1

Temat: polisa - data

Wykonawca do oferty zaczął polisę OC o wartości ubezpieczenia mniejszej od wymaganej przez Zamawiającego. Wezwałem go do uzupełnienia i uzupełnił tylko, że data wystawienia aneksu do polisy jest po terminie składania ofert a termin obowiązywania polisy został cofnięty do terminu przed składaniem ofert - czy to jest dobrze?

2

Odp: polisa - data

wg. mnie jest źle - czy mam racje?

3

Ja też uważam, że w świetle art. 26 ust. 3, jest żle

4

źle.
Pozdrawiam

5

czy aby napewno? jak dla mnie to tu ktos mocno nagial sprawe ubezpieczenia - moze jednak jest taka mozliwosc w przepisach firmy ubezpieczeniowej - nie bylbym tu taki jednoznaczny... z mojego doswiadczenia wynika iz taka operacja nie jest mozliwa... ale jak widac...

6

Zastanawiam się, że jak odrzucę tego wykonawcę, to firma ubezpieczeniowa do mnie zaraz napisze, że ich polisa obejmuje również termin składania ofert ? i co wtedy?
Ubezpieczyciel poda mnie do sądu jako, że podważam wiarygodność ich polisy?

7

jak czytać SIWZ, a jak zapisy polis OC? zaznaczam że zamówienie udzielane jest w 4 częściach
Warunkiem udziału w postępowaniu było:
Wykonawca znajduje się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie zamówienia, a w szczególnościprzedstawi aktualną polisę (obowiązującą w dniu, w którym upływa termin składania ofert) a w przypadku jej braku inny dokument potwierdzający, że Wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności zgodnie z przedmiotem zamówienia dotyczącej:
a)odpowiedzialności cywilnej deliktowej na wartość co najmniej 1 200 000,00 zł;
b)odpowiedzialności cywilnej kontraktowej na wartość co najmniej 1 200 000,00 zł.

Na potwierdzenie spełniania warunku udziału w postępowaniu zażądano "Polisy, a w przypadku jej braku innego dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej deliktowej oraz kontraktowej w zakresie prowadzonej działalności ? dokument aktualny na dzień składania ofert -  kserokopia potwierdzona za zgodność z oryginałem w jednym egzemplarzu.

W przypadku ubiegania się o udzielenie zamówienia dla więcej niż
jednej części zakresu Wykonawca przedstawia polisę dla każdego z nich.

Jeżeli wykonawca załączył do oferty polisę na sumę gwarancyjną delikt i kontrakt 8 000 000,00 zł, to czy Waszym zdaniem  spełnia warunki czy nie. Jak potraktować zapis pod wykazem dokumentów jeżeli w warunkach nie zaznaczono że dla każdego zakresu musi być polisa o łącznej wartości?

8

Mam wątpliwości, czy na etapie składania ofert można żądać od wykonawcy ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej kontraktowej ? Przecież na tym etapie wykonawca składający ofertę, nie ma żadnej gwarancji, iż będzie wykonawcą tego zamówienia. W ten sposób zamawiający naraża wykonawcę na poniesienie kosztów ubezpieczneia od odpowiedzialności cywilnej kontraktowej. Ponadto tego rodzaju ubezpieczenie wymaga złożenia przez wykonawcę szeregu dokumentu a firma ubezpieczeniowa wszechstronnie bada sytuację finansową wykonawcy.

9

Po uzyskaniu informacji od przedstawicieli ubezpieczeniowych nie mam co do tego wątpliwości OC delikt i OC kontrakt są to polisy standargowe zawarte w ogólnych warunkach ubezpieczenia.

10

szkoda że nie masz wątpliwości, bo ja nie widzę żadnych podstaw do żądania OC kontraktowego, a poza tym to po co żądacie tych polis?

11 (edytowany przez darek 2009-12-03 11:57:55)

A możemy wrócić do mojego wątku?:)