1

Temat: Zwrot ofert, a luka prawna

Witam,
mam pytanie: co zrobić, w przypadku gdy postępowanie w trybie PN zostało unieważnione 5 dni przed planowanym otwarciem ofert, a ofert wpłynęło dość sporo. Co teraz z nimi zrobić, gdyż mój radca  obstaje przy swoim zdaniu, że nie ma przepisu, który stanowiłby podstawę do odesłania ofert w przypadku gdy zostało unieważnione postęp, a art, 84 nie stanowi podstawy, gdyż odnosi się tylko do wpłynięcia oferty po upływie terminu.

Ja bym odesłała, gdyż są one teraz i tak bezprzedmiotowe, nie można przecież ich otworzyć i porównać ceny, więc po co je przetrzymywać.

Jednak zdaniem radcy jest to luka prawna, na którą nie ma sensownego rozwiązania. Tylko co zrobić, gdy Wykonawcy będą żądać Zwrotu ofert?
Czy ktokolwiek wie jak postąpić w takiej sytuacji? A może prawo cywilne jakoś reguluje podobne kwestie?

2

Odp: Zwrot ofert, a luka prawna

no nie wiem czy to jest luka w prawie
a może ustawodawca nie dopuszczł możliwości unieważniania przed otwarciem ofert - no bo nawet gdyby postępowanie było obarczone wadą ... to przed terminem otwarcia można wadę naprawić przedłużając termin otwarcia
nie wiem jaki był powód unieważnienia?

3 (edytowany przez MIRAS 2009-08-18 12:31:40)

danaug napisał/a:

a może ustawodawca nie dopuszczł możliwości unieważniania przed otwarciem ofert

dopuszcza, dopuszcza - 93.3.1

4

mika 8 napisał/a:

Czy ktokolwiek wie jak postąpić w takiej sytuacji?

Ciężki orzech do zgryzienia...

5

Powołaliśmy się na art. 93.1.7 na wadę postępowania uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy . Przewidziano 2 krotnie krótszy termin realizacji zamówienia niż powinien być w rzeczywistości i zakres jaki wymagaliśmy był dość nieprzemyślany w stosunku do terminu- kwestia dotyczy usług-  realizacji projektu.  Ogólnie rzecz ujmując przetarg był do niczego, za dużo trzeba by modyfikować.
Dodam jeszcze, że kilku oferentów dzwoniło z pytaniem, czy odeślemy i oferty i zupełnie nie wiem co zrobić?

6

Odesłać.

7

A znasz jakiś konkretny art. na  który można by się powołać?

8

mika 8 napisał/a:

Dodam jeszcze, że kilku oferentów dzwoniło z pytaniem, czy odeślemy i oferty i zupełnie nie wiem co zrobić?

Wykonawca moze wycofac oferte przed TSO. Jezeli zlozy wniosek o zwrot przed TSO - to zwroc. Pytanie co z ofertami, wykonawcow ktorzy nie wycofaja oferty.

9

mika 8 napisał/a:

A znasz jakiś konkretny art. na  który można by się powołać?

Wprost nie ma takiego ale odczekałbym z odsyłaniem do upływu terminu na oprotestowanie unieważnienia i wtedy zwrócił

10

upłynął juz termin na wniesienie protestu i żaden nie wpłynął.

11

nie rozumiem jaki macie problem w odesłaniu tych ofert??

12

... ano taki ze zamawiajacy musi dzialac w granicach prawa i na podstawie prawa - a tutaj jest brak podstawy prawnej do odeslania tych ofert.

13

no więc jak sprawa wygląda w obecnym stanie prawnym ?

14

Odpowiem ustami prawnika a jest zakaz zwrócenia takich ofert?

15

myszy1953 napisał/a:

Czyli co odsyłamy bez otwierania, a co z ofertą, która została otwarta prze TSO  i to stanowiło podstawę unieważnienia, też ją odsyłamy ?
I jak należy uzupełnić protokół PN ?
co w nim pomijamy? fakt otwarcia ofert, od razu przechodzimy do punktu dotyczącego unieważnienia, co wpisujemy w punkcie dot. ilości ofert złożonych ?

16

and1 napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

Czyli co odsyłamy bez otwierania, a co z ofertą, która została otwarta prze TSO  i to stanowiło podstawę unieważnienia, też ją odsyłamy ?
I jak należy uzupełnić protokół PN ?
co w nim pomijamy? fakt otwarcia ofert, od razu przechodzimy do punktu dotyczącego unieważnienia, co wpisujemy w punkcie dot. ilości ofert złożonych ?

czy to jest nowy post? inny niż problem Mika?

17

o ile czytam ze zrozumieniem to oferty Mika8 nie zostały że tak powiem rozdziewiczone

18

myszy1953 napisał/a:

o ile czytam ze zrozumieniem to oferty Mika8 nie zostały że tak powiem rozdziewiczone

no nasz przypadek, że tak powiem dotyczy oferty "rozdziewiczonej" przed TSO smile

19

oo a to jak to się stało?

20 (edytowany przez and1 2011-08-26 18:42:37)

oferta wrzucona do koperty wyłącznie "kurierskiej" zawsze w takiej kopercie jest koperta z prawidłowym oznaczeniem, a tu nic.
no i jest problem, co z tym fantem teraz zrobić

21

???

22

ponawiam pytanie

23

Przecież

mika 8 napisał/a:

nie ma sensownego rozwiązania.

Pozostaje chyba tylko głosowanie.
Ja za obstaję za odesłaniem.

24

Do pytania and1 -> Ja bym spróbowała ją zostawić a po otwarciu ofert odrzucić na podstawie art 89.1.8 - tj. jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów, a konkretnie przepisu art. 86.1 Pzp (Wykonawca nie dołożył starań do zabezpieczenia oferty w odpowiedni sposób). Ale może niech koledzy i koleżanki jeszcze się wypowiedzą.

25

JoannaSP napisał/a:

Do pytania and1 -> Ja bym spróbowała ją zostawić a po otwarciu ofert odrzucić na podstawie art 89.1.8 - tj. jest nieważna na podstawie odrębnych przepisów, a konkretnie przepisu art. 86.1 Pzp (Wykonawca nie dołożył starań do zabezpieczenia oferty w odpowiedni sposób). Ale może niech koledzy i koleżanki jeszcze się wypowiedzą.

to ja się wypowiem wink - u mnie odrzucono na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 (trochę naciągane;) oraz  art. 89 ust. 1 pkt 1 ustawy Prawo zamówień publicznych. Wykonawca przysłał ofertę w kopercie, która nie była oznaczona w sposób określony w SIWZ, ponadto na kopercie nie było zaznaczone w żaden sposób, że dotyczy ona jakiegokolwiek przetargu. W SIWZ Zamawiający określił w jaki sposób należy oznaczyć kopertę, W związku z tym, że Wykonawca nie zastosował się do wymogów określonych w SIWZ jego oferta podlegała odrzuceniu. W wyniku niezachowania przez Wykonawcę wymaganej formy nie został dopełniony obowiązek ustawowy wynikający z art. 86 ust. 1 ustawy Pzp, który stanowi, iż z zawartością ofert nie można zapoznać się przed upływem terminu składania ofert, gdyż koperta zawierająca ofertę została otwarta 05.08.2011r., natomiast termin otwarcia ofert został wyznaczony na dzień 08.08.2011r. W związku z powyższym oferta podlegała odrzuceniu na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 1, który stanowi, że Zamawiający odrzuca ofertę, jeżeli jest niezgodna z ustawą.

wskazany przez Koleżankę art. 89 ust. 1 pkt 8 byłby dobry - w moim przekonaniu - w sytuacji niezgodności z innymi "odrębnymi przepisami" - np z ustawą o cenach - gdyby tą podano netto w ofercie.