Temat: Odmowa podpisania umowy
Wykonawca odmówił podpisania umowy, następna najkorzystniejsza oferta przewyższa kwotę jaką...
Na jaką podstawę prawną należy się powołać w takim przypadku?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Odmowa podpisania umowy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wykonawca odmówił podpisania umowy, następna najkorzystniejsza oferta przewyższa kwotę jaką...
Na jaką podstawę prawną należy się powołać w takim przypadku?
Masz do wyboru: 93.1.4 albo 93.1.7.
93.1.7 - wady wymienione są w art. 146.1 - żadna z nich nie pasuje mi do opisanej sytuacji...
... nie masz oferty to jak chcesz zawrzeć ważną umowę.
Dot. przedmiotowego przetargu - termin na złożenie protestu (wybór najkorzystniejszej oferty) upływa 22.01.10, czy można dzisiaj unieważnić postępowanie, czy dopiero w poniedziałek?
Nie rozumiem ani jednego ani drugiej.
Z przedstawionych danych dla mnie wychodzi unieważnienie w sobotę lub później na podstawie 93.1.4 - proste jak drut.
No właśnie, zadałam to pytanie, ponieważ są różne zdania na ten temat.
Jedni uważają, że w takim przypadku należy unieważnić postępowanie na podst. 93.1.7 - wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej umowy jest w szczególności obiektywna niemożność dokonania wyboru naj. oferty (nie ma wykonawcy, a zatem nie ma z kim zawrzeć umowy. Osobiście nie jestem przekonana do tego rozwiązania, bardziej pasuje mi 93.1.4...
Jak już wyżej pisałem - obie opcje sa dobre, przy drugiej (93.1.4) jest wiecej roboty
W jakim sensie "więcej roboty"?
Co do art. 93.1.7 bardziej - jak dla mnie - miałby zastosowanie w przypadku, kiedy jeden W. składa ofertę w postępowaniu, a następnie odmawia podpisania umowy...
...a dlatego "więcej roboty" że musisz wybrać najkorzystniejszą spośrod pozosatłych ofert, nastepnie dojść do wniosku że 93.1.7 i unieważnić.
A nie możesz wystąpić do księgowości z pismem o podniesienie środków na wykonanie zamówienia do wysokości oferty tej drugiej w kolejności?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Odmowa podpisania umowy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc