1

Temat: polisa

W SIWZ powyżej progów unijnych jest zapis iż  musi być dołączona polisa od odpowiedzialności cywilnej na ....... miliony złotych. Zamówienie zostało podzielone na części (wiele części - wartości części są bardzo różnorakie, oscylują od 600 zł po kilkadziesiąt tysięcy złotych) . Problem polega na tym, czy można żądać polisy w stałej kwocie niezależnie od tego czy Wykonawca złoży ofertę na jedną , kilka czy wszystkie części. Obecnie polisa jest wartością stałą. Jak myślicie czy powinniśmy określić kwotę polisy dla poszczególnionej części, czy możemy pozostać przy wartości polisy jednej stałej, niezależnie od tego czy Wykonawca złoży ofertę na jedną część czy na wszystkie ( byłabym wdzięczna o poparcie swojej teorii jakimś orzeczeniem, obecnie nie znalazłam żadnego orzeczenia jednoznacznie precyzującego stanowisko.  Uzasadnienie naszego pierwszego poglądu było takie, iż ta polisa nie miała być wyłącznie gwarancją wykonanego zamówienia, ale miała również na celu potwierdzenie kondycji finansowej Wykonawcy, poza tym fakt iż zamówienie ma szczególnie ważny aspekt społeczny obawiamy się, iż w przypadku złego wykonania zamówienia, ucierpieć może pewny krąg naszych odbiorców  jak również w przypadku nie wywiązania się z zamówienia możemy się narazić na pozwy i co gorsza nagonkę prasową...
Proszę o radę...

2

Odp: polisa

No to załóżmy taką sytuacje - wykonawca A chce złożyć oferte na 1 pakiet o stosunkowo niskiej wartości. Wykonawca B chce złożyć oferte na wszystkie pakiety. Obaj mają mieć polisę na x milionów? Wykonawca A powinien to oprotestować, taki warunek jest dla niego czynem nieuczciwej konkurencji.
Piszesz, że polisa miała potwierdzać kondycje finansową... Wybrałaś niestety najgorszą metodę do jej weryfikacji spośród wymienionych w rozporządzeniu. Nie chce straszyć nadmiernie ale nagonka wam może grozić o ile utrzymacie te zapisy w mocy.

3

Jeżeli dopuszczasz składanie ofert częściowych to warunki określasz dla każdej części.

4 (edytowany przez MIRAS 2009-10-19 07:08:45)

majka1983 napisał/a:

Jak myślicie czy powinniśmy określić kwotę polisy dla poszczególnionej części

Tak myśle

5

majka1983 napisał/a:

Uzasadnienie naszego pierwszego poglądu było takie, iż ta polisa nie miała być wyłącznie gwarancją wykonanego zamówienia.

Watpie żeby polisa była gwarancją wykonanego zamówienia.

6

Napisałam  NIE MIAŁA

7

Czyli rozumiem to tak: Uzasadnienie naszego pierwszego poglądu było takie, iż ta polisa miała być m.in. gwarancją wykonanego zamówienia.

Watpie żeby polisa była gwarancją wykonanego zamówienia + wypowiedz Marko "Wybrałaś niestety najgorszą metodę do jej weryfikacji spośród wymienionych w rozporządzeniu."

8

majka zgadzam sie z przedmowcami. tym bardziej ze czesc pakietow jest o malej wartosci. powinnas roznicowac wysokosc polisy w stosunku do czesci.
zauwazam jednak tendencje iz m.in. Forumowicze zmierzają do zaprzestania żądania polis (w tej formie rzeczywiscie jest to .... malo proecyzyjna informacja)

9

lolilap napisał/a:

zauwazam jednak tendencje iz m.in. Forumowicze zmierzają do zaprzestania żądania polis

Bystrzak wink

10

zwroc uwage na m.in. smile wink

11

Dziękuje za rady... smile

12

nie wiem jak Wy to odczytujecie lecz nasuwa mi się jeszcze inny aspekt ,czy dostawa kiepskiej jakości produktów nawet niewielkiej wartości nie może narobić szkód na dużą  dużą wartość ?
Pozdrawiam
Ps. jestem wykonawcą i wcale mi nie zalezy by płacić duże skłądki smile

13

to sa 2 rozne sprawy gdyz wykonawca moze posiadac polise w dniu skladania oferty a nie posiadac jej w trakcie....

14

To potwierdza jeszcze raz zasadę iż bez przeczytania całego siwz trudno wypowiadac się na temat wyrwany z kontekstu - być może w siwz jest zapis o czasie trwania polisy smile
Pozdrawiam