Temat: odrzucić czyy poprawic?
Witam.
Oferent w formularzu cenowym pięknie wycenił mi zakres badań ale w formularzu ofertowym namieszał całkowicie. Przypuszczałam, ze może dwa razy policzył VAT , ale nic z tego... odrzucić czy poprawic?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → odrzucić czyy poprawic?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam.
Oferent w formularzu cenowym pięknie wycenił mi zakres badań ale w formularzu ofertowym namieszał całkowicie. Przypuszczałam, ze może dwa razy policzył VAT , ale nic z tego... odrzucić czy poprawic?
hmm, kwestia interpretacyjna raczej czy jest to oczywista pomyłka czy nie. Moim zdaniem, powinnaś skontaktować się z wykonawcą celem wyjaśnienia i ewentualnie poprawić. Co innego jeśli doliczył nieodpowiedni VAT lub w ogóle go nie doliczył - wtedy wg mnie do odrzucenia. Ale tak jak piszesz, to przy zachowaniu dobrej woli, doliczenie dwukrotnie VAT (co można łatwo sprawdzić) powinno się potraktować jako omyłkę i poprawić zgodnie z art. 87.
Należy starać się poprawić, jednak wyłącznie w oparciu o dane już zawarte w ofercie, a nie stosownie do wyjaśnień wykonawcy. Wykonawcę jedynie informujemy o wynikach poprawek. Jeśli już kontaktować się, to rozumiem że nieoficjalnie, jako pomoc w pracy nad analizą posiadanych danych.
Jeszcze jedno. Jeśli się zastanawiamy i interpretujemy, to NA PEWNO NIE MAMY tzw. oczywistej omyłki.
A w ogóle zapytanie jest takie ogólne i namieszane, że nie sposób konkretnie doradzić.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → odrzucić czyy poprawic?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc