Odp: Warunki/dokumenty - powyżej progu
Miras - co to za herb ten Twój?
To herb hrabstwa MIRASOWO
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Warunki/dokumenty - powyżej progu
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Miras - co to za herb ten Twój?
To herb hrabstwa MIRASOWO
Miras, skoro postawienie warunku w odniesieniu do art. 22.1.2-3 jest uprawnieniem, to dlaczego uprawnieniem nie jest postawienie warunku w odnisieniu do art. 22.1.1
Miras - co to za herb ten Twój? Szukałam w internecie, ale nie znalazłam
Coś jakby Jarosław?
Miras - co to za herb ten Twój? Szukałam w internecie, ale nie znalazłam
eee tam nie ma... http://herbymiast.w.interia.pl/i-l.html
Jarosław.v2
A czy w przetargu nadprogowym muszę oblio żądać wyciągu z KRK dla podmiotów zbiorowych? Same z tym kłopoty!
Musisz - jest Ci niezbędny aby potwierdzić warunek 22.1.4 - "ustawowy" warunek - 24.1
A co z tymi uprawnieniami - art. 22.1.1?
KRS lub wpis do ewidencji działalności gospodarczej, a jeżeli odrębne przepisy wymagają, to równiez koncesja, zezwolenie, itp. ...
Ale KRS/EDG nie potwierdzają, że wykonawca posiada wymagane uprawnienia.
Powiedzcie mi jeszcze jedno!
Jeżeli będę przeprowadzał przetarg nadprogowy - usługa niepriorytetowa - załącznik IIB dyrektywy unijnej - art. 5.1 uPzp, to czy mogę nie żądać np. wyciągu z KRK dla podmiotu zbiorowego?
Czy w sytuacji, kiedy korzystam z ułatwień jakie daje art. 5.1 mogę postępować tak jakby to był przetarg podprogowy (chodzi mi tylko o to, czy mogę żądać jednego dokumentu z rozporządzenia na potwierdzenie warunku braku wykluczenia a innego nie - np. żądam informacji ZUS a nie muszę z US... - czy w teorii jest to zgodne z prawem?)
Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy?
Możesz nie żądać, w art. 5.1 masz wyraźnie napisane.
A jeżeli chodzi o KRS, możesz tam mieć napisane "handel pietruszką" i możesz ubiegac sie o udzielenie zamówienia publicznego na np. dostawę komputerów. Prowadząc działalność gospodarczą (jakąkolwiek) jesteś uprawniony do występowania w obrocie prawnym. Bo chyba o to pytasz?
jacku, tylko że dokument rejestrowy (np. KRS) nie musi wskazywać, że wykonawca zajmuje się działalnością będącą przedmiotem mojego postępowania.
Oczywiście, że nie musi
Nie żebym się czepiał..., ale we wspomnianym już przeze mnie Monitorze Zamówień Publicznych, pani Alicja Biegańska na tak postawione pytanie, stwierdza:
Pytanie:
W trakcie sesji otwarcia ofert w pakiecie dokumentów jednego z wykonawców stwierdziłam brak formularza ofertowego. Jest wszystko, czego wymagał zamawiający, z wyjątkiem formularza ofertowego. Jak potraktować taką sytuację?
Odpowiedź pani mecenas:
W zaistniałem sytuacji należy uznać, że wykonawca złożył ofertę (zamierza ubiegać się o udzielenie niniejszego postępowania) i wypełnić wszystkie druki ZP. W druku ZP-12 należy wykazać ww. wykonawcę i wypełnić rubryki, jeżeli stosowne informacje zawarte są w treści oferty (dotyczące ceny, terminu wykonania zamówienia, warunków gwarancji oraz warunków płatności), jeżeli zaś ich brak - odnotować powyższą okoliczność. Wypełniając druk ZP-14, należy wskazać, że wykonawca nie przedłożył wymaganego dokumentu w postaci formularza ofertowego i odrzucić złożoną ofertę na podstawie art. 89.1.2 ustawy Pzp.
Mam duże wątpliwości, czy w takie sytuacji wykonawcca w ogóle złożył ofertę i czy podstawa odrzucenia jest właściwa?
Wypełniając druk ZP-14
Podzielam stanowisko pani mecenas - tylko o co chodzi z tym ZP-14
tylko o co chodzi z tym ZP-14
Zapewne "omyłka pisarska" - do poprawienia
A do podstawy prawnej odrzucenia oferty nie macie żadnych zastrzeżeń?
...a masz lepszy pomysł na podstawę odrzucenie tej quasi oferty?
Znam przypadek, gdzie wykonawca złożył ofertę - formularz ofertowy, ale w ogóle nie został podpisany. Oferta została odrzucona na podstawie art. 89.1.8!
Znam przypadek, gdzie wykonawca złożył ofertę - formularz ofertowy, ale w ogóle nie został podpisany. Oferta została odrzucona na podstawie art. 89.1.8!
Nie postąpiłbym inaczej.
To dlaczego tych dwóch przypadków nie można wrzucić do jednego worka?
Ponieważ "oferta" - a raczej dokumenty są podpisane, tylko brak jest w niej (nich) informacji: jakie zamówienie wykonawca zrealizuje, w jakim terminie, za jąką cene, na jakich warunkach gwarancji itp. (generalna niezgodność z SIWZ)
ok!
Mam jeszcze taką refleksję.
Dokonałem analizy art. 26.2 i wychodzi mi na to, że TEORETYCZNIE może być tak, iż postawimy szczegółowy warunek w odniesieniu np. do art. 22.1.2, ale już nie musimy żądać dokumentu na potwierdzenie tegoż - jaka w tym logika i sens?
ano
nie wymagaj logiki od naszych ustawodawców
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Warunki/dokumenty - powyżej progu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc