1

Temat: kosztorys ofertowy w ryczałcie

Witam!
Wiem, że przy ryczałcie kosztorys ofertowy ma charakter informacyjny i nie podlega uzupełnieniom. Jednak mnie jest potrzebny do wniosku o dofinansowanie ze środków unjnych, który składam po przetargu. I mam następujące problemy:

1. Wykonawca nie wpisał KNR. Odrzucić ofertę? W kosztorysie ślepym i przedmiarach podaliśmy KNR.

2. Wykonawca nie załączył tabeli elementów scalonych, mimo, że w kosztorysie ślepym była.

3. W kosztorysie i przedmiarze jest pozycja: Dostawa i montaż wyposażenia pomieszczeń - 1 kpl. poniżej w tej pozycji szczegółowo wypisano elementy wyposażenia (tzn to, z czego ma się składać wyposażenie). Wykonawcy wpisali w kosztorysach ofertowych tylko nazwę pozycji: dostawa i montaż wyposażenia pomieszczeń 1 kpl - cena w zł, nie wyszczególniając elementów wyposażenia. Czy przyjąć, że na skalkulowany przez wykonawcę komplet składają się dokładnie te elementy, które były wyszczególnione w kosztorysie ślepym?

2

Odp: kosztorys ofertowy w ryczałcie

Nie żąda sie kosztorysu ofertowego przy ryczałcie. Wiążąca jest cena bez względu na sposób jej obliczenia.

3

Ja żądam, ale na pewno nie odrzuciłabym tej oferty - nie masz prawa, jezeli nie masz jasności to zawsze możesz wyjaśnić treść oferty pytając- czy W. pisząc 1 kpl miał na myśli x+y+z

4

A dlaczego żądasz? W jakim celu?

5

W. sporządzając kosztorys zmuszony jest zapoznać się szczegółowo z dokumentacją, jeżeli czegoś np. nie ujął w k. bo się pomylił albo Z. nie podał tego w przedmiarze albo , albo - weryfikując kosztorysw którym czegoś brakuje pytam czy W. wykona tą pozycję zgodnie z dok. - chodzi mi o wyeliminowanie ewentualnych niejasności - u mnie się to sprawdza, zawsze mam ryczałt, nigdy nie zmienia się cena podana w ofercie a w przypadku np. błędów w dokumentacji to z kosztorysu wiem jak dany element był wyceniony - tak, nie muszę żądać kosztorysów, ale dla mnie ten kosztorys to opis tego co tak naprawdę wykonawca mi oferuje za te pieniążki

6

a jeszcze - nie badam tego kosztorysu pod kontem pomyłki w mnożeniu, czy zaokrągleniu a raczej ujęciu danych robót, zastosowanych materiałów, wyceny danych robót itp

7

danaug napisał/a:

Ja żądam, ale na pewno nie odrzuciłabym tej oferty - nie masz prawa, jezeli nie masz jasności to zawsze możesz wyjaśnić treść oferty pytając- czy W. pisząc 1 kpl miał na myśli x+y+z

a co jeśli Ci napisze że nie ujął wszystkiego?

8

no właśnie

9

danaug napisał/a:

a jeszcze - nie badam tego kosztorysu pod kontem pomyłki w mnożeniu, czy zaokrągleniu a raczej ujęciu danych robót, zastosowanych materiałów, wyceny danych robót itp

Jeżeli żądasz kosztorysu do oferty to masz obowiążek go sprawdzić zarówno pod względem zgodności z siwz jak i rachunkowym!!!
Jeśli podajesz go tylko dla pomocy Wykonawcom i nie żadasz do oferty, a Wykonawca i tak dołączy wtedy moim zdaniem taki obowiązek nie istnieje.
Pozdrawiam

10

Czyli wykonawca może wyjaśnić kosztorysy ale nie może go uzupełnić.

11

tak może wyjaśnić ale nie uzupełnić