Temat: moment wszczęcia postępowania
pytanie może banalne, ale ... jaką czynność zamawiającego przyjmuje się za moment wszczęcia postępowania?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Ogłoszenia → moment wszczęcia postępowania
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
pytanie może banalne, ale ... jaką czynność zamawiającego przyjmuje się za moment wszczęcia postępowania?
moment zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu lub przekazania zaproszenia do udziału w postępowaniu (bądź zaproszenia do negocjacji w trybie z wolnej ręki).
a czy mogłabyś podać, który artykuł ustwy o tym mówi? z góry wielkie dzieki
generalnie mówią o tym początkowe artykuły poszczególnych trybów: w przetargu nieograniczonym art. 40 ust. 1, w przetargu ograniczonym art. 48 ust. 1, itp.
chodzi mi konkretnie o sytuację, gdy mamy do czynienia z przetargiem nieograniczonym powyżej progów, to momentem wszczęcia postepowania będzie przekazanie ogłoszenia urzędowi czy publikacja tegoż ogłoszenia?
art. 40 ust. 1 wyraźnie wskazuje na moment "zamieszczenia ogłoszenia", nie rozgranicza na moment przekazania urzędowi i publikacji. będzie to raczej data publikacji, aczkolwiek spójrz na swoje ogłoszenie i zobacz jaką masz datę zamieszczenia i to będzie data wszczęcia postępowania.
bardzo Ci dziękuję gosiak12
Zamieszenie na "tablicy" i necie.
Z przyczyn praktycznych polecam zamieszczenie jak wyżej w dniu publikacji w DUUE.
właśnie... a mój zamwiający przekazał do publikacji w DUUE 18 grudnia 2009 r., tegoż dnia ogłosił u siebie na stronie a w DUUE ukazało się dopiero 23 grudnia 2009 r.....i co teraz...który termin uznać za wszczęcie??? osobiście uważam, że powinien postapić tak jak napisałes MIRAS, bo to byłoby zgodne z ustawą, ale jest jak jest...
Moim zdaniem terminem wszczęcia postępowania w zamówieniach powyżej progów unijnych liczy się od dnia przekazania ogłoszenia do DUUE. Proszę zwrócić uwagę na zapisy art. 40 ust.1 i 40 ust. 3
W art. 40 ust.1 mówi się o zamieszczeniu ogłoszenia
natomiast
w art. 40 ust. 3 o przekazniu ogłoszenia
właśnie... a mój zamwiający przekazał do publikacji w DUUE 18 grudnia 2009 r., tegoż dnia ogłosił u siebie na stronie a w DUUE ukazało się dopiero 23 grudnia 2009 r.....i co teraz...który termin uznać za wszczęcie???.
Data wszczęcia postępowania: 18.12.2009 r. - pod warunkiem że w tym dniu ogłoszenie zawisło również na "tablicy".
Moim zdaniem terminem wszczęcia postępowania w zamówieniach powyżej progów unijnych liczy się od dnia przekazania ogłoszenia do DUUE.
Mylisz pojęcia: moment wszczęcia, a moment od którego należy liczyc termin składania ofert.
Zgadzam się z Mirasem. Tego samego dnia kiedy przekazano tekst ogloszenia do DUUE należy zamieścić ogloszenie na tablicy ogloszeń i na stronie internetowej
Zgadzam się z Mirasem. Tego samego dnia kiedy przekazano tekst ogloszenia do DUUE należy zamieścić ogloszenie na tablicy ogloszeń i na stronie internetowej
...ale ja uważam inaczej:
z przyczyn praktycznych polecam zamieszczenie na tablicy i necie w dniu publikacji w DUUE, nie w dniu przekazania.
ok..czyli 18 grudnia przyjmujemy z moment wszczęcia, i żeby nie było niejasności to jeszcze raz napiszę, że Zamawiający 18 grudnia przekzał do publikcji i 18 grudnia umieścił na stronie a 23 grudnia ogłoszenie ukazało się w DUUE; to w takim razie postępowanie prowadzimy bez przepisów nowelizujących, które weszły w życie 22 grudnia??
ok..czyli 18 grudnia przyjmujemy z moment wszczęcia, i żeby nie było niejasności to jeszcze raz napiszę, że Zamawiający 18 grudnia przekzał do publikcji i 18 grudnia umieścił na stronie
i na tablicy????
a tego juz nie wiem, bo ja jestem z Koszalina a mój zamawiający ze środkowej Polski
ok..czyli 18 grudnia przyjmujemy z moment wszczęcia, i żeby nie było niejasności to jeszcze raz napiszę, że Zamawiający 18 grudnia przekzał do publikcji i 18 grudnia umieścił na stronie a 23 grudnia ogłoszenie ukazało się w DUUE; to w takim razie postępowanie prowadzimy bez przepisów nowelizujących, które weszły w życie 22 grudnia??
tak - zakładam że 18.12 ogłoszenie zawisło na tablicy
dzięki jak zawsze konkretna odpowiedź MIRAS
Tak Tak zawisło i musiało
Czy nie wygląda to trochę kuriozalnie:
4 lutego przekazujemy ogłoszenie UOPWE - od tego dnia liczymy termin na złożenie ofert.
9 lutego ukazuje się ogłoszenie w Dzienniku Urzędowym UE, tego samego dnia umieszczamy ogłoszenie na stronie internetowej i np. tablicy ogłoszeń - a więc termin na złożenie ofert biegnie już przed wszczęciem postępowania.
... eee tam... dobrze jest, a nawet lepiej - czepiasz sie Apollo
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Ogłoszenia → moment wszczęcia postępowania
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc