1

Temat: Termomodernizaja

Mam dylemat czy roboty budowlane pod tytułem termomodernizacja budynku ( ocieplenie ścian, wymiana okien i kotłownia ) można póścić jako całość, czy dopuścić możliwość składania ofert częściowych. Wydawało mi się, że niepodzielenie będzie naruszeniem ucz. konkurencji, ale widzę, że dużo osób puszcza to jako całość. Część środków jest unijnych, więc stres jest wink

2

Odp: Termomodernizaja

Można łącznie, oferty częściowe też potencjalnie pożyteczne (w ramach 1 postępowania).

3

Nie będzie to według Ciebie ograniczanie uczciwej konkurencji? Istnieją tabele korekt finansowych, a tam ograniczenie uczciwej kokurencji, obawiam się, żeby ktoś nie podciągnął tego i nie odciął póżniej dotacji! Sama już nie wiem, najwygodniej byłby póścić to jako całość.

4

niedy w życiu nie dopuszczałabym składania ofert cz. - jeden wykonawca z wielu względów jest to korzystniejsze
nie ma mowy o utrudnianiu uczciwej konkurencji

5

Nie mogę zrozumieć na czym miałoby polegać ?ograniczanie uczciwej konkurencji? w przedmiotowym przypadku, zwłaszcza gdy dopuści się oferty częściowe - wykonawca może wtedy swobodnie wybrać część/ci na które zechce złożyć ofertę.
Na swojej drodze nie spotkałem ?tabel korekt finansowych? i nie mogę komentować, trzeba szperać w innych przepisach (może umowa? regulamin?).

6

danaug napisał/a:

niedy w życiu nie dopuszczałabym składania ofert cz. - jeden wykonawca z wielu względów jest to korzystniejsze

też wolałabym jednego wykonawcę, nie mam ochoty dopuszczać składania ofert częściowych, w końcu mogą przcież wziąć sobie podywkonawców.
Myślisz, że nie będzie to utrudnianie uczciwej konkurencji? przecież jakbym podzieliła postępowanie na trzy pakiety, np. wymaiana okien, kotłownia, ocieplenie to ofert byłoby na pewno więcej.
Sorry jesli mój tok rozumowania jest załamujący, ale im dłużej w tym pracuje tym mniej wiem wink

7 (edytowany przez hubal 2010-02-03 08:38:14)

danaug napisał/a:

chyba raczej wygodniejsze??? (dla pracowników zamawiającego rzecz jasna) smile .

Jeśli każdą część oceniamy oddzielnie, to nigdy nie będzie gorzej/drożej niż łącznie, zwykle korzystniej/taniej, więc jest to ogólnie KORZYSTNE dla zamawiającego.

Oto przykład.
Są 3 części i 3 oferty z cenami odpowiednio: 30+40+40, 40+30+40, 40+40+30. Oceniając łącznie uzyskujemy cenę 110, oddzielnie możemy uzyskać 30+30+30=90, czyli mniej niż poprzednio. Teraz  PROSZĘ PRZEKONAĆ (mnie i innych), że cena 110 jest dla zamawiającego korzystniejsza niż 90 i że traktowanie całościowe jest korzystniejsze niż oddzielne.

8

Ze taniej to ja się spodziewam, ale niesety przy sporych inwestycjach zgranie tego wszytkiego podczas realizacji może byc horrorem. No i chyba łatwiej rozliczyć projekt.

9

spoko novak

my właśnie budujemy zakład za unijne pieniądze i na początku był to jeden przetrarg. teraz zrobiło się jakieś 8 (ustalały to osoby które nie mają zielonego pojęcia o przetargach) żeby było taniej :-). wszystko można zrobić byle było w umowie o dofinansowanie. praktyka wygląda obecnie tak, że część inwestycji jest już w toku - tu pojawił się problem bo ktoś jak dzielił nie pomyłślał dokładnie o punktach wspólnych między wykonawcą robót a dostawcą urządzeń.  takie małe jaja wyszły kiedy okazało się że nie wiadomo kto ma płacić za fundamenty pod maszyny. a korekty finansowe to oddzielna bajka. nasze postępowania były już sprawdzane dwa razy: za pierwszym było wszystko ok ale po pół roku IP dostała nowe wytyczne i znów sprawdzili to samo i już nie było wszystko dobrze bo na potwierdzenie pt chcieliśmy wykaz sprzętu a to jest zakazane dla UN i korekta. podejrzewam że jak dostaną nowe wytyczne znów sprawdzą to samo i może znów coś tam będzie nie tak chociaż jest to zgodne z polską ustawą.  powodzenia

10

No to mnie pocieszyłaś! smile
Co do wytycznych, wydaje mi się, że po dużej noweli już nie powinny obowiązywać żadne wytyczne tylko ustawa, ponoć dostosowana do prawa UE.
Jedno już wiem, nie dzielić! dobre i to wink

11

można podzielić ale mądrze

ja pisze nie o wywtycznych, które są na stronie mmr tylko o tych które dostaje IP

no i jeszcze dla zainteresowanych tym tematem mała świerzyzna

http://pois.nfosigw.gov.pl/dokumenty-i-wytyczne/dokumenty-dla-beneficjenta-i-zalecenia---kon-zaw-umow/zalecenia-iz-ip/

http://pois.nfosigw.gov.pl/aktualnosci/art,14,poradnik-dla-beneficjentow-programu-infrastruktura-i-srodowisko-dotyczacy-zagrozen-w-procedurze-udzielania-zamowien-publicznych.html

12

agaj napisał/a:

można podzielić ale mądrze

No właśnie.

W przedmiotowym przypadku mamy prostą sprawę. Kotłowniami, oknami i dociepleniami ścian zajmują się zazwyczaj zupełnie  różni przedsiębiorcy i dla takich warto nie tyle podzielić co pozwolić złożyć ofertę na wybraną część. Przykładowo dobrzy producenci okien nie specjalizują się jednocześnie w budowie kotłowni i odwrotnie - więc tacy nie będą mocno zainteresowani całym zakresem (zwłaszcza że dobry to i bez tego z reguły ma co robić).
Ja nie zalecałem dzielenia na odrębne postępowania.

13

Nie, nie zamierzam dzielić na odrębne postępownia, nic z tych rzeczy, tylko "gdybam" nad możliwością składania ofert częściowych, znaczy na podział na pakiety smile