do treści ogłoszenia
pisząc pytanie nie powołuję się wtedy na 38 i tyle
ustawa co prawda milczy w tym temacie ale IMO kazde zasadne pytanie wykonawcy zasluguje na odpowiedz.
tak się zastanawiam, czego mogą dotyczyć pytania do treści ogłoszenia.
Na pewno warunków udziału w postępowaniu bo to tak naprawdę meritum tego dokumentu, a gdy warunek jest źle postawiony lub nieprecyzyjnie to należy złożyć protest - no bo zamawiający może odp. ale nie musi i napisze tylko, że to nie czas na zadawanie pytań bo czegoś takiego nie ma w ustawie - a termin na wniesienie protestu może minąć.
A poza tym działania zamawiającego muszą mieć podstawę prawną - zamawiający musi powołać się na konkretny art. ustawy.
I teraz pytanie? Czy przekazać odp. na pytanie wykonawcy który zadał pytania czy zamieścić na stronie internetowej , a i jeszcze jedno czy jest jakiś termin do jakiego można złożyć pytanie do ogłoszenia czy nawet jak złoży dzień przed składaniem wniosków to trzeba odp. itd.
Prowadzi to do tego, że zamawiający będą sobie przebierać, na które pytania odpowiadać, a na które nie.
wiem, że logicznie rzecz biorąc powinno się odpowiedzieć, ale ustawa Pzp jest sama w sobie w niektórych pkt. nielogiczna.
Pozdrawiam
pakinsia
PS: nie upieram się, że mam rację czekam na solidne argumenty żeby mnie przekonać że powinno się odp. na pytania do treści ogłoszenia
I teraz pytanie? Czy przekazać odp na pytanie wykonawcy ktory zadał pytania czy zamieścić na stronie internetowej
skoro rowne traktowanie to na stronie
no ok. masz racje tu akurat sytuacja jasna, ale mam poważne wątpliwości czy odp na takie pytania - zgodnie z poprzednim postem.
Pozdrawiam
dlatego napisalam ze powinno sie odpowiadac jesli pytanie jest zasadne tym bardziej jesli dotyczy warunku ktory budzi watpliwosci wykonawcy a zamawiajacy sam dojdzie do wniosku ze jednak nalezy cos rozjasnic dla prawidlowo zlozonej oferty
chyba wniosku
chyba wniosku
ofkors
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → wyjaśnienia w trybie art. 38 do przetargu ograniczonego
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc