1

Temat: zatrzymanie wadium?

Witam jak zapatrujecie się na zatrzymanie wadium:
1.Wiadomo dokument nie złożony- wzywa się o uzupełnienie, jeżeli nie złoży zatrzymuje się wadium,
2. dokument złożony ale wadliwy np. nieaktualna data, wykonawca nie odpowiada na uzupełnienie - zatrzymać wadium?

2

Odp: zatrzymanie wadium?

ja bym oddała , miałam taka sytuacje szukałam wyroków i one skłoniły mnie do oddania.poszukaj wyroków.

3

Jeśli dobrze zrozumiałem Twoje pytanie- wykonawca do oferty nie dołączył żądanego dokumentu lub złozył wadliwy a na wezwanie do uzupeł. milczy-to w obu przypadkach zatrzymać wadium. Natomiast jesli na wezwanie do uzupeł. złoży znów wadliwy to oddanie wadium (chociaż są tu odmienne zdania)

4 (edytowany przez lolilap 2009-09-28 07:05:02)

podaj sygnatury tych wyroków, które w ww. syt sugerują oddanie wadium...

5

1) KIO/UZP 786/09    wyrok KIO    2009.07.03- Ewentualna czynność zatrzymania przez zamawiającego wadium może być przedmiotem odrębnego rozstrzygnięcia w trybie powództwa cywilnoprawnego przez właściwy sąd powszechny.

2) KIO/UZP 599/09    wyrok KIO    2009.05.22
1. Wezwanie w trybie art. 26 ust. 3 p.z.p. następuje w zakresie wszystkich dokumentów, które są niezbędne do potwierdzenia warunku udziału w postępowaniu. Zamawiający oczekuje przedstawienia wszystkich dokumentów lub oświadczeń, jeżeli zatem wykonawca dokumentów tych nie złożył, ponosi skutki takiego zachowania, określone w przepisie art. 46 ust. 4a p.z.p.
2. Złożenie jakiegokolwiek dokumentu czy też oświadczenia z katalogu dokumentów wymaganych przez Zamawiającego na potwierdzenie warunków udziału w postępowaniu nie jest wystarczające do uchylenia się od skutków w postaci zatrzymania wadium.

3) KIO/UZP 590/09    wyrok KIO    2009.05.21
1. Zamawiający ma możliwość zatrzymania wadium tylko wówczas, gdy wykonawca na wezwanie zamawiającego w ogóle nie uzupełni dokumentu. Natomiast formalne uzupełnienie dokumentu, pomimo iż może on nie potwierdzać spełniania warunku udziału w postępowaniu, nie daje zamawiającemu prawnej możliwości zatrzymania wadium wraz z odsetkami na podstawie art. 46 ust. 4a p.z.p.
2. Prawnie nie jest dopuszczalne rozpoznanie przez Izbę żądania zwrotu wadium, ponieważ p.z.p. zgodnie z art. 1 nie reguluje stosunków pomiędzy Zamawiającym a Gwarantem ubezpieczeniowym, które to stosunki są objęte materią prawa cywilnego, a nie materią prawa zamówień publicznych.

6

Lolilap domagał sie wyroków zaprzeczających mozliwosci zatrzymania wadium w ww. sytuacji. Wyroki Izabelli potwierdzają obowiązek zatrzymania wadium jw.

7

KIO/UZP1530/08
We wskazanym wyroku czytamy między innymi:"Izba stoi na stanowisku, iż w art. 46 ust.4a Pzp chodzi o brak "fizyczny" dokumentu lub oświadczenia, tzn. nie uzupełnienie, a nie także o brak w rozumieniu złożenia dokumentu nie potwierdzającego spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Inne rozumienie tego zagadnienia w kontekście art. 24 ust.2 pkt 4 wynika m.in. z faktu, że inne są przesłanki w tym przepisie i wskazanym powyżej, jak również inny był cel jego wprowadzenia. Odmienne rozumienie art. 46 ust.4, a Pzp doprowadziłoby bowiem do sytuacji tego rodzaju, iż przy każdej niejasności lub braku precyzji w SIWZ, czy też w dokumentach potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu Zamawiający mógłby zatrzymać wadium wraz z odsetkami. Biorąc powyższe pod uwagę, jak i mając na uwadze ustalenia względem wcześniejszych zarzutów, Izba uznała, iż potwierdził się zarzut naruszenia przez Zamawiającego art. 46 ust. 4 a Pzp. Wadliwe przeprowadzenie przez Zamawiającego procedury uzupełnienia złożonej oferty oraz okoliczność złożenia dokumentu, choć w ocenie Zamawiającego nie potwierdzającego spełnianie jednego z warunku nie może skutkować zajęciem wadium wraz z odsetkami."

8

ja właśnie te wyroki czytalam

9

to w ktorym opisano sytuację: "wykonawca nie odpowiada na uzupełnienie - NIE zatrzymać wadium?"??

nie wydaje mi się zeby taka się tu pojawila.

10

To że jeżeli jest bark dok. w ofercie i nie uzupełni to 100% zatrzymujemy wadium, ale pewności niemam jeżeli jest dokument złożony który nie potwierdza spełniania warunku i wyzywam to jeżeli wykonawca milczy to zatrzymać wadium? tak na dobrą sprawę fizycznie jest złożony tyle tylko że nie potwierdza warunku.
A jeszcze np. dołączył kopie dok. nie potwierdzone za zgodność z oryginałem, wzywam aby uzupełnił z potwierdzeniem za zgodność, Wykonawca nie odpowiada i co????

11

Marcel napisał/a:

jeżeli jest dokument złożony który nie potwierdza spełniania warunku i wyzywam to jeżeli wykonawca milczy to zatrzymać wadium?

Skoro milczy to znaczy, że nie złożył na wezwanie nieprawdaż?

Marcel napisał/a:

tak na dobrą sprawę fizycznie jest złożony tyle tylko że nie potwierdza warunku.

Jest złożony z ofertą czy jest złożony w wyniku wezwania (choć to dla mnie osobiście nic nie zmienia) bo piszesz cokolwiek niespójnie...

Marcel napisał/a:

np. dołączył kopie dok. nie potwierdzone za zgodność z oryginałem, wzywam aby uzupełnił z potwierdzeniem za zgodność, Wykonawca nie odpowiada i co????

Jest biedniejszy o wadium