26

Odp: Druk Zp 17

MIRAS napisał/a:

No to proponuję w ogłoszeniu tam gdzie nie opisujesz warunku wpisywać:
"Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów."

W ten spoób warunek w ogłoszeniu zostanie, ale będzie brak opisu.

ale czy powyższy zapis jest konieczny? Rozporządzenie w spr. wzorów ogłoszeń pozwala przecież na pominięcie opisu "Zamawiający dokonuje opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunków w zakresie dla niego niezbędnym; opis nie musi dotyczyć każdego z warunków" .....

27

Marcia28 napisał/a:
MIRAS napisał/a:

No to proponuję w ogłoszeniu tam gdzie nie opisujesz warunku wpisywać:
"Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów."

W ten spoób warunek w ogłoszeniu zostanie, ale będzie brak opisu.

ale czy powyższy zapis jest konieczny? Rozporządzenie w spr. wzorów ogłoszeń pozwala przecież na pominięcie opisu "Zamawiający dokonuje opisu sposobu dokonywania oceny spełniania warunków w zakresie dla niego niezbędnym; opis nie musi dotyczyć każdego z warunków" .....

Nie jest konieczny. Tak jak napisałem: "warunek" zostaje, a opisu brak. Jak nic nie wpiszesz w polu "opis" to wszytsko zniknie.

28

Twoja propozycja rozwiąze problem dot. warunków z art. 22 ust. 1. Nadal jednak pozostaje problem z warunkiem "Brak podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp" z ZP-17;-)))))))

29

Na to też jest rozwiązanie, proponuje wpisać (sekcja IV.4.16 ogłoszenia):

Informacje dodatkowe do punktu III.3 ogłoszenia:

1. Warunki udziału w postępowaniu:

O udzielenie zamówienia mogą ubiegać się wykonawcy, co do których jest brak podstaw do
wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy.

2. Opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków:

1) Zamawiający dokona oceny spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu wg formuły spełnia/ nie spełnia ? na podstawie analizy złożonych przez wykonawcę oświadczeń i dokumentów, o których mowa w pkt. III.4-III.6 ogłoszenia. Z treści załączonych do oferty wykonawcy oświadczeń i dokumentów mających na celu potwierdzenie spełniania przez niego ww. warunków wynikać ma jednoznacznie, iż wykonawca te warunki spełnia.
2) Warunek udziału w postępowaniu, to jest niepodleganie wykluczeniu na podstawie art. 24 ust. 1 ustawy wykonawcy wspólnie ubiegający się o zamówienie (konsorcjum, spółka cywilna) muszą spełniać oddzielnie ? warunek ten musi być spełniony przez każdego z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej."

30 (edytowany przez Marcia28 2010-05-05 10:25:21)

;-) Sprytne, dziękuję.
MIRAS, normalnie "jesteś lekiem na całe zło";-))))))
P.S. Chociaż zastanawiam się czy nasze działanie nie jest trochę nad wyrost, wszak to nie powinien być problem zamawiającego że w ogłoszeniu o zamówieniu, "znikają" "warunki", jeśli nie zamieści się opisu i że nie ma miejsca na warunek dot. art. 24 ust. 1 ......

31

MIRAS, a co powiesz na opinie prawne UZP:
"(...)Przez ?warunki udziału w postępowaniu? należy zatem rozumieć warunki określone przez ustawodawcę w art. 22 ust. 1 oraz art. 24 ust. 1 uPzp odnoszące się do właściwości podmiotowej wykonawcy, których spełnienie jest wymagane od każdego wykonawcy przystępującego do postępowania o udzielenie zamówienia publicznego pod rygorem wykluczenia. (...)"
oraz
"(...) Opis oceny spełniania warunków nie jest konieczny w stosunku do wszystkich warunków. Warunki określone w art. 24 ust. 1 są na tyle jednoznaczne, iż nie wymagają one dalszego opisu przez zamawiającego. Stąd też, w stosunku do tych warunków, zamawiający poprzestaje jedynie na ewentualnym żądaniu stosownego oświadczenia oraz dokumentów potwierdzających brak podstaw do wykluczenia wykonawcy z postępowania."?

32

Marcia28 napisał/a:

MIRAS, a co powiesz na opinie prawne UZP

... na nich opieram to, o czym pisałem wyzej.

33 (edytowany przez Marcia28 2010-05-05 12:53:26)

Ja rozumiem to tak, że art. 22 ust. 1 i 24 ust. 1 mówią o warunkach, które wpisuję w ZP-17.  A opisuję sposób oceny spełniania tylko warunków z art. 22 ust. 1 i też nie wszystkich, w zalezności od zlożoności zamówienia, co nie znaczy, że nieopisane warunki "nie istnieją".

