Temat: rozliczenie kosztorysem powykonawczym
Witam serdecznie,
mam pytanie, czy jeśli zamawiający przewiduje rozliczenie robót kosztorysem powykonawczym, czy zmianę wysokości wynagrodzenia należy przewidzieć w SIWZ?
Czy potem taką umowę aneksujemy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → rozliczenie kosztorysem powykonawczym
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam serdecznie,
mam pytanie, czy jeśli zamawiający przewiduje rozliczenie robót kosztorysem powykonawczym, czy zmianę wysokości wynagrodzenia należy przewidzieć w SIWZ?
Czy potem taką umowę aneksujemy?
Jak najbardziej, może nawet w ogłoszeniu i gdzie się da. Chodzi o to, by nie wystąpiły zapisy kolidujące z tym rozwiązaniem, by wykonawcy mieli jasność od początku i by obronić się przed ewentualnym zarzutem zmiany umowy. Samo jedno sformułowanie ?rozliczenie robót kosztorysem powykonawczym? może okazać się wystarczające, ale nie musi.
Jeśli wszystko dobrze zapiszemy, to potem tylko wykonujemy wcześniejsze zapisy i żaden aneks nie będzie potrzebny.
Czy już wszystko jasne?
PS. Podobny temat jest równolegle poruszany na innym wątku (?Dodatkowo po LE ...), można zajrzeć.
Dziękuję za pomoc, trochę mi sie rozjaśniło;-)))
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy w sytuacji, gdy przewidzimy w SIWZ możliwość zmiany wysokości wynagrodzenia wykonawcy, musimy potem aneksować umowę po rozliczeniu?
Istotą mojej koncepcji jest brak zmian umowy i brak aneksu. W tym celu należy zadbać o odpowiednie zapisy przede wszystkim w umowie, w szczególności określenie wynagrodzenia tam zawarte powinno być dostatecznie elastyczne, tzn zapewniać możliwość zmiany kwoty bez zmiany samego zapisu. Może to być np. ?wynagrodzenie za ....... wynosi ....... przy czym ostateczna wartość zostanie ustalona po wykonaniu ....... ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → rozliczenie kosztorysem powykonawczym
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc