1 (edytowany przez Marcia28 2009-12-16 08:51:20)

Temat: Wykonawca może polegać na doświadczeniu innych podmiotów

Wykonawca może polegać na doświadczeniu innych podmiotów, niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków. Wykonawca w takiej sytuacji zobowiązany jest udowodnić zamawiającemu, iż będzie dysponował zasobami niezbędnymi do realizacji zamówienia, przedstawiając pisemne zobowiązanie tych podmiotów do oddania mu do dyspozycji niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia.

Jak ten zapis będzie działał w praktyce? Wykonawca przedstawi mi na druku "Doświadczenie Wykonawcy" doświadczenie firmy Pana X i będzie ok???????????

2

Odp: Wykonawca może polegać na doświadczeniu innych podmiotów

nie
Wykonawca może mowołać się na "zasoby" innego podmiotu dla spełnienia warunku udziału ale  chodzi to np. o osoby z odpowiednim doświadczeniem lub sprzęt (potencjał techniczny)

3

a Warunek "wiedza i doświadczenie"???????????  Nie dotyczy druku "Doswiadczenia wykonawcy????

4

No właśnie też mnie to trochę zastanawia, np. przetarg na budowę krytej pływalni, Wykonawca nie ma takiego doświadczenia i co?
Przedstawia takie takie doświadczenie od zaprzyjaźnionej firmy w formie czego?, złożenia oświadczenia że "kolega taką robotę wykonywał"?, i już jest ok?

5

No właśnie! Jak to w praktyce ma wyglądać? Zobowiązanie innych podmiotów do warunku "Wiedza i doświadczenie"? Bo ja tu czegoś nie rozumiem ...

6

Może znajdzie się osoba która nas oświeci smile
Moim zdaniem z tego co zawiera nowela będzie wystarczyło pisemne przedstawienie podmiotu udostępniającego prac które wymaga Zamawiacz, tyle tylko że to zbyt proste bo skąd pewność że faktycznie je wykonał?
sądzę że sprawa się wyjaśnij jak zacznie obowiązywać nowela.