Temat: Zatrzymanie wadium - kolejny problem
Witam
Tradycyjne już mam problem z zatrzymaniem wadium, niby temat wałkowany, poglądy wykrystalizowane a tu cały czas pojawiają się problemy:)
Kazus dotyczy mojej oferty, w której była rozbieżność między informacjami w formularzu cenowym a informacjami przedstawionymi w katalogu. Wyceniający się pomylił i podał różne wymiary sprzętu w formularzu cenowym i katalogu.
Czujny zamawiający wychwycił tą nieścisłość i zażądał (cytuję) "wyjaśnień, czy zaoferowany asortyment spełnia wymagania określone przez zamawiającego".
Nasz błąd jest ewidentny, a wartość przetargu niska. Uznałem więc, że zamawiający nie wzywa ani o dokumenty, ani o oświadczenia więc brzydko mówiąc olałem sprawę i wezwanie zamawiającego. Z góry przepraszam urażonych zamawiających z forum - zwykle tak nie robię;)
Czujny zamawiający jednak nie odpuścił, i przypomniał mi o upływającym terminie i o tym, że jak nie dostanie wyjaśnień to zatrzyma moje wadium. Dodam, że zamawiający już nieoficjalnie dowiedział się o pomyłce, jednak jak twierdzi "potrzebuje jakiś papier".
Moje pytanie to czy w przedstawionej sytuacji zamawiający postępuje słusznie grożąc zatrzymaniem wadium?
wakacyjnie pozdrawiam