1

Temat: decyzje zamawiającego - czy słuszne? !!!

czy zamawiajacy może dokonać poprawki cenę netto jednego z kosztorysów i w związku z tym zmienić cenę brutto która określa wartośc zamówienia  jeżeli sumowaniu podlegały ceny brutto kosztorysów  które automatycznie oblicza program kosztorysowy. zamawiający twierdzi , że omyłowo zamiast cyfry 1 wpisano cyfrę 7 w cenie netto.uważam ,że powoływanie się na omyłkę pisarską   w cenie netto i poprawienie ceny brutto nie jest racjonalne skoro wartośc zamowienia określały składniki cen brutto wyliczane automatycznie. efekt tych zabiegów zmiana kolejności na pierwszej pozycji .

2

Odp: decyzje zamawiającego - czy słuszne? !!!

W mojej opinii ingerowanie przez zamawiającego w cenę netto nie jest dozwolone. Ciężko jest mi sobie wyobrazić na czym ma polegać omyłka oferenta w tej kwestii. Chociaż mało pozostało już tych świętości i nie zdziwiłbym się bardzo (chociaż byłbym zniesmaczony) gdyby ktoś przedstawił orzeczenie KIO, w którym to szacowne gremium kierując się kryteriami wyboru najtańszego produktu uznało taki zabieg za dozwolony.

pzdr

3

Odp: decyzje zamawiającego - czy słuszne? !!!

do Ikant: ,,Zamawiający wyjaśnia omyłka dotyczyla błednego przepisania kwoty netto jednego z kosztorysów (cyfra 7 zamiast cyfra  1) i dodania  pozostałych kwot 6 kosztorysów a  następnie obliczono podatek VAT"Moje wątpliwości budzi fakt dlaczego nie sumowano kwot brutto , ktore liczy program automatycznie i które obowiązują wykonawców . idąc tokiem rozumowania Zamawiającego można zawsze wiele zrobić /!/  o prawidłowości mojego protestu mówi wyrok tym bardziej jak KIO157/09 , 157/09 , 174/09.,,celem art 87 ust 2 pkt 3 PZP jest naprawianie drobnych omyłek  nie zaś naprawianie błędów będących wynikiem braku należytej staranności do której wykonawcy są szczególnie zobowiązani " . pzdr.