Temat: Netto z kosmosu
Witam
Wykonawca podał prawidłowo podliczoną cenę brutto, jednak wpisana cena Netto (nie była do podliczenia) nijak ma sie do ceny brutto. wychodzi nawet sporo wiecej niż 22 % Vat. Co z tym fantem zrobić? Inna omyłka?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Netto z kosmosu
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Wykonawca podał prawidłowo podliczoną cenę brutto, jednak wpisana cena Netto (nie była do podliczenia) nijak ma sie do ceny brutto. wychodzi nawet sporo wiecej niż 22 % Vat. Co z tym fantem zrobić? Inna omyłka?
Co to znaczy że "cena netto(nie była do podliczenia)", bo nie rozumiem?
Natomiast, jeśli była podana również cena brutto wyrażona słownie, a jak twierdzisz cena brutto wydaje się być w porządku, to moim zdaniem nie ma tak naprawdę znaczenia brak ceny netto (lub w tym wypadku jej złe obliczenie). Nie sądzę by można było to poprawić jako omyłkę rachunkową, natomiast nie ma również podstaw do odrzucenia oferty na podstawie Art.89.2.6 -"zawiera błędy w obliczeniu ceny".
Najważniejsze jest że podana jest cena brutto a to jest w zupełności wystarczające do powzięcia przez Zamawiającego wiedzy jakiego wynagrodzenia żąda Wykonawca oraz do porównania jego oferty z innymi.
Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem Twój problem.
j.miary ilość wartość brutto
pozycja1
pozycja2
pozycja3
pozycja4
pozycja 5
razem łącznie : wartość netto wartość brutto
Zgadzam się z kamil.grzeszczyk
A błąd zignorować.
Na marginesie: przedstawiony formularz uważam za niedoskonały; może następny będzie lepszy o wnioski z obecnego.
A jakie rozwiązanie proponujesz ? Cena netto potrzebna jest do BZP i do umowy,
Czyli nie można tego poprawić???
Wiemy, skąd wzięła się kwota brutto, wiemy, że jest dobrze wyliczona. Z przedstawionego formularza wynika, iż cena netto łączna powinna zostać wyliczona z ceny brutto łącznej. W tym działniu matematycznym wykonawca popełnił błąd. Jak dla mnie oczywista omyłka rachunkowa. A tak na marginesie, czy w SIWZ nie zawarto opisu sposobu wyliczenia cen lub poprawiania omyłek rachunkowych?
Czyli można poprawić ogólną cenę netto ?Na jakiej podstawie? Omyłka rachunkowa? inny błąd?
Jak już pisałam, jak dla mnie, na pierwszy rzut oka, to oczywista omyłka rachunkowa, art. 87 ust. 2 pkt 2. Błąd w działaniu matematycznym.
Każdy by tak zrobił? W Siwz nie było dokładnie opisane skąd ma się to netto wziąć.
Ja stoję na swoim stanowisku. W zakresie poprawiania takich błędów masz pewną dowolność tylko pytanie czy w tym konkretnym przypadku musisz koniecznie to robić? Możesz dokonać wyboru i już.
Cena netto potrzebna jest do BZP i do umowy.
Nieprawda. Do umowy nie trzeba, będzie ważna bez netto.
BZP też da się przejść, jego rolą jest rejestrowanie, a nie rządzenie.
Warto przypomnieć, że można obliczać podatek zarówno od brutto jak i od netto.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Netto z kosmosu
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc