1

Temat: ryczałt a kosztorys ofertowy

witam,

mam zamówienie na skromne roboty budowlane, cena ryczałtowa.
bossowie chcą żeby wykonawcy dołączyli do oferty kosztorys ofertowy.
przy cenie ryczałtowej taki kosztorys pełni najwyżej rolę informacyjną.
jak napisać w siwz? wykonawca zobowiązany jest dołączyć kosztorys? czy musi dołączyć? powinien dołączyć?

jak napisze że musi a nie złoży to co wtedy? odrzucisz że niezgodne z SIWZ?

pozdrawiam

2

Odp: ryczałt a kosztorys ofertowy

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4013

smile wink smile

3

No tak, ach ci bossowie...
A wiedzą jakich dokuementów można żądać zgodznie z rozporządzeniem?
Wiem, nie masz wyjśćia... Zrób zatem taki zapis w SIWZ:

"Na etapie składania ofert Zamawiający nie wymaga złożenia kosztorysu ofertowego. Kosztorys ofertowy na kwotę podaną w ofercie zostanie złożony przez wykonawcę, którego oferta zostanie wybrana jako najkorzystniejsza, w dniu zawarcia umowy".

U mnie toto działa.

4

Ja również każę dołączać kosztorys ofertowy do zamówień, gdzie obowiązuje cena ryczałtowa (odgórne zarządzenie). W siwz piszę, że zamawiajacy musi załączyć kosztorys ofertowy na wzór przedmiar robót. no i oczywiście gdyby nie złożyli kosztorysu ofertowego (co jeszcze się nie zdażyło) musiałabym odrzucić oferte jako niezgodna z siwz. oczywiście podczas oceny ofert nie sprawdzam kosztorysów, gdyż w siwz wpisuję zapis, że kosztorys ofertowy stanowi jedynie rolę informacyjną dla zamawiającego. pozdrawiam

5

tylko czy to jest zgodne z przyjętą doktryną i opiniami KIO?

6

aspychalska napisał/a:

no i oczywiście gdyby nie złożyli kosztorysu ofertowego (co jeszcze się nie zdażyło) musiałabym odrzucić oferte jako niezgodna z siwz

Serio tak robisz?

aspychalska napisał/a:

oczywiście podczas oceny ofert nie sprawdzam kosztorysów, gdyż w siwz wpisuję zapis, że kosztorys ofertowy stanowi jedynie rolę informacyjną dla zamawiającego

... i odrzucasz ofertę? Jaja (za przeproszeniem) sobie robisz, prawda?

Żądasz kosztorysu którego i tak nie sprawdzasz - sztuka...jest sztuka...
Powiedz, że to nieprawda....

7

W sumie nie chciałem sie odzywać ale żeby nie było tak jednoznacznie w którąkolwiek ze stron to...

Błędy w kosztorysie ofertowym maja znaczenie nawet w przypadku, gdy zamawiający określi, że wynagrodzenie należne wykonawcy będzie ryczałtowe

(...) pomimo iż zamawiający istotnie określił, że cena za przedmiot zamówienia ma być ceną ryczałtową, to jednak w specyfikacji wyraźnie domagał się dołączenia do oferty kosztorysu ofertowego przygotowanego na podstawie dokumentacji projektowej oraz specyfikacji technicznej wykonania i odbioru robót oraz na podstawie przedmiaru robót. Dlatego złożenie oferty z pominięciem w kosztorysie ofertowym przez oferenta niektórych pozycji cenotwórczych uwzględnionych przez zamawiającego w przedmiarze robót albo wynikających z dokumentacji projektowej oraz uwzględnienie w tym kosztorysie pozycji nieujętych w projekcie i przedmiarze robót bez zgłoszenia do zamawiającego i uzyskania jego wyjaśnień w trybie art. 38 ustawy spowodowało, że treść oferty nie odpowiadała treści specyfikacji, a to uzasadnia odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy.

Wyrok SO w Poznaniu z 14.10.2005 r., sygn. akt II Ca 1355/05.

?Jeżeli za wykonane dzieło strony ustaliły wynagrodzenie ryczałtowe, dołączenie przez wykonawcę do umowy kosztorysu nie ma znaczenia, a dokument ów uznać należy za uzasadniający merytorycznie oferowaną przez przyjmującego zamówienie (wykonawcę) kwotę wynagrodzenia ryczałtowego"

wyrok Sądu Apelacyjnego w Poznaniu z dnia 6 marca 2001r. sygn. akt I ACa 1147/00:

8

Wyrok wyrokiem...ale to bez sensu...

9

przychylam sie do 2.
ja sugeruje zalaczenie kosztorysu celem ustalenia orientacyjnego poziomu cen zamowien uzupelniajacych... jesli nie zlozyliby napewno nie odrzuce.

10

nie odrzuciłam żadnej z ofert bo kosztorysy zawsze dostarczali (no może tu się mylę, myślałam, że trzeba odrzucić bo nie załączyli wymaganych dokumentów, a do uzupełnienia wezwać nie można bo nie są to dokumenty z rozporządzenia), ale dobrze poznać opinie innych

11

Wyrok SO w Poznaniu z 14.10.2005 r., sygn. akt II Ca 1355/05.

właśnie,
na pewno nie sprawdzam kosztorysów jedynie przeglądam orientacyjnie
Wyrok zespołu arbitrów z dn. 01 września 2006r. Sygn. art UZP/ZO/0-2407/06

12

To co zacytował Marko popieram w całości
Właśnie o to mi chodziło, żądam kosztorysów i traktuje je jako opis przedmiotu zamówienia
jeżeli W. nie ujmie jakiegoś elementu i na moje pytanie czy wykona go zgodnie z dokumentacją w ramach ceny ryczałtowej odpowie że nie ponieważ nnnnn to oferta jest ocz