1 (edytowany przez morgen 2010-02-05 11:06:40)

Temat: prawo opcji

witam wszystkich, jako nowy proszę o info w sprawie "prawa opcji" - art. 34. 5. Chodzi mi o praktyczne jego zastosowanie w szczególności do dostaw.

2

Odp: prawo opcji

Organizujesz postępowanie na dostawę bardzo  wydajnej dużej  kopiarki w formie leesingu. Ale jak będziesz miał środki to dokonać jej zakupu. Wartość zamówienia to wtedy wartosć rat leesingowych oraz wartość zakupu kopiarki.

3

karolk napisał/a:

Organizujesz postępowanie na dostawę bardzo  wydajnej dużej  kopiarki w formie leesingu.

... a czy leasing to czasem nie usługa wink

4

A co mówi art. 6 ustawy Pzp ?

5

...no wlasnie???

6

Przecież wartość zakupu kopiarki będzie wyższa   niż wartość wszystkich  rat leesingowych.

7

... no to zależy, jezeli by tak bylo to ok. Jednak popatrz na postepowania, wiekszosc jest raczej jako usluga.

8

Ale przepis art. 6 ust. 1 wyraźnie mówi, że jeżeli zamówienie obejmuje równocześnie dostawy oraz usługi, do udzielenia zamówienia stosuje się przepisy dotyczące tego przedmiotu zamówienia, którego wartościowy udział w danym zamówieniu jest najwiekszy.

9

trochę mi to rozjaśniło. Leasingu narazie nie bedę przerabiał. Dostawy paieru i materiałów biurowych - napewno.Problem dotyczy: jak traktować "prawo opcji": jako możliwość "schodzącą"- tzn zakładam, że wezmę dużo ( mam kasę i odpowiedni próg), ale w trakcie trwania umowy na dostawy stwierdzam, że tyle co mam to mi wystarczy i z reszty rezygnuję, czy "wschodzącą"- tzn. zakładam,ze mi wystarczy mało, ale po pewnym czasie stwierdzam, że potrzebuję wiecej i ( mając też kasę i odpowiedni próg zamówienia) żadam od wykonawcy więcej. Wyrok ETS z dn.16.12.1975 ( TS 40/73/ ECR 1975/10/01663) mówi, iż prawo to stanowi klauzulę umożliwiającą zakup dodatkowych ilości za cenę już ustaloną(...).................. Może jakieś inne przykłady. Z góry dziękuję............

10

morgen napisał/a:

1. Problem dotyczy: jak traktować "prawo opcji": jako możliwość "schodzącą"- tzn zakładam, że wezmę dużo ( mam kasę i odpowiedni próg), ale w trakcie trwania umowy na dostawy stwierdzam, że tyle co mam to mi wystarczy i z reszty rezygnuję,
2. czy "wschodzącą"- tzn. zakładam,ze mi wystarczy mało, ale po pewnym czasie stwierdzam, że potrzebuję wiecej i ( mając też kasę i odpowiedni próg zamówienia) żadam od wykonawcy więcej

1. Odpowiednie postanowienie w umowie wystarczy
2. Tutaj może: zamówienie uzupełniające (tylko cena moze byc wyzsza)

11

G. Wicik P. Wiśniewski Prawo Zamówień Publicznych. Komentarz. Suplement aktualizacyjny. CH BECK, Warszawa 2007, str. 243
Prawo opcji w rozumieniu tego przepisu to przyznane zamawiającemu prawo do jednostronnego kształtowania zakresu zamówienia - zwłaszcza do jego rozszerzenia. Rozszenie zakresu zamówienia może dotyczyć zarówno wolumenu zamówienia (np. poprzez skorzystanie z prawa opcji zwiększanie ilości zamawianych towarów , jak i przedłużeniu stosunku prawnego o charakterze ciągłym (tam gdzie czynnin czasu wyznacza zakres świadczenia - np. poprzez skorzystanie z prawa opcji przedłużenie czasu trwania umowy najmu).

12

dzieki za mocną podpowiedż. Jest mi jaśniej!!!