Temat: brak warunków w SIWZ
Cześć
i znów mam problem.
Zamawiający opisał jakie dokumenty są wymagane na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu jednak nie opisał warunków. tzn - wymagania opisuje następująco np:
- Informacja z banku, w którym Wykonawca posiada podstawowy rachunek bankowy, potwierdzającej wysokość środków finansowych lub dostępnych ( zdolność kredytowa Wykonawcy) środków finansowych Wykonawcy niezbędnych do wykonania zamówienia
- Oświadczenie finansowe, złożone wg załącznika Nr 16, potwierdzone bilansem i rachunkiem wyników za lata 2007, 2008.
- Wykaz kadry kierowniczej
- Wykaz osób i podwykonawców odpowiedzialnych za realizację zamówienia , z udokumentowaniem ich doświadczenia i kwalifikacji zawodowych ( dyplomy, uprawnienia w branżach objętych zamówieniem wraz z potwierdzeniem przynależności do właściwej izby samorządu zawodowego) oraz gotowości do współpracy z oferentem (umowy przedwstępne, oświadczenie o gotowości współpracy) w przypadku gdyby osoby przewidywane przez oferenta do realizacji zamówienia nie były jego pracownikami
-Wykaz wykonanych w ciągu ostatnich pięciu lat robót podobnych do przedmiotu zamówienia, z podaniem ich wartości, daty wykonania oraz zamawiających.
- Wykaz sprzętu przewidzianego do wykonania zamówienia z udokumentowaniem źródeł ich pozyskania (umowy przedwstępne z właścicielami, umowy najmu, dzierżawy, leasing lub inne)
- Polisa lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej
Czyli ja już nic nie rozumiem albo Zamawiający:)
Mogę sobie więc załączyć np. wykaz sprzętu który ja uważam za stosowny tak? albo wogle nie załączyć bo nie ma określonych minimalnych wymagań dotyczących sprzętu? jest co prawda przedmiar z wpisanym sprzetem ale ja niemusze robić tak jak jest w przedmiarze. Cena jest rczałtowa a roboty wykonuje się na parterze inie mam zamiaru używaż dźwigu pionowego który jest wpisany do przedmiarów.
I jak mam załączyć wykaz kadry kierowniczej ? wszystkich w naszej firmie???
po co?
niestety za późno już na protest na SIWZ i na zadawanie pytań.
zbyt późno podjęto decyzję o starcie w postepowaniu.
a ja muszę prawidłowo złożyć ofertę:(
czy Zamawiający może odrzucić ofertę jeśli np. w wykazie sprzętu nie znajdzie się sprzęt który on uważa że powinien się znaleźć (choćby na podstawie przedmiarów)?