1

Temat: uprawnienia wykonawcy

witam
pytanko: czy po 30.12 Zamawiający żąda tylko oświadczenia, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia, posiadają wymagane uprawnienia? nie mogę się nigdzie doczytać czy żąda jeszcze dokumentów potwierdzających te uprawnienia czyli np uprawnień budowlanych.

2

Odp: uprawnienia wykonawcy

Oczywiście - wykonawca tylko składa oświadczenie, że osoby, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia, posiadaja wymagane uprawnienia. Wynika to wprost z paragrafu 1 ust.1 pkt 7 rozporządzenia w sprawie dokumentów z dnia 30 grudnia 2009 r. W obecnym stanie prawnym zamawiający nie ma możliwości żądania dokumentów potwierdzających posiadanie określonych uprawnień przez osoby uczestniczące w wykonywaniu zamówienia

3

no to o.k. dzięki

4

Normalnie ja kczytam o tych zmianach to aż się łapię za głowę. Z tego co napisałeś wynika że nie będę mógł, jak do tej pory, w zamówieniach na roboty budowlane żądać np kopii zaświadczenia że kierownik robót jest członkiem Izby budowlanej oraz że np posiada uprawnienia do prowadzenia robót konstrukcyjnych czy wyburzeniowych. A czy np mogę zażądać w SIWZ, że osoba składająca ofertę musi mieć uprawnienia energetyczne kat. E lub D?

Jeśli Z nie może prosić o ww. oświadczenia to kto tak naprawdę bierze odpowiedzialność za jakość prowadzonych prac. Ja rozumiem że wszystko idzie by odformalizować procedury ale do jasnej ciasnej pewne rzeczy są w mojej ocenie niezbędne i powinny być obowiązkowo składnikami ofert.

5

nie będziesz mógł żądać kopii zaświadczeń tego typu ale oświadczenie, że je posiada jak najbardziej...

6

w zwiazku z tą sytuacją przyszło mi na myśl żeby kopie dokumentów stanowiły załączniki do umowy. nie wyobrażam sobie żeby przed podpisaniem umowy nie mieć możliwosci zobaczenia tych dokumentów...

7 (edytowany przez hubal 2010-02-02 20:19:40)

kamil.grzeszczyk napisał/a:

Normalnie ja kczytam o tych zmianach to aż się łapię za głowę. ...
Jeśli Z nie może prosić o ww. oświadczenia to kto tak naprawdę bierze odpowiedzialność za jakość prowadzonych prac. ....

Spokojnie, wcale nie jest gorzej  niż przedtem. Szerszy komentarz może w innym czasie...

8

agaj napisał/a:

w zwiazku z tą sytuacją przyszło mi na myśl żeby kopie dokumentów stanowiły załączniki do umowy. nie wyobrażam sobie żeby przed podpisaniem umowy nie mieć możliwosci zobaczenia tych dokumentów...

Z załącznikami to ostrożniej, a oglądanie jak najbardzej.