1

Temat: wadium - czy zatrzymać?

Wyk. złożył ofertę w której według przedstawionych dokumentów nie spełnia warunków udziału w postępowaniu. Zamawiający wezwał wyk. do uzupełnienia dokumentów w wyznaczonym terminie ? wyk. "uzupełnia" dokumenty lecz z nich również wynika, że wyk. nie spełnia warunków udziału w postępowaniu.

czy Zamaw. powinien zatrzymać wadium na podstawie art. 46/4a?

Co o tym myślicie, jakieś opinie wyroki??

2

Odp: wadium - czy zatrzymać?

Wydaje mi się że Wykonawca wywiązał się z ustawowego obowiązku - odpowiedział na Twoje wezwanie. Więc chyba nie ma podstaw do zatrzymania wadium. Może byłoby inaczej, jeśli oferta tego W byłaby wygrywającą?

3

to oferta wygrywająca - zapomniałem dopisać

4

Wydaje mi się że - rozumiem że jest to jeszcze etap przed ogłoszeniem o wyniku - to nie ma podstaw do zatrzymania wadium np na podstawie art 46.5.3 - zwarcie umowy niemożliwe z przyczyn leżących po stronie W. Wydaje mi się że powinieneś albo unieważnić przetarg jeśli to była jedyna oferta lub zastanowić się nad wybraniem kolejnej oferty, bo ta pierwsza to do wykluczenia.

5

tak ta pierwsza do wykluczenia wybieram 2 - ale co z zatrzymaniem wadium 1?

6

nie masz prawa zatrzymać wadium, przepis jest skonstruwany, że Wyk. mógł Ci dostarczyć przepis na szarlotkę a Ty mozesz go tylko wykluczyć a wadium musisz oddać, liczy sie sam fakt fizycznego uzupełnienia niezaleznie od jego zawartości merytorycznej

7

czyli zatrzmuje mu wadium, jezeli fizycznie nie dostarczy kartki papieru  - bez zwględu co na tej kartce jest napisane i dostarczone?

8

Tak

9

tak, jeżeli w wyznaczonym przez Ciebie terminie nie udzieli odpowiedzi w ogóle

10

Na mój gust trochę przesadzacie z tą dowolnością w uzupełnianiu dokumentów. Przepis fakt, jest słaby, ale na pewno dosyłania "przepisu na szarlotkę" nie zakłada.
KIO skłania się do poglądu, że musi to być dokument z zakresu 25 ust. 1.
Dodatkowo UZP bardzo chciałby, żeby przepis w końcu zaczął działać w sposób prawidłowy, więc nie zdziwiłbym się, gdyby niedługo stanowisko uległo radykalnej zmianie.

pzdr

11

opinie jak zwykle juz teraz są podzielone, ale praktyka niestety ukształtowała takie "przepisy na szarlotkę" smile