1

Temat: Brak dokumentu przedmiotowego

Wykonawca nie dołączył do oferty dokumentu potwierdzającego, że oferowane usługi/dostawy odpowiadają wymaganiom określonym przez zamawiającego. Na podstawie art. 26.3 został wezwany do uzupełnienia. Oferta nie została uzupełniona.

Podstawy wykluczenia nie widzę.
Co z taką ofertą należy zrobić?

2

Odp: Brak dokumentu przedmiotowego

Moim zdaniem należy odrzucić - 89.1.2

3

Czy ktoś jest w opozycji do tego, co napisała Izabella?

4

Ja nie.

5

a ja się zastanawiałam i wcale nie jestem taka pewna
w końcu np. do wyjaśniania treści dokumentów o których mowa powyżej służy zupełnie inny artykuł niż do wyjaśniania treści oferty
ponadto dokumenty te można uzupełniać a samej oferty nie
jest wiele rozbieżności, więc byłabym ostrożna z tym stwierdzeniem

6

Jeżeli dokument był wymagany w SIWZ, a nie został złozony ani uzupełniony, wykonawca ten podlega wykluczeniu (art. 24 ust.2 pkt3) a w konsekwencji odrzucamy ofertę (art.89 ust.1 pkt5). Tak, wydaje mi się, byłoby oki.

7

Wydaje mi się, że za brak dokumentu przedmiotowego ( jak w tytule ) będzie ciężko wykluczyć wykonawcę wink

8

a jest to dokument wymieniony w rozporządzeniu?

9

Stary 7777 ma rację. Do wykluczenia 24.2.3. Z tym, że dalej użyłbym 24.4 (Wykluczam a co za tym idzie uznaję za odrzuconą) a nie 89.1.5- bo ja przede wszytskim to wykluczam W a dopiero w związku z tym odrzucam jego ofertę. i koniec tak mi się wydaje.

10

Jeżeli wykonawca nie złożył/uzupełnił dokumentu podmiotowego (potwierdzającego warunek udziału w postępowaniu) to takiego wykonawcę należy wykluczyć (art. 24.2.3) - w konsekwencji oferta zostaje odrzucona (art. 24.4) - art. 89 nie ma tutaj zastosowania (a już na pewno nie art. 89.1.5).
Jeżeli wykonawca nie złożył/uzupełnił dokumentu przedmiotowego (§3.1. rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów...) takiego wykonawcy nie wykluczamy na podstawie art. 24. W tym przypadku będzie miał zastosowanie art. 89.1.2!