1

Temat: nowy art. 22

mam drobny dylemat - zamówienia poniżej progu i powiedzmy że nie precyzuję warunku co do sytuacji ekonomicznej i fin. no i może jeszcze bez dysponowania potencjałem tech.
Jakiej treści oświadczenia żądam w związku z art. 22.1
Proszę podzielcie się ze mną swoją wiedzą - nie byłam ostatnio na żadnym szkoleniu i mam różne wątpliwości

2

Odp: nowy art. 22

nie chcecie nawet podyskutować na ten temat?

3

Ja żądam standardowego czyli 22.1. pkt1.2.3.4, nawet jeżeli nie precyzuję warunku to obowiązek potwierdzenia wykonawca ma że jest zdolny wykonać zamówienie i spełnia wszystkie warunki.
"O udzielenie zamówienia MOGĄ ubiegać się wykonawcy którzy:......."

4

Oświadczenie standard jak w każdym zamówieniu. Nawet jak nie chcesz precyzować warunków, to takie oświadczenie musowo być musi

5

czyli treść tego oświadczenia jak przed nowelizacją? tak?
chodzi o to że nowy art 22 muwi że Z. może postawić warunek dot. np. posiadania wiedzi - a stary art. 22 mówił że W. musi posiadać odpowiednia wiedzę
to trochę różne podejście prawda?

6

Właśnie mialem pisac - danaug - ze chyba koledzy nie do konca zalapali o co Ci chodzi...

7

no tak a powiedz czy już wypracowałeś treść która brzmiałaby sensownie no i wypełniała wymogi?

8

Szczerze mowiac nie wypracowalem - brak czasu, ale taki dylemat jak Ty masz wydaje sie byc nie unikniony wink

9

Może coś takiego (zaczynam nad tym dopiero się zastanawiać) - dla PN:

Oświadczenie
Stosownie do art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 pkt 1-4 ustawy Pzp, oświadczam iż spełniam warunki dotyczące:
1) posiadania uprawnień .....
2) posiadania wiedzy i doświadczenia,
3) dysponowania odpowiednim ....
4) sytuacji ekonomicznej i finansowej.

....................................
Podpis wykonawcy

10

Poszukałem sobie oświadczeń w przetargach ogłoszonych 29 i 30 grudnia br.
Większość stosuje stare zapisy w oświadczeniach. Pozostali podobna treść do tego co podałem powyżej w poście

11

wiem o tym bo sama próbowałam poszukać czego w ogłoszeniach - ale blado to wygląda
ja narazie też zastosowałam podobna metodę ale jakoś nie mam do tego przekonania, no bo powedz sam - dlaczego ten W. oświadcza że spełnia warunki dotyczące np. sytuacji finansowej jeżeli ja nie postawiłam żadnego warunku i tak naprawdę to nie wiadomo w jakiej sytuacji on ma być

12

no bo ten W. (wg nowych przepisów) powinien oświaczyć że spełnia warunki postawione przez Z. - prawda?

13

... i tutaj trafiłaś w sedno. Wydaje się że bedzie trzeba za każdym razem precyzować warunek... i tak wynika - o ile dobrze pamiętam - z uzasadnienia do zmian.

14

ArekS napisał/a:

Oświadczenie
Stosownie do art. 44 w związku z art. 22 ust. 1 pkt 1-4 ustawy Pzp, oświadczam iż spełniam warunki dotyczące:
1) posiadania uprawnień .....
2) posiadania wiedzy i doświadczenia,
3) dysponowania odpowiednim ....
4) sytuacji ekonomicznej i finansowej.

....................................
Podpis wykonawcy

A gdyby do tego dodać konkretne warunki, czyli np.w przypadku banku posiadanie zezwolenia na działalność bankową, sprawozdania finansowego, wykazu wykonanych usług z referencjami, opłaconej polisy itd zgodnie z § 1 ust. 1 rozporz. w sprawie dokumentów...
Czy byłoby właściwie?

15

Problem w tym że jeżeli nie stawiasz konkretnego warunku np. nie badasz zdolności finansowej (bo nie ma takiej potrzeby) to co wtedy z oświadczeniem - czy taki wykoanwca ma pomimo wszystko oświadczać że jest w sytuacji fin. gwarantującej wykonanie zamówia (tak ogólnie tzn tak jak było do tej pory - czy nie ) może powinien oświadczać że spełnia tylko te warunki (konkretne) które postawiliśmy
moim zdaniem nowe brzmienie tego art. wprowadziło zamęt - chyba że jest w tym jakaś mądrość?

16

Jak dla mnie to zamęt... a jeszcze do tego dochodzi oświadczenie zgodnie z par. 2 .1.1) rozporządzenia w sprawie dokumentów...
A jak już przy tym jesteśmy, to jak sądzicie, czy będziemy mogli zażądać uzupełnienia dokumentu np. KRK, KRS ZUS itp... zgodznie z art. 26 ust. 3 Pzp? To już nie będą dokumenty na potwierdzenie spełnienia warunku...
Jak myślicie??

17

Iwo napisał/a:

1. A jak już przy tym jesteśmy, to jak sądzicie, czy będziemy mogli zażądać uzupełnienia dokumentu np. KRK, KRS ZUS itp... zgodznie z art. 26 ust. 3 Pzp? 2. To już nie będą dokumenty na potwierdzenie spełnienia warunku...

1. Będziemy mogli.
2. Będą.

18

Hmmm
przecież KRS KRK nie są dokumentami potwierdzającymi spełnienie warunków zgodnie z art. 22 Pzp tylko dokumentami potwierdzającymi, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu par.2 rozporządzenia...
a  uzupełniać dokumenty można tylko potwierdzające spełnienie warunków...

19

Iwo napisał/a:

1. przecież KRS KRK nie są dokumentami potwierdzającymi spełnienie warunków zgodnie z art. 22 Pzp tylko dokumentami potwierdzającymi, że Wykonawca nie podlega wykluczeniu par.2 rozporządzenia

2. a  uzupełniać dokumenty można tylko potwierdzające spełnienie warunków...

1. Ależ są, potwierdzają że wykonawca nie podlega wykluczeniu - warunku obligatoryjnego z ustawy (składane są w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy).
2. No właśnie - dokumetów, o których mowa w art. 25 ust. 1 -> ust. 2 -> rozporządzenie smile

20

Oczywiście, zgadzam się,  o zamówienie może ubiegać się Wykonawca, który nie podlega wykluczeniu - art. 24.1 Pzp, dlatego wymagam dokumentów wskazanych w w par.2 Rozporzadzenia, ale jeśli chodzi o dokumentu dot. spełnienia warunku udziału w postępowaniu to art. 22.1 Pzp

Wiem, czepiam się, ale dlaczego więc odrębnie wskazano wykluczenie z postępowania z art. 24.2.4) "nie wykazali spełnienia warunku udziału w postępowaniu"
oraz
dlaczego w Rozporządzeniu w par. 2.1  napisano "wykazania braku podstaw do wykluczenia z postępowania..." a nie tak jak w par.1.1"wykazania spełnienia przez wykonawców warunków..."

21

Iwo nie bez powodu się zastanawia bo:
- chociaż jest nowy ust. 2a w art 26, który pozwala Z. żądać dokumentów na potwierdzenie  nie podlegania wykluczeniu, to jednak art. 26.3 mówi tylko o dokumentach z art. 25.1 - a tam jest nieztety mowa tylko o dokumentach z art. 22 (bo mowa o "warunków udziału w postępowaniu"
zauważcie że art. 26.2a wyraźnie rozgranicze dokumenty potwierdzające spełnienie  warunku od tych co potwierdzają nie podleganie wykluczeniu
- uważam że jest namieszane

22

Namieszane jest - to nie podlega dyskusji. Ale trzeba sobie jakoś radzić. Poniżej zamieszczam fragment uzasadnienia do zminay art. 36.1.5:

Warunki należy wskazać, albowiem będą to warunki obligatoryjne (ustawowe) oraz
fakultatywne. Warunki określa ustawa w przepisach art. 22 ust. 1oraz art. 24 ust. 1, z tym że
wskazane w pierwszym z przywołanych przepisów mają charakter abstrakcyjny, stąd
zamawiający powinien podać sposób ich oceny, a więc pod pojęciem ?opisu sposobu
dokonywania oceny spełniania tych warunków? należy rozumieć warunki określone przez
zamawiającego w ogłoszeniu lub zaproszeniu do negocjacjizwiązane z przedmiotem
zamówienia oraz proporcjonalnedo tego przedmiotu."

23

Wobec powyższego, niepodleganie wykluczeniun z 24.1 nalezy uznać jako jeden z warunkow udziału w postepowaniu, do których zastoswanie bedzie mial rowniez 25.1.

24

A wiec teoretycznie gdy stawiamy tylko warunki ustawowe z art 24 to żądamy oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia( spełnienia warunku udziału)  i np dokumentów takich jak wypisu z rejestru czy dokumentów z ZUS, US   ---- a nie stawiamy warunków abstrakcyjnych  z art.  22.1 to nie żądamy oświadczenia z art 22.1, gdyż nie ustaliliśmy danych warunków a Zamawiający nie może oceniać czegoś, gdy jasno nie określił np jakie ma byc doświadczenie , uprawnienia, kasa na koncie Wykonawcy???

25

oswiadczenie z art. 22 wymagam, bo obowiązek takiego oświadczenia wynika z art. 44 Pzp natomiast zgodnie z zapisem par.2.1 Rozporządzenia to mogę (nie muszę) wymagać oświadczenia z art. 24.1 pzp (jeśli postępowanie jest do progu UE)
Pisze:
"...Zamawijący może żądać, następujących dokumentów:
1) oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia;"