1

Temat: Odrzucenie ofert

Witam,
mam problem, gdyż nie wiem czy dobrze wykonałem czynność odrzucenia ofert. A więc po kolei. Wysłałem zawiadomienia do W informując każdego z nich indywidualnie o tym, iż ich oferty zostały odrzucone. Nie wysłałem natomiast zbiorczej informacji na temat odrzucenia do wszystkich odrzuconych W i nie wiem czy to nie był błąd. Czynności odrzucenia dokonałem przed wyborem najkorzystniejszej oferty, tzn. chciałem poczekać tydzień na ewentualne protesty i dopiero ogłosić wynik podając wszystkim W info zgodnie z art. 92 ust 1. Wpłynął jednak protest jednego z odrzuconych W na nieOdrzucenie tańszego W, a teraz ten nieodrzucony ma do mnie pretensje że nie dostał info na temat tego kto został odrzucony. Jednocześnie uważa oprotestowanie czynności nieOdrzucenie za niezasadne bo takiej informacji o odrzuceniach nie przekazałem do wszystkich W. Czy ma rację? bo już się gubię w tym wszystkim.

2

Odp: Odrzucenie ofert

No, to zamawiający nieco pobłądził.
Najlepiej należało na koniec wysłać do wszystkich wyniki całego postępowania. Tak raczej trzeba rozumieć art. 92 ust.1 pkt.3 w połączeniu z art.24 ust.3; taką procedurę przewiduje również  jeden z programów wspomagających zamówienia publiczne.

Teraz należałoby uwzględnić protesty wykonawców i naprawiać postępowanie.
Jednocześnie polecam współpracę z prawnikiem (z różnych względów).

3

Odp: Odrzucenie ofert

hubal napisał/a:

Teraz należałoby uwzględnić protesty wykonawców i naprawiać postępowanie.

...przez co nalezy rozumieć zawiadomić wszystkich o wszystkim - w tym "samym czasie".