1

Temat: Roboty uzupełniające?

Realizujemy kontrakt unijny związany z budową kanalizacji. Zadanie jest realizowane na podstawie zatwierdzonej, pozwoleniem na budowę, dokumentacji projektowej. Chcemy do tej kanalizacji podłączyć jeszcze 5 budynków, ale sieć kanalizacyjna do nich jest w innym projekcie, który uzyskał pozwolenie na budowę - wartość tych robót szacujemy na 150.000 zł.
Czy możemy zamówienia udzielić w trybie z wolnej ręki wykonawcy który realizuje kontrakt unijny jako robotę uzupełniajacą , którą przewidzieliśmy w SIWZ - tych 5 budynków byłoby połączonych z kanalizacją którą właśnie realizujemy (kończymy za 2 miesiące).
Czy też należy te 5 budynków potraktować jako część większego zamówienia, które ma swoją dokumentację i pozwolenie na budowę, oszacować wartość dla całości i ogłosić przetarg np. nieograniczony?

2

Odp: Roboty uzupełniające?

Czy przyłączenie tych 5 budynków było przewidziane przed wszczęciem postępowania unijnego? czy szacując wartość zamówienia unijnego uwzględniłeś przyłączenie tych 5 budynków?

3

Nie braliśmy ich wtedy pod uwagę, ale teraz wg inspektora nadzoru podłaczenie ich jest uzasadnione i technicznie i ekonomicznie.

4

Nie będzie to zamówienie uzupełniające.
Nowy PN
A jak brzmi to uzasadnienie techniczne i ekonomiczne?

5

Myślę że trzeba określic co to są zamówienia uzupełniajace. Moja definicja (interpretacja)uzupełniających pozwała na uzupełniające jeśli spełnia warunki 67/1/6. Tu moim zdaniem zachodzą przesłanki zastosowania WR. Wiem że są interpretacje bardziej rygorystyczne np. muszą byc objete (zam. uzup) jednym projektem, jednym pozwoleniem na budowe lub dotyczyc jednego obiektu itp. Spotkałem sie tez z sytuacja gzie zamaw. juz w SIWZ na etapie zam. podstaw. okreslał wartość /zakres uzupełniajacych twierdząc ze tak trzeba. Ja jetem w tym temacie dośc elastyczny. Po to sa uzupeł zeby z nich korzystac.

6

Chętnie posłucham innych komentarzy (ale do jutra-w środę będę juz na plazy)!!!!!. Po powrocie szykujemy własnie sie do zamów. uzupełn. i to w tej liberalnej interpretacji. Pozdrawiam

7

Faktycznie, baaaaardzo liberalne podejście masz do 67.1.6

8

responder napisał/a:

Spotkałem sie tez z sytuacja gzie zamaw. juz w SIWZ na etapie zam. podstaw. okreslał (...)zakres uzupełniajacych.

Ja sie dziwie jak sie można spotkać z zachowaniem odmiennym od opisanego i udzielać uzupełniających

9

No cóż zaczne może drążyc temat na urlopie, ale chetniej znajdę  opinie/komentazrze przemawiające za liberalnym podejściem. Marko -traktuje twój komentarz jako zart.  Z tak uszczgólowionym SIWZ-em w kontekscie zam. uzup. spotkałem sie tylko raz.

10

Marko napisał/a:
responder napisał/a:

Spotkałem sie tez z sytuacja gzie zamaw. juz w SIWZ na etapie zam. podstaw. okreslał (...)zakres uzupełniajacych.

Ja sie dziwie jak sie można spotkać z zachowaniem odmiennym od opisanego i udzielać uzupełniających

... a ja nie. Uwazam ze dwie opcje sa do przyjecia.

11

responder napisał/a:

Marko -traktuje twój komentarz jako zart.

Idziesz na urlop wiec tak traktuj wink. Jak wrócisz z urlopu to przeczytaj porządnie ten przepis, poczytaj wyniki kontroli UZP i zrobisz jak zechcesz.

12

Niektórzy interpretują Pzp tak jak niektórzy Prawo o ruchu drogowym, nazywając na sygnalizatorze światło żółte światłem "późnym zielonym", na którym rzekomo można jechać...

13

Zamówienie uzupełniające może być tylko na elementy które występowały w zamówieniu podstawowym. Moim zdaniem nie potrzeba wpisywać dokładnie czego będzie dotyczyć uzupełniające ponieważ wynika to z przepisów.

14

responder napisał/a:

Z tak uszczgólowionym SIWZ-em w kontekscie zam. uzup. spotkałem sie tylko raz.

no cóż pewnie dlatego ze wielu zamawiajacych zapomina, ze główna cecha zamowienia uzupełnijacego jest jego przewidywalność oraz planowany charakter! do tego dodać art 32 ust.3 zgodnie z którym jezeli zamawiajacy przewiduje udzielenie zamówień uzupełniajacych,przy ustalaniu wartości  zamówienia uwzglednia sie wartość zamówień uzupełnijących czyli czytając przepis w takim brzmieniu wymaga sie wczesniejszego i szczegółowego okreslenia przedmiotu zamówienia wlasnie w siwz.
ps. to nie słodzik do kawy ale w tej kwestii staje po stronie wypowiedzi Marko tongue wink

15

A tak a propos zam.uzupełniających... Mam pytanie techniczne: w którym miejscu i na jakim etapie powinnam ująć dodatkowe 50% lub 20% w kwocie zamówienia. Jestem zielona w tym zakresie i proszę o pomoc. Czy doliczam do kwoty udzielonego zamówienia i ujmuję w umowie z wykonawcą, czy w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, czy wcale nie zamieszczam takiej informacji. Będę wdzięczna za pomoc.
Dziękuję!

16

Po urlopie na pewno wrócę do temetu i chetnie zapoznam się z wynikami kontroli UZP i innymi dostepnymi materiałami o uzupełniajacych. Pod koniec września planowaliśmy własnie uzupełniajace. Pozdrawiam .......wakacje czekają!!!!!!!!

17

AM - kwotę zam. uzup. musisz uwzględnić szacując wartość zam. podstawowego, a w SIWZ piszesz, że przewidujesz udzielenie zam. uzup.

responder - wakacji już prawie nie ma smile

18 (edytowany przez AnnaMaria 2009-08-25 13:34:06)

jacek0707 napisał/a:

AM - kwotę zam. uzup. musisz uwzględnić szacując wartość zam. podstawowego, a w SIWZ piszesz, że przewidujesz udzielenie zam. uzup.

responder - wakacji już prawie nie ma smile

ale czy tą kwotę gdzieś wpisuję (w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia, w protokole itp.) czy tylko istnieje w mojej "pamięci".

chodzi o kwotę podstawowego zam + uzupełniające

19

We wniosku (jeżeli takowy stosujesz) i w ZP-2
A w pamięci też nie zaszkodzi wink