1

Temat: zwrot wadium

PN, termin składnia ofert pierwotnie 09.10.2009r.. Firma X wpłaciła wadium. W dniu 08.10.2009r. przesłała pismo, iż nie ma zamiaru składać oferty i prosi o zwrot wadium po upływie terminu skadania ofert. Termin składnia ofert w dniu 08.10.2009r. przesunęliśmy na 16.10.2009r.
Mogę już zwrócić wadium firmie X, czy czekać do 16.10.2009r?

2

Odp: zwrot wadium

I jeszcze jedno pytanie: zwrócić z odsetkami zgodnie z art. 46.4? Chyba nie, nie będzie oferty, więc nie jest to wadium  rozumieniu Pzp, z konsekwencjami ustalonymi z Pzp.

3

joanna99 napisał/a:

czy czekać do 16.10.2009r?

Czekać i zwrócić bez odsetek

4

Tak też myślałam, dzięki za pomoc.

5

a ja jednak myślę inaczej
1. jeżeli nie jest to wadium (pisze o zwrot, nie będzie składał...) to dlaczego nie zwrócić? przeciez jeżeli nawet złożyłby oferte to na jego życzenie nie będzie zabezpieczona wadium
2. jeżeli jest to wadium i zatrzymujesz do otwarcia to dlaczego bez odseten?

6

To nie jest wadium bo twierdzi, że nie złoży oferty a po upływie TSO bo tak napisał

7

no skoro nie wadium to należy oddać cudze pieniążki

8

Owszem - zgodnie z jego wolą czyli po upływie TSO

9

To jest po dniu: 09.10.2009r wink

10

Marko - jego wolą jest aby oddać mu jego pieniążki

11

Danaug przeczytaj raz jeszcze

joanna99 napisał/a:

prosi o zwrot wadium po upływie terminu skadania ofert. Termin składnia ofert

Joanna - 8.10 najpierw był omawiany wniosek wykonawcy czy przesunięcie TSO ?

12 (edytowany przez joanna99 2009-10-12 12:37:51)

Najpierw był wniosek Wykonawcy. Napisał, ze chce wadium z powrotem po upływie TSO (nie podał daty), bo nie ma zamiaru skłądac oferty. W tym samym dniu, ale po rozmowie i dostarczeniu pisma W o zwrot wadium zmieniłam TSO. Może do tej pory nie wiedzieć, że TSO został zmieniony. Mam obowiązek go poinformować? Wcześniej się nie "ujawnił", tzn. nie poinformował, że pobrał SIWZ.

13

Marko masz rację
zwróciłabym wadium jednocześnie powiadamiając o przesunięciu terminu

14

Rozmawaiłam z W, wie, że termin został przesunięty, zobaczył na BIP. Powiedział, ze mimo to dalej nie ma zamiaru składac oferty  i dla niego jasne jest to, że dostanie wadium z powrotem dopiero 12.10.2009r. Ale to TYLKO rozmowa ...