1

Temat: brak warunków w SIWZ

Cześć

i znów mam problem.

Zamawiający opisał jakie dokumenty są wymagane na potwierdzenie spełniania warunków udziału w postępowaniu jednak nie opisał warunków. tzn - wymagania opisuje następująco np:
- Informacja z banku, w którym Wykonawca posiada podstawowy rachunek bankowy, potwierdzającej  wysokość środków finansowych lub dostępnych ( zdolność kredytowa Wykonawcy) środków  finansowych Wykonawcy niezbędnych do wykonania zamówienia
- Oświadczenie finansowe, złożone wg załącznika Nr 16, potwierdzone bilansem i rachunkiem wyników za lata 2007, 2008.
- Wykaz  kadry kierowniczej
- Wykaz osób i podwykonawców odpowiedzialnych za realizację zamówienia , z          udokumentowaniem ich doświadczenia i kwalifikacji zawodowych ( dyplomy, uprawnienia w branżach objętych zamówieniem wraz z potwierdzeniem przynależności do właściwej izby samorządu zawodowego) oraz gotowości do  współpracy z oferentem (umowy przedwstępne, oświadczenie o gotowości współpracy) w przypadku  gdyby osoby przewidywane przez oferenta do realizacji   zamówienia nie były jego pracownikami
-Wykaz wykonanych w ciągu ostatnich pięciu lat robót podobnych do przedmiotu  zamówienia, z podaniem ich wartości, daty wykonania oraz zamawiających.
- Wykaz sprzętu przewidzianego do wykonania zamówienia z udokumentowaniem źródeł ich pozyskania (umowy przedwstępne z właścicielami, umowy najmu, dzierżawy, leasing lub inne)
- Polisa lub inny dokument ubezpieczenia potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej

Czyli ja już nic nie rozumiem albo Zamawiający:)

Mogę sobie więc załączyć np. wykaz sprzętu który ja uważam za stosowny tak? albo wogle nie załączyć bo nie ma określonych minimalnych wymagań dotyczących sprzętu? jest co prawda przedmiar z wpisanym sprzetem ale ja niemusze robić tak jak jest w przedmiarze. Cena jest rczałtowa a roboty wykonuje się na parterze inie mam zamiaru używaż dźwigu pionowego który jest wpisany do przedmiarów.

I jak mam załączyć wykaz kadry kierowniczej ? wszystkich w naszej firmie???
po co?

niestety za późno już na protest na SIWZ i na zadawanie pytań.

zbyt późno podjęto decyzję o starcie w postepowaniu.

a ja muszę prawidłowo złożyć ofertę:(

czy Zamawiający może odrzucić ofertę jeśli np. w wykazie sprzętu nie znajdzie się sprzęt który on uważa że powinien się znaleźć (choćby na podstawie przedmiarów)?

2

Odp: brak warunków w SIWZ

Trudno powiedzieć.
Jeżeli prace są na parterze i jako wykonawca (mający w końcu odpowiednie doświadczenie i kwalifikacje) oceniasz, że nie ma potrzeby używać ciężkiego sprzętu to dlaczego masz go uwzgledniać (może Z popełnił błąd). Spróbuj zadzwonić i zwrócić mu uwagę. Może on tego nie zauważył. Ale może też być tak, że nie uwzględnisz pozycji z przedmiaru (sprzętu) i odrzuci Twoją ofertę jako niezgodną z SIWZ.

3

litości Anna
aria przecież widać że ten Z. niestety nie za bardzo orientuje się w pzp więc nie ma na co mu zwracać uwagę - za późno
złóż ofertę najlepiej jak potrafisz, a później ewentualnie protestuj na zachowanie Z. chociaż pewnie nie na wiele się to zda
niestety jak spojrzeć na ogłoszenia umieszczane w bzp to takich kwiatków cała masa

4

A czy w tej sytuacji SIWZ jest niezgodne z ustawą? art 36.1.5 PZP. Czy nie powinien pójść do kosza art 93.1.7 w zw. właśnie z art 36.1.5 PZP.

5

Żenada dla takiego zamawiajacego. Protest na SIWZ albo postepowanie do uniewaznienia

6

Ponieważ protest na SIWZ, z uwagi na upływ terminu, jest już niemożliwy., zamawiający moze wyłącznie unieważnić postępowanie, ale jak znam życie tego nie zrobi (będzie na siłę ratował prowadzone postępowanie o udzielenie zamówienia)

7

i w dodatku będzie uważał że ma wszystko ok. ,
a sytuacja wygląda dokładnie tak: nie postawił żadnych warunków więc nie miał prawa żądać tych dokumentów, jedynym dokumentem którego mógł i powiniem żądać to świadczenia z 22.1

8

czy są jakieś orzeczenia? na pewno są. Czy mogłabym porpsić o linki? bo ja szukam i nie mogę znaleźć

9

nie doczytałem -tylko unieważnienie

10

Tylko unieważnienie a złóż dokumenty jakie uważasz. Każdy spełni warunek:) Co do przedmiaru i sprzętu nie ma nic do rzeczy.

11

cbud napisał/a:

...złóż dokumenty jakie uważasz. Każdy spełni warunek:)

Jako Wykonawcy trafił mi się podobny kwiatek. Złożyłem śmieszne papiery do oferty, tak jak śmieszne było ich żądanie. Zamawiający nie podjął się odrzucenia, bo sam się pewnie skapnął że coś namieszał

12

Ogłosiliśmy przetarg. Załączyliśmy przedmiar. Okazało się że projektant w przedmiarze zrobił błąd.  W jednej pozycji pomylił ilość. Zrobiliśmy modyfikację SIWZ i poprawiliśmy tą ilość. Wpłynęły oferty i w jednej wykonawca w kosztorysie wpisał pierwotną (błędną) ilość.
Co w takiej sytuacji?
Poprawić ilość i pomnożyć przez cenę jednostkową i skorygować ofertę, czy odrzucić?

13

Powielasz swoje pytanie.