Temat: zabezpieczenie finansowe
Czy zabezpieczenie finasowe np. w formie gwarancji bankowej moze byc wniesione po podpisaniu umowy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → zabezpieczenie finansowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy zabezpieczenie finasowe np. w formie gwarancji bankowej moze byc wniesione po podpisaniu umowy?
Jaką masz gwarancję, że wykonawca wniesie zabezpieczenie po podpisaniu umowy?
gwarancja ubezpieczeniowa
wykonawca tłumaczy sie tym, ze musi miec oryginał umowy podpisany obustronnie aby załatwić w towarzystwie ubezpieczeniowym gwarancję
Gosiak: Czy zabezpieczenie finasowe np. w formie gwarancji bankowej moze byc wniesione po podpisaniu umowy?
jacek0707: Jaką masz gwarancję, że wykonawca wniesie zabezpieczenie po podpisaniu umowy?
Gosiak: gwarancja ubezpieczeniowa
Normalnie wymiękam
Ja też
Zadam inaczej pytanie... Jaka masz pewność, że wykonawca wniesie zabezpieczenie po podpisaniu umowy? Niech wykonawca nie ściemnia, bo towarzystwa ubezpieczeniowe wydają gwarancję ubezpieczeniową bez oryginału umowy.
wykonawca tłumaczy sie tym, ze musi miec oryginał umowy podpisany obustronnie aby załatwić w towarzystwie ubezpieczeniowym gwarancję
Wniesienie zabezpieczenia powinno nastapic jeszcze przed podpisaniem umowy. Wskazuje na to zarówno interes zamawiajacego, jak i tresc przepisu art. 94 ust. 2 oraz 46 ust. 5 pkt 2 PZP.
Zgadza się.
Ja spotkałem sie z opiniami, że można wnosić po podpisaniu umowy i to w częściach... Serio serio. bez sensu...
Tak naprawdę to kwestia momentu wniesienia ZNWU nie wynika wprost z ustawy. Malo tego znajduje argumenty przemawiajace za tym, ze ZNWU mozna wniesc rowniez po terminie zawarcia umowy - np. 461..2, czy jak pisalem wczesniej - brak regulacji expresiss verbis.
Ja też
Zadam inaczej pytanie... Jaka masz pewność, że wykonawca wniesie zabezpieczenie po podpisaniu umowy? Niech wykonawca nie ściemnia, bo towarzystwa ubezpieczeniowe wydają gwarancję ubezpieczeniową bez oryginału umowy.
ojjjjj.... nie spieszyłabym się tak z rzucaniem takich oskarżeń, bo wszystko zależy od towarzystwa.
W gwarancji wpisuje się datę jej obowiązywania, czyli od dnia podpisania umowy do końca terminu realizacji. Ponieważ umowa nie jest jeszcze podpisana, nie wiadomo jakie daty wpisać. Wskazanie terminu podpisania umowy przez zamawiającego nie musi być wcale równoznaczne z jej podpisaniem (bo akurat coś się może wydarzyć, kogoś nie być albo jeszcze nie wiadomo co...). W efekcie terminy obowiązywania gwarancji są inne niż termin realizacji umowy.
Dlatego właśnie TU nie chcą wydawać takich gwarancji wcześniej.
Jeśli już wystawią, to w sytuacji jak opisana wyżej,trzeba podpisywać aneks, za który wykonawca musi dodatkowo placić itd.
Oczywiście zabezpieczenia nie można wnieść po podpisaniu umowy, jednakże rozwiązaniem może być wniesienie go gotówką, a potem zmiana jego formy, właśnie na gwarancję ubezpieczeniową.
Jeśli wykonawca ma problemy z dostarczeniem gwarancji ubezpieczeniowej, radzę zaproponować takie właśnie rozwiązanie.
Przecież zazwyczaj do SIWZ dołączony jest wzór umowy, w którym jest okreśłony termin wykonania umowy. Patrzę z punktu widzenia wykonawcy. Wystarczy wezwanie do podpisania umowy, które zazwyczaj wysyła Zamawiający oraz wzór umowy.
"(...)Wskazanie terminu podpisania umowy przez zamawiającego nie musi być wcale równoznaczne z jej podpisaniem (bo akurat coś się może wydarzyć, kogoś nie być albo jeszcze nie wiadomo co...). W efekcie terminy obowiązywania gwarancji są inne niż termin realizacji umowy(...)" - a co jeżeli termin zakończenia umowy się zmieni?? Też trzeba aneksować gwarancję. Za zmianę terminu się nie płaci, płaci się za zmianę wartości gwarancji.
Pomysł z wniesieniem gwarancji w formie gotówkowej i zmianie po podpisaniu umowy jest całkiem dobry.
Hamerku, wydają wydają takie gwarancje. A wykonawcy często ściemniają - uwierz mi.
A ja nikogo nie oskarżam, lecz mówię jak jest naprawdę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → zabezpieczenie finansowe
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc