Temat: Omyłka czy błąd?
Witam,
Wykonawca przygotowując kosztorys ofertowy zmienił ilośc w jednej z pozycji. czy można to poprawić? czy należy odrzucić ofertę?
Szukałem na forum jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi
pirania
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Omyłka czy błąd?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Wykonawca przygotowując kosztorys ofertowy zmienił ilośc w jednej z pozycji. czy można to poprawić? czy należy odrzucić ofertę?
Szukałem na forum jednak nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi
pirania
Jak bardzo zmienił, jak bardzo istotna jest to pozycja w zamówieniu, o ile zmieni sie wartość oferty po poprawce?
Jak czytam tego typu pytania to zastanawiam się czy przeważnie stosujecie rozliczanie kosztorysowe?- bo tak mi to wygląda, a pytam bo ja zawsze stosuję ryczałtowe
rozumię że pirania zastosowałaś kosztorysowe
dziękuje za zainteresowanie
Tak zawsze w przetargach na roboty budowlane stosuje wynagrodzenie kosztorysowe.
Wykonawca błędnie zmniejszył dwukrotnie ilość, zamiast 50 wpisał 25. Cena wiec po poprawce wzrośnie znacznie.
Tzn ile wzrośnie procentowo w stosunku do niepoprawionej?
Danaug rozumiem że zlecasz tylko proste RB
Cena wzrośnie wzrośnie około 7%- 8 %
Błąd zrobił wykonawca, którego oferta jest najwyższa, mało reaklne aby wygrał, przed nim jest jeszcze 7 ofert. Poprawiajac tę ofertę znacznie wydłużę czas a zależy nam na bardzo szybkim podpisaniu umowy . Chcę jednak aby wszystko było zgodnie z ustawą.
Ja bym tego "nie widział" w takiej sytuacji
Niestety, sprawa jest trochę bardziej skomplikowana.
Wykonawca, skreślił prawidłową ilość i obok dopisał poprawiona (korzystał z tzw. kosztorysu ślepego). Zrobił to celowo ponieważ żle zrozumiał zapis opisujący daną pozycje kosztorysową. Mimo, że podane były m2 zrobił wyliczenia dla mb.
Prawdopodobnie podana cena jednostkowa dotyczy nie m2 a mb.
I tu zaczyna się problem, jeśli nawet zmienię ilość na prawidłową nie mam pewności że podana cena jednostkowa dotyczy mb czy m2.
Pachnie odrzuceniem oferty
miałam podobną sytuację z Vatem (W skreślił mój Vat i napisał jaki wg niego powinien być). wezwałam do wyjasnienia. Napisał mi że zwykle stosuje taki Vat jaki zastosował w ofercie. Odrzuciłam ofertę na podst, art.89.1.6 .
Marko dlaczego uważacz że tylko proste - mam różne roboty, fakt że nie miałam RB powyżej progów unijnych
jeżeli dajez dobra dokumentację proj. to dlaczego nie stosować ryczału - proszę o argumenty, może powinnam to przemyśleć
aktualnie uważam ze rozliczanie kosztorysowe daje W. możliwości do naciągania Z. i jeżeli nie masz super insp. nadzoru to można stracić
a ryczałt to ryczałt W. z góry wie że musi się przyłożyc do oferty bo później nic juz nie wydębi
Marko dlaczego uważacz że tylko proste - mam różne roboty, fakt że nie miałam RB powyżej progów unijnych
jeżeli dajez dobra dokumentację proj. to dlaczego nie stosować ryczału - proszę o argumenty, może powinnam to przemyśleć
aktualnie uważam ze rozliczanie kosztorysowe daje W. możliwości do naciągania Z. i jeżeli nie masz super insp. nadzoru to można stracić
a ryczałt to ryczałt W. z góry wie że musi się przyłożyc do oferty bo później nic juz nie wydębi
i dlatego W zawsze trochę zawyży ryczałt, aby w razie czego nie stracić
ale fakt, sprawdzanie kosztorysu jest bardziej czasochłonne i wymaga precyzji ze strony Z
W. nie zawyży bo przegra
A poprawiacie różnice np: 1 lub 2 groszowe?
Przeważnie w robotach budowlanych wychodzą różne "kwiatki" w trakcie prac dlatego bezpieczniej i taniej jest rozliczać się kosztorysem powykonawczym.
A poprawiacie różnice np: 1 lub 2 groszowe?
czy one wynikają z niewłaściwego zaokrąglenia ceny, czy z podsumowania?
możesz to zakwalifikować do:
1.poprawianie oczywistych omyłek rachunkowych lub
2.poprawianie innych omyłek, polegających na niezgodności oferty z SIWZ, niepowodującej istotnych amian w tresci oferty.
i w zalezności pod który z tych punktów podlega, to albo sama zmieniasz i zawiadamiasz W albo zmieniasz, informujesz i czekasz na wyrazenie zgody przez W (art.87.2)
Pytam przy okazji, Zawsze zawiadamiam, jednak zastanwiałem się czy nie wychodzę przed orkiestrę poprawiajac ofertę o 1 gr. przy wartości zadania np. 2 mln
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Omyłka czy błąd?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc