1

Temat: Uzupełnienie oferty o aneks gwarancji bankowej

Witam,
Mam taki oto problem. Przełożyłem termin składania ofert o 4 dni. Nastąpiło otwarcie ofert. Jeden z wykonawców (najkorzystniejsza oferta sad), przedstawił gwarancję bankową (wadium) która traci ważność na 4 dni przed terminem związania z ofertą. Najprawdopodobniej miała na to wpływ zmian terminu otwarcia ofert.

Wiem że taką ofertę należy wykluczyć. Zastanawiam się jednak co w przypadku gdy taki wykonawca zrobił aneks do gwarancji, tylko zapomniał go dołączyć do ofert. Hipotetycznie taka sytuacja przecież jest możliwa. Czy nie powinienem więc wezwać  go do uzupełnienia oferty o aneks do gwarancji bankowej. Oczywiści mam na myśli dokument wystawiony przed terminem złożenia ofert.
Co sądzicie?

2

Odp: Uzupełnienie oferty o aneks gwarancji bankowej

Nie ma szans, żadne aneksy nie wchodzą w gre. Wykluczasz wykonawce.

3

jak wyżej

4

...też

5

Dziękuję. Jesteście bardzo jednomnyślni.:)

Ale załóżmy taką sytuację, wykonawca ma przygotowaną gwarancję bankową, dowiaduje się jednak, że przesunięto termin składania ofert, załatwia aneks, w którym wydłuża ważność gwarancji o odpowiednią ilość dni. Zapomina jednak dołączyć aneksu do ofert.
Boję się trochę, że odrzucę wykonawcę a ten stwierdzi, że miał na dzień otwarcia ofert przygotowany aneks do gwarancji, jedynie zapomniał go dołączyć. Jest to najniższa oferta, więc wykonawca, pewnie będzie chciał ?zawalczyć?.
I jeszcze jedno pytanie. Oczywiści nie musze poprawiać błędów w ofercie którą wykluczam ze względów formalnych?

6

A załóżmy taką to oto sytuację: wykonawca ma przygotowaną gwarancję bankową, "zapomina" jednak dołączyć ja do oferty?

7

pirania napisał/a:

Oczywiści nie musze poprawiać błędów w ofercie którą wykluczam ze względów formalnych?

Oczywiście nie musisz

8

pirania napisał/a:

Jest to najniższa oferta, więc wykonawca, pewnie będzie chciał ?zawalczyć?.

Życze Ci żeby sie odwołał - urośniesz w oczach szefostwa bo wygrana bezdyskusyjna wink

9 (edytowany przez pirania 2009-08-27 12:30:32)

MIRAS napisał/a:

A załóżmy taką to oto sytuację: wykonawca ma przygotowaną gwarancję bankową, "zapomina" jednak dołączyć ja do oferty?

Rozumiem, że nie mogę wezwać do uzupełnieni, tylko wykluczam ofertę.

10

WYKONAWCE wykluczasz

11

jacek0707 napisał/a:
pirania napisał/a:

Oczywiści nie musze poprawiać błędów w ofercie którą wykluczam ze względów formalnych?

Oczywiście nie musisz

dzięki smile

12

Marko napisał/a:
pirania napisał/a:

Jest to najniższa oferta, więc wykonawca, pewnie będzie chciał ?zawalczyć?.

Życze Ci żeby sie odwołał - urośniesz w oczach szefostwa bo wygrana bezdyskusyjna wink

Lepiej jednak żeby się nie odwoływał, musimy szybko podpisac umowę (jesień sie zbliza) smile

13

pirania napisał/a:
MIRAS napisał/a:

Rozumiem, że nie mogę wezwać do uzupełnieni, tylko wykluczam ofertę.

No własnie wykluczasz wykonawce, podobnie postepujesz w opisanym przez Ciebie przypadku.