1

Temat: Art. 12a.2

Czy przy każdej zmianie dotyczącej określenia przedmiotu (wielkości, zakresu zamówienia), kryteriów, warunków... zamawiający ma obowiązek przedłużenia terminu składania ofert. Jest przecież napisane, że chodzi o zmianę ISTOTNĄ - wiec chyba nie każda zmiana dotycząca powyższego powoduje konieczność wydłużenia terminu (można przecież sobie wyobrazić, że zmiana dotyczy zakresu wskazanego powyżej, ale nie jest to zmiana istotna).

Spotkałem się z interpretacją, że jeżeli zmiana dotyczy powyższego, to każdorazowo należy przedłużyć tso, ponieważ  a contrario zmiany dotyczące powyżej wymienionych spraw to są zawsze ZMIANY ISTOTNE w rozumieniu 12.2.a pzp, a ponadto inne zmiany mogą zostać również uznane za istotne - tutaj jest to ocena subiektywna zamawiającego.

2

Odp: Art. 12a.2

wymieniłeś tyle, że jeśli zebrać to napewno jest istotna. Trzeba trochę na wyczucie. Nie spotkałem się z interpretacją o obowiązku przedłużenia.

3

Apollo napisał/a:

Spotkałem się z interpretacją, że jeżeli zmiana dotyczy powyższego, to każdorazowo należy przedłużyć tso, ponieważ  a contrario zmiany dotyczące powyżej wymienionych spraw to są zawsze ZMIANY ISTOTNE w rozumieniu 12.2.a pzp, a ponadto inne zmiany mogą zostać również uznane za istotne - tutaj jest to ocena subiektywna zamawiającego.

Podzielam, z tym że nie 12.2.a pzp, a 12a.2 wink

4

Oczywista omyłka pisarska, chodzi o art. 12a.2!

Ps. Miras, czyżbyś zmienił zdanie w tej kwestii?

5

Apollo napisał/a:

Ps. Miras, czyżbyś zmienił zdanie w tej kwestii?

Przypomnij mi proszę, bo nie pamiętam (???)

6

Zakładka ogłoszenia - 13 pozycja o góry. Pytanie szad-a.

7

Nie zmieniłem zdania - podtrzymuję odpowiedz na pytanie szad-a (powyższe rownież).

8

1. Czy każda zmiana warunku udziału w postępowaniu powoduje przedłużenie terminu składania ofert - odpowiedź brzmi NIE (rozumiem, że masz na myśli tylko ZMIANY ISTOTNE).

2. Jeżeli zmiana dotyczy powyższego (m. in. warunku udziału w postępowaniu) - to każdorazowo należy przedłużyć tso, ponieważ  a contrario zmiany dotyczące powyżej wymienionych spraw (m. in. warunku udziału w postępowaniu) to są zawsze ZMIANY ISTOTNE w rozumieniu 12a.2 pzp, a ponadto inne zmiany mogą zostać również uznane za istotne - tutaj jest to ocena subiektywna zamawiającego - odpowiedź brzmi PODZIELAM.

Miras, nie dostrzegasz paradoksu?

9

MIRAS
Poziom X
Re: art. 12a.2szad napisał:
czy każda zmiana warunku udziału powoduje obowiązek przedłużenia terminu składania ofert?
Nie

Nadal twierdzę że: NIE kazda zmiana powoduje obowiązek przedłużenia tso. Np. jezeli dokonujesz zmiany warunków udziału w postępowaniu, a od dnia przekazania zmiany ogłoszenia UOPWE do tso jest - załóżmy - 48 dni, to nie widzę potrzeby przedłuzania tso (pomimo iż jest to zmiana - z definicji - istotna).

10

Miras, mam nadzieję, że Cię nie poirytuję, ALE:
a) dokonujemy zmiany warunku udziału w postępowaniu
b) z definicji wynika, iż jest to zmiana istotna
c) z art. 12a.2 wynika, że zamawiający PRZEDŁUŻA (a nie przedłuża, jeżeli jest to konieczne) tso o czas niezbędny (w przedstawionym przez Ciebie przykładzie trudno sobie wyobrazić, aby zamawiający był zobligowany do przedłużenia tso o np. 30 dni, ale czy z definicji art. 12a.2 nie wynika, że nawet w przedstawionym przez Ciebie przykładzie zamawiający ma obowiązek przedłużenia tso o min. 1 dzień?).

11

Apollo napisał/a:

1. Miras, mam nadzieję, że Cię nie poirytuję,
2.  ale czy z definicji art. 12a.2 nie wynika, że nawet w przedstawionym przez Ciebie przykładzie zamawiający ma obowiązek przedłużenia tso o min. 1 dzień?).

1. Spoko wink
2. Hmm.... "o czas niezbędny" - dalej PZP mówi, o tym co należy przez to rozumieć w przypadku postepowan powyżej progow, zakreslajac jego minimalne granice - jesli sie miescic w granicach to ok. Natomiast jezeli chodzi o te postepowania poniej, to zgadzam sie co tego że zamawiający ma obowiązek przedłużenia tso o min. 1 dzień.

Powyższa interpretacja oparta jest na założeniu że ustawodawca jest racjonalny - nie jest oparta na wykładni literalnej smile