1

Temat: Źle(?) wpisany VAT w ofercie?

Wykonawca składa ofertę
Kwota netto - 100 111,47 zł
VAT 22 % - 22 024,53
Kwota brutto - 122 136,00 zł

Zawsze mnie uczono, że VAT zaokrąglam do pełnych dziesiątek w górę co było też uzasadnione orzecznictwem np. KIO/UZP 133/09 :

" zgodnie z wynikającymi z przepisów i powszechnie
przyjętymi zasadami, w okolicznościach sprawy, zaokrąglenie wartości podatku winno
nastąpić do pełnej dziesiątki (?w górę?)".

Dla mnie tak rozpisana cena oferty nie zawiera żadnych błędów.
Jednakże spotkałem się z zarzutem współpracownika, że VAT jest źle wyliczony i dlatego będzie problem przy podpisywaniu umowy i wystawieniu prawidłowej faktury za zadanie.. (w szczególności ze względu na nieprawidłowo wyliczony VAT?)

Wg. kolegi powinno być
netto 100 111,47 zł
VAT 22 % - 22 024,523 czyli zaokrąglony w dół? - 22 024,52
brutto - 122 135,99 zł

Kolega ma racje czy po prostu jest złośliwy i mi jako początkującemu wymyśla...??
Proszę o opinie.

2

Odp: Źle(?) wpisany VAT w ofercie?

Szukam, szukam i znalazłem:
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 25.05.2005 r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług
tam jest zapis par 9pkt 6 :

Kwoty podatku wykazuje się w złotych bez względu na to, w jakiej walucie określona jest kwota należności w fakturze. Kwoty wykazywane w fakturze zaokrągla się do pełnych groszy, przy czym końcówki poniżej 0,5 grosza pomija się, a końcówki 0,5 grosza i wyższe zaokrągla się do 1 grosza.

Chyba o tym mówił kolega ale co mnie interesuje rozporządzenie dot. wystawiania faktur przy postępowaniu i zawieraniu umowy na udzielenie ZP?? Ja w SIWZ nie mam żadnego zapisu regulującego takie wyliczanie ceny zamówienia choć znalazłem takie SIWZ, które to określają. W związku z powyższym kieruje się ogólnie akceptowanymi zasadami i zaokrąglam do pełnych groszy dwa miejsca po przecinku jak to określa (coś tam o Narodowym Banku Polskim) bo tak się przecież robi jeżeli umowa stron nie określa tego typu zagadnień.

Trochę się zakołowałem bo stanowisko KIO jest takie że VAT np. 5,111 to 5,12 a dla rozporządzenia 5,111 to 5,11. To ja już nic nie rozumiem. 

PS. Umowa już podpisana mało tego zaczeli robotę....

3

w zamówieniach (teoretycznie liczy się kwota netto), ja dałabym sobie spokój, niech robią i skorygują to przy wystawianiu faktury. Sam widzisz, że różnę są inerpretacje zaokraglenia Vatu. Słyszałam opinie, że Zamawiającego nie powinien interesować Vat, bo jest to sprawa pomiedzy wykonawcą a urzedem skarbowym. z drugiej strony przyjmujący fakturę musi sprawdzić czy została prawidłowo wystawiona.

4

Edmund napisał/a:

5,111 to 5,11....

tylko to jest białe