1

Temat: Roboty Budowlane-pozycja KNR

Witam,
potrzebuję pilnych opinii w kwestii następującej. Przetarg PN na RB, w kosztorysie ślepym w pozycji KNR inspektor wpisał określoną ilość środka iniekcyjnego (0,351kg na otwór), w jednej z ofert w tej pozycji przyjęto 0,03kg na otwór aktywatora krzemowego. Sprawdzając pozycję KNR w katalogu nakładów, pod tym numerem wyskakują obie te wartości. Chcę przyjąć tą ofertę jako prawidłową ale inspektor uważa, że powinnam ją odrzucić. Proszę o info co zrobilibyście na moim miejscu?
Dziekuję za pomoc.

2

Odp: Roboty Budowlane-pozycja KNR

poprawic - masz cene i ilosc

3 (edytowany przez AnnaMaria 2009-12-01 10:46:21)

poprawić nie mam co, nie o to chodzi. Zastosował mniejsze ilości, ale taka ilość jest pod tą samą pozycją KNR. Wyjasnię:
1. KNR-W 4-01 0633-02 wykonanie iniekcji krystalicznej... środek iniekcyjny 0,351kg/otw
2. KNR-W 4-01 0633-02 wykonanie iniekcji krystalicznej...aktywator krzemowy 0,03kg/otw.
Norma dopuszcza dwa rozwiązania. obie ilości są prawidłowe w zalezności od zastosowanej metody. Tylko my jako inwestor zastosowaliśmy 0,351kg/otw a wykonawca zaproponował drugi sposób 0,03kg/otw. Nie mogę tu nic zwiekszać bo to inna metoda. Ale dopuszczona przez normę.

Poza tym cena aktywatora krzemowego jest inna ale też inną ilość należy zastosować chcąc osiagnąć ten sam efekt

4

wydaje mi sie ze Z okreslil juz sposob wykonania tego zamowienia w kosztorysie . czyz nie?

przyjalem ze to jest ta sama substancja tylko inna gramatura.......

5 (edytowany przez AnnaMaria 2009-12-01 12:05:10)

to jest inna substancja, pod tą samą pozycją w katalogu nakładów rzeczowych. Zastanawiam się czy to nie jest uzycie materiału równoważnego (a to Z dopuścił, bo zresztą musi).