1

Temat: faktury jako potwierdzenie należytego wykonania umowy

Wykonawca załączył do oferty faktury za cały okres realizacji zamówienia, po zsumowaniu wartości z faktur i porównaniem z wykazem usług jest to wartośc zgodna - czy waszym zdaniem jest to potwierdzenie, że usługi zostały wykonane należycie?

Druga sytuacja jest taka, że wykonawca załączył faktury i po ich zsumowaniu wartość jest niezgodna z wykazem usług - jak myślicie co powinnam zrobić w takiej sytuacji?

2 (edytowany przez joanna99 2009-12-03 11:32:53)

Odp: faktury jako potwierdzenie należytego wykonania umowy

Faktura VAT może być potwierdzeniem wykonania usługi, ale raczej nie stanowi  potwierdzenia NALEŻYTEGO wykonania usługi. Jest potwierdzeniem tylko i wyłącznie tego, że zapłacono za usługę, ale np. kary umowne za nienależyte wykonanie usługi mogły być naliczane odrębnie. Chyba, że na fakturze będzie dopisek typu "Usługa wykonana należycie", podpisany przez zamawiajacego.

3

Też mi się wydaje, że faktura to dowód jedynie na zrealizowanie zamówienia a czy ono zostało zrealizowane należycie to już inna sprawa. Faktura nie moze być dowodem na należyte zrealizowanie zamówienia od tego chyba są referencje lub protokoły odbioru + umowa.

4

U nas w protokole odbioru zawsze są zapisy m.in. czy przedmiot, który jest odbierany

posiada usterki...........
pod względem tech roboty  zostały wykonane..........
jakość użytych materiałów...........

jak inspektor stwierdza, ze przedmiot wad czy usterek nie ma to wpisuje -brak a dalej dobrze i materiały dobre. Protokół potwierdza stan techniczny odbieranego przedmiotu do niego jak napisałem (+) koniecznie umowa - bo umowa wskazuje datę realizacji zamówienia, która powinna być oczywiście zgodna z protokołem odbioru.  Jeżeli terminy na umowie są zgodne z protokołem a protokół nie stwierdza wad dostarczonego przedmiotu to nie ma podstaw aby domniemywać, że zamówienie zostało zrealizowane nienależycie

Czyli protokołem sprawdzamy rzecz dostarczaną a umową terminowość W.

5

wg mnie faktura nie jest potwierdzeniem nalezytego wykonania usługi czy roboty budowlanej.

6

AnnaMaria napisał/a:

wg mnie faktura nie jest potwierdzeniem nalezytego wykonania usługi czy roboty budowlanej.

Wg mnie dostawy również, bo np. z faktury nie wynika, czy zamówienie wykonano terminowo.

7

joanna99 napisał/a:
AnnaMaria napisał/a:

Wg mnie dostawy również, bo np. z faktury nie wynika, czy zamówienie wykonano terminowo.

Dokładnie tak jak mówisz. Wystawienie faktury nie jest równoznaczne z jej zapłatą. Bywają korekty. Sama mam sytuacje, gdzie W wystawia fakturę w dniu kiedy przynosi protokoły do odbioru usług/robót a po weryfikacji okazuje się, że muszą być korekty, bo praca nie została nalezycie wykonana.
Tylko referencje potwierdzają nalezyte wykonanie

8

Mam pytanie w związku z tym do forumowiczów czy:
Z ma obowiązek wystawienia referencji W?? jeżeli tak to gdzie jest zapisane, że ma.

9

Edmund napisał/a:

Z ma obowiązek wystawienia referencji W?? jeżeli tak to gdzie jest zapisane, że ma.

... a jeżeli nie ma - to gdzie to jest zapisane ,że nie ma takiego obowiązku??? wink Nie ma, nie - ale skoro W wykonał zamówienie należycie to Z powinien takowe referencje wystawić.

10

czy mogę wezwać do uzupełnienia samych referencji czy muszę wezwać do uzupełnieia wykazu usług wraz z referencjami?

11

Możesz, ale wykonawca może przedstawić nowy wykaz z nowymi referencjami.

12 (edytowany przez Edmund 2009-12-04 08:40:27)

Skoro nigdzie nie ma zapisanego obowiązku wystawiania referencji to Z nie musi ich wystawiać. Czy to zrobi czy nie zależy od jego dobrej woli. Powinien bo tak by wypadało ale W nie może go w żaden sposób przymusić do ich wystawienia bo Z nie ma nigdzie uregulowanego takiego obowiązku. Obowiązki (wystawienie referencji) czy uprawnienia (żądanie ich wystawienia) czyjekolwiek ze stron mają wynikać z przepisów prawa.

Do czego zmierzam. Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem AnnyMarii, że "Tylko referencje potwierdzają nalezyte wykonanie" bo potwierdzi je także jak wyżej pisałem protokół odbioru + umowa.