34

Oto fragment uzasadnienia Wyroku KIO z dnia 29 marca 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 325/10:
"Listopadowa nowelizacja Prawa zamówień publicznych wprowadziła rozróżnienie pomiędzy ustawowo określonym w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp warunkiem udziału w postępowaniu od opisu sposobu dokonania oceny spełniania warunku udziału w postępowaniu. Warunki udziału w postępowaniu określone zostały przez ustawodawcę w ustawie i nie podlegają modyfikacji, natomiast obowiązkiem Zamawiającego jest sporządzenie adekwatnego i związanego z przedmiotem zamówienia opisu sposobu dokonania oceny spełnienia warunków      udziału  w   postępowaniu,      który zamieszcza w ogłoszeniu o zamówieniu i SIWZ. Zamawiający nie ma, w obecnym stanie prawnym, możliwości manewrowania warunkiem, bowiem jest on stały, a jedynie przygotowany na potrzeby danego postępowania opis sposobu dokonania oceny określonego przez ustawodawcę warunku daje Zamawiającemu możliwość zweryfikowania wykonawców".

35

Ja osobiście do druku wpisuję warunki wprost z ustawy, bez żadnego szczegółowego rozpisywania.

36

Marcia28 napisał/a:

Ja rozumiem to tak, że art. 22 ust. 1 i 24 ust. 1 mówią o warunkach, które wpisuję w ZP-17.  A opisuję sposób oceny spełniania tylko warunków z art. 22 ust. 1 i też nie wszystkich, w zalezności od zlożoności zamówienia, co nie znaczy, że nieopisane warunki "nie istnieją".

Jeśli nie nic nie wpiszesz w ogłoszeniu na portalu BZP w opisie, to "warunek" jako taki nie zostanie wyświetlony. W takim razie gdzie go szukać?

37

MIRAS napisał/a:
Marcia28 napisał/a:

Jeśli nie nic nie wpiszesz w ogłoszeniu na portalu BZP w opisie, to "warunek" jako taki nie zostanie wyświetlony. W takim razie gdzie go szukać?

W ustawie Pzp;-)

38

Marcel napisał/a:

Ja osobiście do druku wpisuję warunki wprost z ustawy, bez żadnego szczegółowego rozpisywania.

Ja też. Problem polega na tym, że w ogłoszeniu o zamówieniu opisuję tylko wybrane warunki a te nieopisane "znikają" więc teoretycznie ich nie ma w ogłoszeniu, a później pojawiają się w ZP-17...

39

Mają się pojawiać, ja piszę wprost:
1)posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności (spełnia/nie spełnia)
2) posiada wiedzę i doświadczenie (spełnia/nie spełnia)
3) dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do
wykonania zamówienia (spełnia/nie spełnia)
4) sytuacja ekonomiczna i finansowa (spełnia/nie spełnia)
Nawet jeżeli któryś z warunków nie był konkretnie wymagany, to wpisuję ''spełnia'', opieram się w tym wypadku na złożonym oświadczeniu z art22 smile

40 (edytowany przez Marcia28 2010-05-05 19:31:34)

Marcel napisał/a:

Mają się pojawiać, ja piszę wprost:
1)posiada uprawnienia do wykonywania określonej działalności lub czynności (spełnia/nie spełnia)
2) posiada wiedzę i doświadczenie (spełnia/nie spełnia)
3) dysponuje odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do
wykonania zamówienia (spełnia/nie spełnia)
4) sytuacja ekonomiczna i finansowa (spełnia/nie spełnia)
Nawet jeżeli któryś z warunków nie był konkretnie wymagany, to wpisuję ''spełnia'', opieram się w tym wypadku na złożonym oświadczeniu z art22 smile

Ja robię dokładnie tak samo w ZP-17. Ogłoszenie o zamówieniu jest tak skonstruowane, że nieopisane warunki nie pojawiają się w ogóle i stąd mój dylemat.

41

Marcia28 napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Marcia28 napisał/a:

W ustawie Pzp;-)

Heh dobre, smile a ja myślałem że warunki powinny być w ogłoszeniu (41.7) i SIWZ (36.5) smile

42

To czy należy wpisywać warunki w druk ZP 17 n/w jeśli nie wymagałam co do niektórych jakiegoś szczeg. spełnienia.
. Warunek dot. posiadania uprawnień do wykonywania określonej działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa nakładają obowiązek ich posiadania.
2. Warunek dot. posiadania wiedzy  i doświadczenia.
3. Warunek dot. dysponowania odpowiednim potencjałem technicznym.
4. Warunek dot. dysponowania osobami zdolnymi do wykonania zamówienia.
5. Warunek dot. sytuacji ekonomicznej i finansowej. 
6. Brak podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp?

43

jeśli nie wymagałas to nie wpisuj w druk