1

Temat: OFERTA CENOWA- BŁĄD WYKONAWCY

WITAM, mam problem.... w przetargu na zakup fabrycznie nowych sam.osob. - szt.2.
W ofercie cenowej pkt 1, który brzmi:
Oferuję wykonanie zamowienia zgodnie z opisem przedmiotu zamówienia i na warunkach płatności okreslonych w siwz za cenę umowną brutto ( 2 sztuki):
cena brutto
cena netto
podatek VAT

W tym punkcie WYKONAWCY mieli wpisać cenę brutto za 2 samochody.
Na 7 złozonych ofert - sześciu wykonawców wpisało cenę poprawnie za 2 samochody (przedział cenowy od 90 000 zl do 102 000 zł)
Jeden Wykonawca wpisał cenę umowną brutto ( 2 sztuki):
w kwocie   40 990 zł/ 35 598,36 - netto/ 7 391,64 - podatej Vat.
Okazało się, że wpisał cenę za 1 szt. samochodu.
Gdyby wpisał cene za 2 szt. byłaby to najkorzystniejsza OFERTA.
JAk powinnam ocenić tę ofertę?

Myślę, by wezwać Wykonawcę do pisemnego wyjaśnienia zaoferowanej rażąco niskiej ceny....
Wykonaca napewno wyjasni, że sie pomylił i powinien wpisać za 2 sztuki i co dalej...?
Oferty poprawić nie mozna...?!
Omyłka rachunkowa ani pisarska nie wchodzi w grę.....

Jak mam postąpić, co zrobić, co radzicie, pomóżcie.

2

Odp: OFERTA CENOWA- BŁĄD WYKONAWCY

myślę że nie można tego poprawić

3

Myslę, by odrzucić tę ofertę i powołać się na art.89 ust.1pkt 2 czy pkt 4 ?
Jak myslicie.

4

jest jeszcze 87/2/3. Czy mozna go zastosować -nie wiem. Myslę jednak zebyś poczytała komentarz z wyrokami KIO -jest na stronie UZP dotyczy własnie nowego 87/2.

5

Moja sugestia: wezwac - art. 90, nastepnie stosownie do wyjasnien wykonawcy odrzucic: art. 89.2 lub 89.4. W kazdym badź razie wezwac.

6

Tak,zrobiłam, jak podpowiada MIRAS;
Wezwałam wykonawce do wyjasnienia zaoferowanej rażąco niskiej ceny za cały przedmiot zmówienia - czekam do 21 sierpnia i zobaczymy co napisze w wyjasnieniu....a potem ewentualnie odrzucę z art. 89.2 lub 89.4.
Dzieki.