Nie wiem czy Państwo też spotkali się z sytuacją gdy Z nie chce wystawić W referencji nie dlatego, że robota została źle zrobiona a jedynie dlatego, że np. wójt nienawidzi  W.

13

Nie pamiętam szczegółów, ale KIO orzekło że faktury płacone co miesiąc za wykonywane usługi plus umowa potwierdzaja nalezyte wykonanie(???). Jednak bez odszukania przedmiotowego wyroku nie ręcze za swoja pamięć!!!!!.

14

joanna99 napisał/a:

Faktura VAT może być potwierdzeniem wykonania usługi, ale raczej nie stanowi  potwierdzenia NALEŻYTEGO wykonania usługi. ..... Chyba, że na fakturze będzie dopisek typu "Usługa wykonana należycie", podpisany przez zamawiajacego.

z tym sie zgodze

15

nie tylko referencje potwierdzają nalezyte wyk. zamówienia chociaż jest to najczęściej stosowana forma ale waktura + wyciąg bankowy potwierdzający zapłatę faktury trudno byłoby nie uznać za dowód należytego wykonania umowy - no i dlaczego nie?

16 (edytowany przez joanna99 2009-12-04 09:50:16)

danaug napisał/a:

nie tylko referencje potwierdzają nalezyte wyk. zamówienia chociaż jest to najczęściej stosowana forma ale waktura + wyciąg bankowy potwierdzający zapłatę faktury trudno byłoby nie uznać za dowód należytego wykonania umowy - no i dlaczego nie?

dlatego nie, ponieważ np. kary umowne za nienależyte wykonanie zamówienia mogą być naliczane odrębnie.

17

teoretycznie mogą, ale jeżeli Z. chce być dokładny lub ma wątpliwości zawsze przecież może dany dokument sprawdzić, swoją drogą w referencjach również nie musi pisać "wykonał z należytą starannością" a np. tylko wykonał i co wtedy?

18 (edytowany przez joanna99 2009-12-04 10:59:38)

Zamawiający ma prawo żądać dokumentów potwierdzających, że dostawy/usługi wykonane zostały należycie. Więcej przepisy na ten temat nic nie mówią.

danaug napisał/a:

w referencjach również nie musi pisać "wykonał z należytą starannością" a np. tylko wykonał i co wtedy?

Wtedy do zamawiającego należy ocena, czy wykonawca wypełnił żądanie zamawiajacego. W sprawie referencji o treści "wykonał zamówienie" (bez określenia należycie) jest wyrok  UZP/ZO/0-1236/07 ("...sam fakt przedłożenia referencji powinien byc uznany, jako dokument
potwierdzajacy prawidłowe wykonanie robót/usług").

19

Edmund napisał/a:

Do czego zmierzam. Nie mogę się zgodzić ze stwierdzeniem AnnyMarii, że "Tylko referencje potwierdzają nalezyte wykonanie" bo potwierdzi je także jak wyżej pisałem protokół odbioru + umowa.

Masz rację, że można porosić o protokół odbioru (ale czy załączenie/zarzadanie umowy nie będzie naruszeniem tajemnicy handlowej?)
Czy jako Z mam prawo wołać tego typu dokumentów? Czyba, że W sam to dołącza jako potwierdzenie należytego wykonania umowy wówczas protokół odbioru wydaje się powinien wystarczyć.

Pozdrawiam

20

a jawnosc umow w przypadku udzielenych zgodnie z UPZP

21

Z faktury wynika tylko tyle że została wystawiona.

22

no właśnie, a gdy W. dołączy jeszcze dowód że f-ra została zapłacona to czy nie oznacza to że  zamówienia zostało wykonane należyci ? bo ja myślę że tak

23 (edytowany przez joanna99 2009-12-04 13:15:03)

Z faktury wynika tylko, że została wystawiona, a z "dowodu" zapłaty za fakturę tylko, że została zapłacona i nic wiecej.  Z. może po zapłaceniu faktury naliczyć np. kary umowne za nienależyte wykonanie zamówienia.

24

Dla mnie sprawa oczywista. Nawet zapłacono faktura nie jest dokumentem potwierdzającym.
Prosty przykład - Wykonawca nie podejmuje naprawy przedmiotu zamówienia w ramach gwarancji. Ostatecznie przedmiot nie został wykonany nalezycie i co?

25

"Faktura VAT nie jest dokumentem który potwierdza fakt należytego wykonania dostaw. Faktura w żadnym swoim elemencie nie potwierdza nalezytego wykonania dostaw, a tylko dokonanie sprzedaży. Po zawarciu umowy następuje wiele zdarzeń. A zatem wystawienie faktury nie poświadcza jeszcze, że umowa została wykonana w sposób należyty." - Wyrok ZA z 15.06.2005 r., Sygn. akt UZP/ZO/0-1299/05.