1

Temat: przedłużenie terminu skłądania ofert a wpłynięcie ofert

witam,

w wyniku modyfikacji siwz i zmiany ogłoszenia przedłużyłem o 7 dni termin składania ofert. niestety chyba nie wszyscy to zauważyli bo dostałem 3 oferty w pierwotnym terminie. zakładam, że w ofertach tych nie uwzględniono zmian SIWZ w związku z warunkiem udziału w postępowaniu.
co zrobić z tym fantem. odesłać te oferty z informacją o przedłużeniu terminu składania ofert?

pozdrawiam

szad

2

Odp: przedłużenie terminu skłądania ofert a wpłynięcie ofert

Nie odsyłaj ofert!. Może wykonawcy zorientują się, że TSO został przesunięty - wycofają te oferty i złożą nowe. Jeżeli nie to ich problem.

3

to chociaż im info bym faksem wysłał, że termin skłądania ofert został przesuniety w związku ze zmianą siwz, że wszelkie info nn ten temat znajdą na stronie gdzie jest SIWZ?

4

moze przedzwon ewentualnie....

5

szad napisał/a:

że wszelkie info nn ten temat znajdą na stronie gdzie jest SIWZ?

No właśnie - więc po co wysyłać dodatkowe info? Ja bym nie wysyłał po co narażać sie na zarzut naruszenia zasady rownego traktowania, chyba że każdego wykonawce który złoży oferte bedziesz o tym informował - nawet tego co złoży ofertę na 5 min. przed godziną składania ofert. Poza tym PZP nie przewiduje takiej procedury.

6

dokladnie
wlasnie dlatego jesli juz chcesz byc nadgorliwy to proponuje telefon z zapytaniem czy zapoznali sie ze zmianami na stronie www Z.? bez dodatkowych sugestii smile

7

to mój taki pierwszy przypadek. stąd moje wątpliwości.

no dobra. jeżeli nie wycofają tych ofert to rozumiem, że mam je odtworzyć w tym drugim terminie i odrzucić jako niezgodne z siwz?

8

szad napisał/a:

1. no dobra. jeżeli nie wycofają tych ofert to rozumiem, że mam je odtworzyć w tym drugim terminie
2. i odrzucić jako niezgodne z siwz?

1. Tak
2. o ile będą to tak.

9

modyfikując siwz zmieniłem również załącznik wykaz wykonanych usług, więc pewnie ci co złożyli teraz dołączyli starą wersję. tylko czy to można uznać za niezgodność z siwz, nie wspominam już o opisie na kopercie ... nie otwierać przed 21.10.09 do godz. 9.30, ale opis koperty nie jest treścią oferty więc tu jest ok.

10

Treść decyduje a nie forma

11

szad napisał/a:

nie otwierać przed 21.10.09 do godz. 9.30, ale opis koperty nie jest treścią oferty więc tu jest ok.

Będzie ok, jeżeli otworzysz przed tym terminem - a nie otworzysz, wiec bedzie ok. wink

12

tak to napisałeś, że co bym nie zrobił to będzie ok. chyba, że nie złapałem twej myśli.

a co w przypadku jak tych wcześniej złożonych ofertach jest wadium złożone nie w pieniądzu.
gwarancje pewnie są wystawione od 21.10 i ważne 30 dni. jeżeli otwarcie mam 28.10 to taka gwarancja nie będzie obejmować całego okresu związania ofertą, bo zabraknie właśnie tych 7 dni o które został przesunięty termin składania ofert

13

szad napisał/a:

a co w przypadku jak tych wcześniej złożonych ofertach jest wadium złożone nie w pieniądzu.
gwarancje pewnie są wystawione od 21.10 i ważne 30 dni. jeżeli otwarcie mam 28.10 to taka gwarancja nie będzie obejmować całego okresu związania ofertą, bo zabraknie właśnie tych 7 dni o które został przesunięty termin składania ofert

Pożegna sie z postępowaniem :]

14

szad napisał/a:

1. tak to napisałeś, że co bym nie zrobił to będzie ok. chyba, że nie złapałem twej myśli.

2. a co w przypadku jak tych wcześniej złożonych ofertach jest wadium złożone nie w pieniądzu gwarancje pewnie są wystawione od 21.10 i ważne 30 dni. jeżeli otwarcie mam 28.10 to taka gwarancja nie będzie obejmować całego okresu związania ofertą, bo zabraknie właśnie tych 7 dni o które został przesunięty termin składania ofert

1. Jeżeli postąpisz zgodnie z opisem na kopercie to będzie ok - opis: nie otwierać przed 21.10.09 do godz. 9.30, czyli jak otworzysz 28.10.09. 9:30, to będzie to zgodne z wolą wykonawcy? Będzie wink

2. To problem wykonawcy.

15

sorry, faktycznie jest to logiczne.

problem wykonawcy bo wtedy należy go wykluczyć zgodnie z 24.2.4)

16

A może Państwo zajmiecie stanowisko na czym i z jakiego powodu była modyfikacja . bo jezeli z powodu błędu Zamawiającego to stanowisko winno być jak najbardziej etyczne  a w tym przypadku uzasadnione jest  powiadomienie oferentów którzy złożyli już oferty. to jest związane z już poniesionymi przez nich kosztami.Dlatego dbajmy o oferentów bo niedługo sami Zamawiający bedą uczestnikami postępowań .

17

Wykonawca powinien sam o siebie dbać - nie każdy zamawiajacy to instytcja charytatywna. Wykonawca powinien na biężąco śledzić losy postępowania - doświadczony wykonawca wie że najlepiej złożyć ofertę o godzionie "11:59"

18

do Miras-  Zamawiający powinien zgodnie ze sztuką przygotować postępowanie przetargowe a jeżeli popełni błąd to powinien umieć się do tego przyznać.ale to potrafią zrozumieć osoby z obustronnym doświadczeniem.

19

...i sie przyznaje - dokonując zmiany SIWZ. Wykonawca, który złożył ofertę niezgodną z SIWZ też powinien się przyznać że niedochował należytej staranności (przeoczył zmianę SIWZ). "ale to potrafią zrozumieć osoby z obustronnym doświadczeniem"

20

osobiście postapiłbym zgodnie z rozsaądkiem tzn powiadomił tych wykonawców (raczej telefonicznie) o zmianie terminu składania. Może sie okazac ze to beda jedyne oferty lub będzie wśród nich najkorzystniejsza a np. zły termin wadium spowoduje odzrucenie. Pozdro

21

Rzeczony zdrowy rozsądek może stanowić naruszenie zasady równego traktowania wykonawców...

22

Marko napisał/a:

Rzeczony zdrowy rozsądek może stanowić naruszenie zasady równego traktowania wykonawców...

Jeżeli o tym decydować będą Miras i Marko .

23

wiliam napisał/a:
Marko napisał/a:

Jeżeli o tym decydować będą Miras i Marko .

O tym już zadecydowali:
1) ustawodawca,
2) doktryna,
3) judykatura,

no i oczywiście:

4) Marko i Miras wink

24

Osobiście uważam że telefon z zapytaniem czy śledzili stronę internetową nie zaszkodzi wszak zależy nam aby postępowanie było konkurencyjne, i może się okazać że oferta którą złożono w pierwotnym terminie będzie najkorzystniejsza.

25

Hahahah, chyba nie zauważyliście, że to temat z 2009 roku wink