1

Temat: jeszcze 2 pytania odnośnie krs

1.w rubryce krs organ uprawniony do reprezentacji mam wymieniony zarząd, dalej jak sposób reprezentacji jest. każdy członek zażądu ,
a ja mam ofertę podisaną przez porkurenta , z krs wyczytałem że jest to prokura samoistna, generalnie jestem za przyjęciem tej oferty.
zastanawiam się tylko czy nie prokurent nie powinioen być w organach uprawnionych do reprezentacji lub chociaż w okreśłeniu sposobu reprezentacji??? bo on jest wymieniony tylko w rubryce krs prokurenci.
2. a co jak mam taką sytuację- ofertę podpisuje prokurent któremu udzielono mocą uchwały wspołników prokurę łączną ?ofertę podpisuje samodzielenie , natomiast w uchwale powołującej prokurenta określony jest sposób wyst. prokurenta łącznnie z członkiem zarządu, jestm za odrzuceniem bo nie spełniony wymóg łącznej reprezentacji.
A ponadto skoro żądam krs to z niego wywodzę umocwanie a nie z wniosku o dokonanie zmiany w krs(powołującego prokurenta) ,który nadmienię został dołączony do oferty.

2

Odp: jeszcze 2 pytania odnośnie krs

and1 napisał/a:

1.   czy prokurent nie powinien być w organach uprawnionych do reprezentacji lub chociaż w okreśłeniu sposobu reprezentacji??? bo on jest wymieniony tylko w rubryce KRS prokurenci.
2.  skoro żądam KRS to z niego wywodzę umocwanie a nie z wniosku o dokonanie zmiany w KRS (powołującego prokurenta) ,który nadmienię został dołączony do oferty.

1) Uznać.
Prokura jest szczególną instytucją (zasadniczo szerszą niż pełnomocnicto) i całkowicie wystarcza rubryka ?prokurenci?.
2) Moim zdaniem wątpliwości nie są w pełni zasadne.  KRS jest instytucją niejako wtórną, pomocniczą, ma rejestrować stan spółki, a nie rządzić. Należy więc honorować decyzje spółki niezależnie od późniejszych wpisów rejestracyjnych, chyba że mamy uzasadnione wątpliwości.
Jeśli z dokumentów wynika, że prokurent musi występować w tym przypadku łącznie z członkiem zarządu,  to wątpliwa jest ważność oferty.

3

odnośnie twojej odpowidzi w zakresie pyt. 2 to skoro wątpliwa jest ważność takiej oferty to czy naprzykład nie powinienem zarządać jakiego pełnomocnictwa dla tego prokurenta??

4

Prokura a pełnomocnictwo to dwa różne pojęcia. Prokurent nie musi wykazywać się pełnomocnictwem. Jak rozumiem mamy uchwałę, z której wynika prokura i taki dokument powinien nam z zasady wystarczyć.
Jednak z tego dokumentu wynika, że samodzielny podpis prokurenta nie wystarcza. Wychodzi więć na to, że z braku podpisu oferta jest nieważna.
Z drugiej strony przedstawiciele spółki powinni wiedzieć najlepiej kto jest uprawniony i w jakim zakresie, dlatego dziwi taki prosty błąd. W takim przypadku ja bym próbował nieoficjalnie skontaktować się w celu zrozumienia.

5

dzięki hubal za pomoc, oferta odrzucona:)