1

Temat: marża w kredycie

w ofercie na kredyt banki miały podać całkowity koszt kredytu. żądałem żeby banki do oferty załączyli wykaz wszelkich kosztów kredytu (marża, prowizja, itd.)- takie rozbicie całkowitego kosztu.
jeden bank załączył mi wykaz w którym podał tylko odsetki i prowizję. nie podał ile wynosi w tych odsetkach marża.

czy mogę zwrócić się na podstawie art. 87.1 o wyjaśnienie treści tego wykazu? chodzi o podanie szczegółowego rozbicia całkowitego kosztu?

bo chyba nie mam podstaw na odrzucenie z tytułu niezgodności z SIWZ?

pozdrawiam

szad

2

Odp: marża w kredycie

jeżeli podałaś że mają obliczyć o np. wibor 1M na dzień x tj. np. 4,1 a ono podali  odsetki wg 4,8 no to masz marżę 0,7 - sama ją mozesz wyliczyć.
czy chodzi ci o coś innego?, bo nie rozumię

3

wibor był na 24.08.09 czyli 4,15.
problem w tym ze jeden bank podał kwotowo odsetki a nie podał odsetek procentowo, więc nie wiem od ilu mam odjąć 4,15 żeby obliczyć marżę?

4

no to nieładnie z ich strony, narobili ci kłopotu, ale tak myślę że jeżeli teoretycznie na podstawie tego co podał ten oferent jesteś wstanie wyliczyć ta marżę to nie odrzucałabym tej oferty a jedynie zapytała o wyjaśnienie.
może niech jeszcze ktoś się odezwie

5

do tej pory zawsze wszystkie banki dobrze interpretowały zapisy SIWZ.
wezwę ich do złożenia wyjasnień, niech napiszą procentową wartość.
niestety jest to najkorzystniejsza oferta.
czy wystarczy, że wyjaśnienia przyślą faksem czy muszę mieć koniecznie na piśmie?

6

napisz żeby przesłali faksem i jednocześnie wysłali pocztą

7

zawsze tak robię. jak dostanę wyjaśnienia faksem to mogę wybrać najkorzystniejszą ofertę nie czekając na pismo wysłane pocztą.