Temat: Zmiana warunków udziału
Witam. Czy możliwe jest dokonanie zmiany warunków udziału w postępowaniu w trakcie trwania postępowania tj przed otwarciem ofert??? Czy jest obecnie ograniczenie czego zmienic nie można?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Zmiana warunków udziału
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam. Czy możliwe jest dokonanie zmiany warunków udziału w postępowaniu w trakcie trwania postępowania tj przed otwarciem ofert??? Czy jest obecnie ograniczenie czego zmienic nie można?
Jest możliwe.
A mógłbyś wskazać odpowiedni artykuł?
Art. 11 ust.4 i art.12a
dziękuję
Art. 11 ust.4 i art.12a
zapomniałeś o najważniejszym - 38.4
Gratuluję czujności.
Czy 38.4 jest najważniejszy to sprawa dyskusyjna, lecz się powstrzymam.
Obowiązkowo należy pamiętać o art.38 ust. 4a.
Czyli spokojnie mogę zmodyfikować SIWZ- dodać warunek i wymagany dokument/oświadczenie jednoczesnie przesuwajac termin otwarcia, informujac o tym na stronie internetowej , informując wykonawców i zmieniając ogłoszenie w biuletynie???
Śmiało do roboty.
Wnioski raczej poprawne i kompletne, tyle że pominięta tablica ogłoszeń. Ja bym zaczynał jak zwykle od BZP i nie myślał (na razie) o informowaniu wykonawców, bo najpewniej nie mamy ich kompletu.
i nie myślał (na razie) o informowaniu wykonawców, bo najpewniej nie mamy ich kompletu.
... bo mieć nie musimy, komplet wykonawców (w ścisłym słowa tego zanczeniu) będziemy mieć dopiero po terminie otwarcia ofert - ale na zawiadomienie będzie już za późno
Czyżby MIRAS popierał pomysł, żeby najpierw powiadomić wykonawców (ciekawe tylko których i dlaczego?), a potem do lecieć do BZP?
Kolejność powinna być nastepujaca (praktycznie w tym samym dniu):
1. Zmiana treści SIWZ - na necie
2. Powiadomienie wykonawców
3. zmiana ogłoszenia na BZP
4. zmiana ogłoszenia na necie
5. zmiana ogloszenia na tablicy
ciekawe tylko których i dlaczego?
...wszystkim tym, ktorm przekazano SIWZ, dlaczego? zgodnie z dypozycja z 38.4
Jeszcze jakieś watpliwosci???
Powracam do tematu bo mam taki sam problem. Też zmieniam SIWZ, zmieniam ogłoszenie, zamieszczam w BZP i na naszej stronie, przedłużam termin składania ofert. Problem w tym że już mam 2 oferty złożone. Chciałabym powiadomić wykonawców o zmianach. Jednego mogę zidentyfikować, ale drugi nie podał swojej nazwy na kopercie. Czy będzie to naruszenie zasad uczciwej konkurencji, jeżeli powiadomie tylko jedengo?
Czy będzie to naruszenie zasad uczciwej konkurencji, jeżeli powiadomie tylko jedengo?
Nie masz podstaw do powiadamiania żadnego z tych wykonawców, którzy zlożyli ofertę.
wiem ze nie mam, ale potem bede ich ofety odrzucac jako niezgodne z SIWZ i bedzie zamieszanie. Chociaz ich wina jak sie nie zainteresuja i nie sprawdza
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Zmiana warunków udziału
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc