1

Temat: Wewzwać do uzupełnienia, wyjasnień czy odrzucić?

Witam!
W przetargu na dostawę sprzętu medycznego do SIWZ dołączyłem załącznik ,,Parametry techniczne aparatu", gdzie w tabeli są podane parametry wymagane a nad tabelą jest:
Pełna nazwa urządzenia:
Typ aparatu:
Producent:
dwóch oferentów wypełniło tabelkę z parametrami oferowanymi deklarując, że spełniaja wszystkie kryteria ale nie wypełnili tego co ponad tabelą czyli nazwa, typ, producent. Nigdzie indziej nie było obowiązku wpisywania tych danych. Do oferty załączone sa zgodnie z wymogiem ulotki informacyjne opisujace oferowany sprzęt oraz dokumenty potwierdzające posiadanie przez oferowane urzadzenia CE z których jednoznacznie mogę stwierdzić jakiej marki i jaki typ urządzenia jest oferowany. Co zrobić?

2

Odp: Wewzwać do uzupełnienia, wyjasnień czy odrzucić?

Miałem podobną sytuację z chromatografem. Wezwałem do uzupełnienia. Ponadto już w samej siwz był zapis o dostarczeniu katalogu oferowanego produktu.

3

I ja mam podobny problem http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4054 smile

4

Niby do uzupełnienia ale czy mogę wezwać do uzupełnienia tylko brakującej części załącznika  z zastrzeżeniem, że pozostała część załącznika czyli oferowane parametry teczniczne nie mogą ulec zmianie?

5

Tego nawet nie trzeba zastrzegać, przecież oferty nie można zmienić. Uzupełnieniu podlega jedynie dokumentacja, czyli w tym przypadku chodzi o wskazanie konkretnego produktu, jaki jest oferowany. Jest to przy okazji podkładka do umowy.

6

skorpion napisał/a:

z których jednoznacznie mogę stwierdzić jakiej marki i jaki typ urządzenia jest oferowany

No więc o co chodzi?

7

Chodzi o to w jakiej formie to uzupełnić, bo potraktować to jako inną omyłkę to nie bardzo chyba można. Z kolei oferta nie może ulec zmianie więc nowego Załącznika żądać nie mogę.  Można by to zostawić, bo wiem co oferują Wykonawcy ale jest to niwzgodność z SIWZ i powinna być usunięta. A do odrzucenia też nie ma raczej podstaw tym bardziej, że zależy nam na jednej z tych ofert bo jest jedyną w pakiecie i ma dobrą cenę.

8

Żadnej niezgodności tu nie ma - co najwyżej forma ale to nie wymaga usunięcia.