1

Temat: Wzwanie do uzupełnienia dokumentów; omyłka rachunkowa

Przetarg na dostawę warzyw i owoców - żądano złożenia : wypełnionej oferty, zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gosp. lub z innego rejestru [...] , podpisanego oświadczenia o spełnianiu warunków, podpisana umowę.
1. Ofertę złożył rolnik nie prowadzący  działalności gosp., nie złożył ( nie złoży bo nie prowadzi działaln. gosp.)  odpisu z właściwego rejestru ani zaświadczenia o wpisie do ewid. działaln. gosp., nie złożył również oświadczenia o spełnianiu warunków ani podpisanej umowy. Mam żądać dokumentu zaświadczenia lub wpisu - którego nie złoży bo nikt mu nie wystawi, ale oświadczenia nie mogę żądać ani podpisanego wzoru umowy bo nie ma tych dokumentów w rozporządzeniu. Więc co ? wyklucze go? odrzuce go?

2. formularz ofertowy zawiera wyszczególniony asortyment  gdzie  trzeba wpisać cenę netto , vat oraz brutto potem zsumować  wszystkie ceny brutto w kolumnie i wpisać całą kwotę  liczbowo i słownie jako cenę oferowaną za realizację zamówienia. Ale wykonawca źle zliczył ceny brutto machnął się o o 1, 50 zatem cenę oferowaną liczbą i słownie wpisał inna niż sumę. Dla mnie jest to omyłka rachunkowa, gdyż poszczególne elementy zostały dobrze wyliczone. Zatem dla mnie jest omyka rachunkowa, czy mam rację?