1

Temat: wadium bez oferty

Mam wpłacone przelewem wadium, ale nie mam oferty cool
Wymyśliłam, że firma X nie jest Wykonawcą w znaczeniu ustawy, dlatego mogę zwrócić to wadium "od razu" poza art. 46.
Co Wy na to?

2

Odp: wadium bez oferty

Kiedy było otwarcie ofert?

3

Otwarcie ofert odbyło się 23 października 2009, no a umowa będzie dopiero
z datą 5 listopada 2009. Gość wyraźnie chce zwrotu pieniędzy.

4

Temat był całkiem niedawno... Poszukaj albo może ktoś linka podrzuci - ja nie mam czasu

5

Jeżeli masz pewność że nie ma "oferty" złożonej po terminie - to możesz zwrócić bez odsetek (nie jest to wadium w rozumieniu PZP). Jeśli takiej pewności nie masz poczekaj - 7/10 dni od otwarcia i  zwroć bez odsetek.

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4168

6

Zwróć tę kasę bez odsetek skoro nie ma oferty. Nie czekaj na nic

7

i słusznie

8

smile a moze dokumentow nie uzupelni smile ja bym zatrzymal smile hehheh

pewnie ze zwrocic smile

9

...zwrócić, zwrócić... nawet jak sie oferta znajdzie to i tak przetarg do unieważnienia.

10

MIRAS, dlaczego ma być unieważnione?

11

Jeżeli oferta została złożona w terminie do siedziby zamawiajacego, a nie dotarła do miejsca otwarcia ofert o wyznaczonej godzinie z przyczyn leżących po stronie zamawiającego, a następnie się znajdzie - to pozostaje tylko unieważnienie.

12

ale o czym Ty mówisz? Jaka oferta? Po terminie? Skąd to wziąłeś?

13

Słuchajcie sprawa jest już jasna. Wczoraj gość przyszedł z pismem, że w związku z nie złożeniem oferty na remont prosi o zwrot wpłaconej "kaucji" i podał numer konta.
A więc... zwracam big_smile
Pozdrawiam

14

jacek0707 napisał/a:

ale o czym Ty mówisz? Jaka oferta? Po terminie? Skąd to wziąłeś?

Naprawdę nie wiesz o co kaman? Czy mnie podpuszczasz wink

15

Nie wiem o co kaman

16

Miras chciał powiedzieć, że w olbrzymim gąszczu pokoi oferta zaginęła chwilowo np. w drodze z sekretariatu do Komsji i na salę otwarcia:)

17

kiedys nawet literatura fachowa opisywala historie pani z sekretariatu (nic nie ujmujac Paniom z sekretariatu)

18

cbud napisał/a:

Miras chciał powiedzieć, że w olbrzymim gąszczu pokoi oferta zaginęła chwilowo np. w drodze z sekretariatu do Komsji i na salę otwarcia:)

....dokładnie to chciałem powiedzieć smile

19

Ale wynika z tego tutaj, że W wniósł wadium, ale nie złożył oferty (miałem kilka takich przypadków), a nie ma nic o zaginieciu oferty po jej złożeniu, więc nie rozumiem tego unieważniania...

20

to juz takie gdybanie - 3 kroki za daleko smile