1

Temat: terminy realizacji umów

czy macie problemy z terminową realizacją umów? Wykonawcy opoznienia uzasadniają trudnościami w zaopatrzeniu w materiały budowlane, na złożone zamówienia u producentów czekają po kilka tygodni. Jak myślicie czy taka sytuacja jest wystarczajacym uzasadnieniem do zmiany terminu realizacji w umowie  (oczywiście termin realizacji nie był ktyterium wyboru oferty).
Powioedzcie prosze czy na inne zadania np. projkty przesuwacie terminy - czy od razu kary.

2

Odp: terminy realizacji umów

Wskazany w SIWZ termin realizacji zamówienia jest prawie święty. Jego aneksowanie zawsze będzie kwestionowane przez kontrolujących. Podane przez Ciebie powody są absolutnie niewystarczającym powodem przesunięcia terminu.

3

A może rozwiązanie pośrednie: pismo do wykonawcy, że uznajemy to uzasadnienie i nie bedziemy naliczac kar pod warunkiem dostawy do dnia ... Po tym terminie zastrzegamy sobie mozliwosc naliczenia kar za całe opóźnienie.

4

No nie wiem Piotrze, a ustawa o finansach publicznych.

5

JoannaS napisał/a:

No nie wiem Piotrze, a ustawa o finansach publicznych.

A tego to nie wiem, mnie ona nie dotyczy...

6

gmina napisał/a:

czy macie problemy z terminową realizacją umów? Wykonawcy opoznienia uzasadniają trudnościami w zaopatrzeniu w materiały budowlane, na złożone zamówienia u producentów czekają po kilka tygodni. Jak myślicie czy taka sytuacja jest wystarczajacym uzasadnieniem do zmiany terminu realizacji w umowie  (oczywiście termin realizacji nie był ktyterium wyboru oferty).
Powioedzcie prosze czy na inne zadania np. projkty przesuwacie terminy - czy od razu kary.

nie ma takich uzasadnień, wszak złożyli oświadczenie o spełnieniu warunków udzilu w postępowaniu, zapoznali się z przedmiotem zamówienia i warunkami. Gdyby uznać racje wykonawcy to czemu by nie np. chorobowego prezesa, który nie przyjechał na odbiory itp...., nie wchodzi w rachubę taka argumentacja.