1

Temat: Szkolenia

Zmieniła się 5 w zakresie usług niepriorytetowych, (wcześniej stosowałam wolną rękę) mam problem jak teraz robić z projektu wszystkie Szkolenia, żeby było szybko i bez problemu,  nie chcę robić przetargu.Zastanawiam się nad zapytaniem o cenę.Co wy na to można potraktować Szkolenia jako powszechne usługi ?

2

Odp: Szkolenia

Na podstawie jakiego przepisu łączyć wszystkie szkolenia udzielane w danym roku. Jak wyjaśnia UZP
Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku.
W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak:
tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy, usługi roboty budowlane tego samego
                                                                  rodzaju i o tym samym przeznaczeniu),
tożsamość czasowa zamówienia (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie) i
możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę.
Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę.
I tak z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwym jego nabycie u tego samego wykonawcy (np. zakup mebli i sprzętu komputerowego).
W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP.
Informator UZP Nr 2/09
Sierpień 2009
Biorąc pod uwagę powyższe, ja traktuję każde szkolenie oddzielnie i nie sumuje z innymi szkoleniami udzielanymi przez mój urząd. W tej sprawie na stronie internetowej UZP w zakładce prawo - opinie prawne - aktualne jest stosowna opinia

3 (edytowany przez joanna99 2010-02-08 09:44:13)

karolk napisał/a:

... gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP...

Zgadzam się z tą opinią, dlatego łączę szkolenia, jako jedno zamówienie wszystkie kursy typu: kursy językowe, kursy księgowości, obsługi kas fiskalnych, kursy sekretarki, przedsawiciela handlowego, itp. Gdyż spokojnie mogą być realizowane w tym samaym czasie przez jednego wykonawcę, przynajmniej na moim lokalnym rynku. Można się zastanowić nad "wydzieleniem" kursów specjalistycznych, realizowanych przez wyspecjalizowane podmioty, np. kurs obsługi sprzętu ciężkiego, osobno kursy prawa jazdy. Jednakże coraz częściej obserwuję sytuacje, że firmy szkoleniowe bardzo rozszerzają swoją ofertę, stają się coraz bardziej wszechstronne, stąd coraz więcej szkoleń można uzyskać u jednego wykonawcy.
Natomiast nie zaryzyowałabym zastosowania ZOC na usługi szkoleniowe. Jak dla mnie nie są one usługami o ustalonych standardach jakościowych. Ale spotykałam sie z odmiennymi opiniami, więc jak zwykle wszystko zależy od konkretnej sytuacji i dobrego uzasadnienia. U mnie wartość zamówienia na szkolenia przekracza próg unijny, więc nie mam takiego dylematu. Pozostaje mi tylko PN lub PO (ewentualnie NzO, DK lub LE) dobrze, że w art. 5 troszkę "ułatwień" pozostało.

4

Zgadzam, moim zdaniem na usługi szkoleniowe nie może być zastosowany tryb ZOC

5

A co z zamówieniem usługi szkoleniowej (??? - a może to edukacyjna????) - chcemy zlecić prowadzenie zajęć z różnych przedmiotów różnym wykładowcom w ramach pieniędzy uzyskanych "z Unii" na uruchomienie studiów podyplomowych z zakresu powiedzmy bezpieczeństwa transportu . Jesteśmy Zamawiającym w rozumieniu PZP.
Czy wartością szacunkową będzie wartość wszystkich wykładów, które są prowadzone przez różnych wykładowców, czy mamy do czynienia z wieloma zamówieniami poniżej progów (bo żaden wykładowca , za wszystkie prowadzone przez niego zajęcia nie zarobi więcej niż 14,000)

Ratujcie

Maam robić przetarg jeden na wszystkich ludzików??
Nie mogę sobie z tym tematem poradzić od miesięcy.

6

Wszystko dotyczy jednego studium podyplomowego

7 (edytowany przez hubal 2010-02-28 09:04:13)

Myślę, że może ustawy Pzp nie stosuje się w tej sytuacji.

Skoro bowiem zamawiającemu są potrzebne pojedyncze konkretne osoby, nawet gdy ich dużo, to moim zdaniem pasuje tu zatrudnienie na umowę o pracę lub umowę-zlecenie, a te formy są związane z prawem pracy.
W tej sytuacji ma tu zastosowanie art.4 pkt 4 tj.: ?Ustawy nie stosuje się do ... umów z zakresu prawa pracy?.
Powodzenia.

8

hubal napisał/a:

lub umowę-zlecenie, a te formy są związane z prawem pracy.

Kodeks Cywilny na to - niemożliwe

9

Umowy zlecenie lub umowy o dzieło są umowami uregulowanymi w prawie cywilnym, a nie  w prawie pracy. Do umów cywilnych stosuje się przepisy ustawy Pzp, jeżeli ich wartość przekracza kwotę 14.000 euro.

10

Ok, ale moim zdaniem może zatrudnić daną  osobę na umowę o pracę lub zlecenie do wykonania konkretnego szkolenia, tylko trzeba pamiętać aby  wynagrodzenie danego szkoleniowca nie przekroczyło 14 tys euro w  okresie projektu ( a nie roku). Będziesz potrzebował  wiedzy ile tych szkoleń ma być i kogo ile razy zatrudnisz (zakładam, że taką wiedzę posiadasz).

11

A zatem korzystać z zasady sumowania tego,co  oże wykonać jeden Wykonawca. Jeżeli wiemy, że potencjalnie mógłby prowadzić 3 przedmioty, to sumować ich wartość i ogłaszać przetarg na to lub, jeżeliponiżej 14 ooo - bez ustawy???????????????

12

Moim zdaniem tak, ale niech ktoś jeszcze wyrazi swoje zdanie do zaistniałej sytuacji.