1

Temat: Wyjaśniena do SIWZ

Mam pytania odnośnie pytań do SIWZ.
Ogłosoiłem przetarg nieograniczony, w między czasie był protest na SIWZ, wpłyneły pytania.
Firma "A" przysłała pytanie, udzieliłem odpowiedzi + strona intern. , czy powinienwm też wysłać odpowiedź firmie która złożyła protest, czY też firmie nie pytajacej ale tej która złożyła ofertę?
Moje wątpliwości wynikają stąd że zgodnie z PZP odpowiedzi wysłyłam pytającemu, strona intern oraz temu kto pobrał specyfikację, więc skoro złożył ofertę to pobrał SIWZ.
Proszę o wyłuszczenie tematu:)

2

Odp: Wyjaśniena do SIWZ

Wg mnie należy wysłac jest już "jawnym" uczestnikiem postępowania.

3

CZyli dla protestujcego( w sumie tu się zgadzam) ale czy ten co złożył ofertę to jemu też  i tu moje wątpliwości.
A jak na przykład następny wykonawca złoży ofertę to jemu też wysyłąm odpowiedzi które wcześniej zostałuy udzielone?

4

moment bo coś tu jest nie halo
jeszcze raz i od początku

5

Już rozjaśniam:)
Ogłszam PN wpływa w międzyczasie protest na SIWZ.
Wpływa pytanie od firmy A
Odpowiadam: firmie A, + strona internet.
Czy odpowiedź muszę też przesłać do protestującego  poprzez złożenie protestu  chyba ujawnił swój udział  w postęowaniu???
Wpłynęła oferta (wszstko się dzieje przez upływem TSO:) czy do tego Wykonawcy też muszę wysyłać pytania i odopwiedzi, te które wpłynęły wcześniej????adres jest na kopercie więc mogę przefaksować ale czy mam taki obowiązek???

6

Moim zdaniem nie musisz ani do protestującego ani do tego, który złożył ofertę.
Masz obowiązek przesłać pytającemu, tym wykonawcom, którym przekazałeś siwz i oczywiście umieścić na stronie internetowej. Ale oczywiście jeśli chcesz nie ma przeciwwskazań. Z tego co zauważyłam Z. bardzo często wysyłają.

A to że ktoś złożył protest nie świadczy wcale o tym, że złoży ofertę. Naprawdę różnie może się tu sprawa potoczyć.
Podobnie z W., który złożył ofertę. Może ją przecież wycofać.

7

hamerku, sam fakt złożenia protestu wystarczy, aby podmiotowi, który protest złożył nadać status wykonawcy.
A skoro złożył protest na siwz, to w jakimś stopniu ta specyfikacja została mu przekazana (nie wnikam w tym momencie, czy pobrał ją ze strony internetowej, czy otrzymał fizycznie do ręki).
Dla świętego spokoju też bym mu przesłał odpowiedź!

8

Widzę, że są rozbieżności:)
Wysłałem dla protestującego, a dla składającego ofertę to już chyba byłaby lekka przesada:)

9

and1 napisał/a:

Wysłałem dla protestującego, a dla składającego ofertę to już chyba byłaby lekka przesada:)

Dlaczego tak uważasz?

10

Tak mi się wydaje:)
A jak Ty byś zrobił?

11

Ja wysyłam wszystkim "ujawnionym"