1

Temat: Wykaz robót

W czasie, gdy zaczynałam swoją  przygodę z zamówieniami publicznymi  i robiłam całe mnóstwo błędów przeprowadziliśmy PN na wykonanie roboty, mniejsza jaką. Zażądaliśmy, aby wykonawca dołączył do oferty Wykaz wykonanych robót budowlanych w okresie ostatnich pięciu lat przed dniem wszczęcia postępowania o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, odpowiadających swoim rodzajem robotom budowlanym stanowiącym przedmiot zamówienia, z podaniem ich wartości oraz daty i miejsca wykonania oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że roboty te zostały wykonane należycie.  Jak pewnie zauważyliście, wkradł się błąd-potwór, mianowicie, w treści brakuje słów "i wartością".
No więc, jak się wytłumaczyć z modyfikacji treści przepisu?

2

Odp: Wykaz robót

Postępowanie w toku?

3

Ależ skąd, przykryte kurzem

4

Lecz muszę je odkurzyć, przyjeżdża kontrola :-(

5

A odrzuciłaś kogoś ze względu na referencje?

6

Nie odrzuciłam żadnego wykonawcy

7

Po pierwsze nie widać tu warunku konkretnego a po drugie żadnego potwora też nie widać - warunek można postawić tylko co do rodzaju robót - nie musi być warunku dotyczącego ich wartości.

8

Był zapis, że wykonawca ma wykazać roboty odpowiadające swoim rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia, czyli roboty mają być takie a takie, o powierzchni, itd. itp.

9

Marko napisał/a:

Po pierwsze nie widać tu warunku konkretnego a po drugie żadnego potwora też nie widać - warunek można postawić tylko co do rodzaju robót - nie musi być warunku dotyczącego ich wartości.

Zgadzam się.  Moim zdanuiem, jak nikogo nie odrzuciłaś, to jest ok. Tak jakbyś nie posatwiła warunku smile

10

Jeszcze jedno pytanie: ponizej, czy powyzej progów?

11

Marko napisał/a:

nie musi być warunku dotyczącego ich wartości.

Hmmm, osoba bogatsza ode mnie doświadczeniem w zp stwierdziła, że każdorazowo powinnam żądać i rodzaju, i wartości, a  modyfikacja warunków określonych w rozporządzeniu jest niedopuszczalna, czyli treść powinna zostać bez zmian

12

13

MIRAS napisał/a:

Poniżej progów unijnych

14

Jest ok.  Nie musiałaś stawiać żadnego konkretnego warunku i żądąć dokumentów na potwierdzenie jego spełnienia.

15

kamila78 napisał/a:

osoba bogatsza ode mnie doświadczeniem w zp stwierdziła, że każdorazowo powinnam żądać i rodzaju, i wartości, a  modyfikacja warunków określonych w rozporządzeniu jest niedopuszczalna

Rozporządzenie określa tylko zakres informacji jakich wolno żądać co nie znaczy, że w każdym wypadku trzeba żądać wszystkich łącznie. Absolutnie sie nie zgadzam z osobą.

16

...i ja sie nie zgadzam - choć pewnie bogatsza ode mnie doświadczeniem w zp

17

Czyli mogę żądać od wykonawców, aby wykazali, że wcześniej wykonywali roboty odpowiadające tylko rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia, a nie rodzajem i wartością?

18

Oczywiście

19

Dziękuję Wam.
Perspektywa samobójczego skoku z trzeciego piętra odwlecze się w czasie... do następnego przetargu. ;-) chociaż znając mojego pecha pewnie bym przeżyła... i znów zajmowała się zp

20

kamila78 napisał/a:

Czyli mogę żądać od wykonawców, aby wykazali, że wcześniej wykonywali roboty odpowiadające tylko rodzajem robotom stanowiącym przedmiot zamówienia, a nie rodzajem i wartością?

możesz nawet tego nie żadać

21

Jasne, poniżej progów mogę, nie muszę. Chodzi mi o to, czy mogę modyfikować treść rozporządzenia w sprawie dokumentów itd.... czyli:
- w rozp. jest: roboty odpowiadające rodzajem i wartością,
- a ja chcę inaczej - roboty odpowiadające rodzajem.

22

Mozesz, a czasami nawet musisz - stosownie do art. 25 ust. 1 (zdanie pierwsze). To ty decydujesz, które Ci sa potrzebne.